Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 29) Vlč. Pero Čolić

Dragi Dolinci, Bosanskogradišcanci, prijatelji župe Dolina i čitatelji Suze dolinske!

U pripremama za Božić i blagdane rado Vas se sjećam i želim iznijeti događaje koji su se zbili u tijeku 2012. godini.

U prošlom javljanu čuli ste da se je započelo s obnavljanjem crkve u Bosanskoj Gradišci koja je za to već godima zrela.

Planirani radovi su dovršeni do Cvjetnice, a dok su radovi trajali sv. Misu smo imali u dvorani našeg pastoralnog centra. Vrijeme je bilo lijepo i bez padanja pa se planirani poslovi posebno krov, obnovio bez ikakvih smetnji. On je završen za desetak dana, a pod crkve za nekih petnaestak dana. Bogu hvala za lijepo vrijeme i da nije nitko povrijeđen na poslu. Već na Cvjetnicu smo opet imali misu u crkvi nanovo pokrivnoj i popločenoj pločicama.

Na dan 10. ožujka bio je susret seminar crkvenih vijećnika u prostorijama biskupskog ordinarijata u Banja Luci. Iz naše župe sudjelovalo je šest (6) vijećnika. Svi su zadovoljni i obogaćeni tim susretom.

Radosno smo proslavili Veliki tjedan i Uskrs, a na uskrsni ponedjeljak imali smo “Emaus” u Dolini. Svetu Misu je služio fra Ilija Matanović, a u zadnji tren je došao i naš biskup msgr. dr. Franjo Komarica.

Iza mise je biskup Franjo imao razgovor s Dolincima o povratku na svoja ognjišta. Na blagdan sv. Marko (25. travnja) obavljen je blagoslov polja nakon sv. Mise na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini koja je bila u 13 sati. Odaziv vjrnika bijaše dosta slab.

U noći između 12. i 13. svibnja je provaljena crkva i to na sporedna vrata. Slomljena je brava i tom prilikom došlo je i do oštećenja vrata. Slučaj je prijavljen policiji i Banjalučkoj biskupiji.

Festival crkvenih zborova “Zlatna harfa” je održan 19. svibnja u Novoj Topoli. Došla je većina župa sa svojim mladim zborovima koji su lijepo pjevali i kod Mise, a i pojedini zborovi u natjecanju. Istog dana u župi Bosanska Gradiška bilo je jedno krštenje, dvije krizme i jedno vjenčanje. Na poziv se odazvao pomoćni biskup mons. dr. Marko Semren, a za našu župu je to bilo lijepo slavlje.

Sutradan, 20. svibnja smo se oprostili od s. Ane Marije koja odlazi na novu dužnost u Zagreb gdje će biti regionalna poglavarica časnim sestrama. Zahvalili smo joj za sve dobro i poželjeli joj dobar uspjeh u radu na novoj dužnosti. Ona se zahvalila i zamolila da ju pratimo svojim molitvama u njezinu radu.

Prva sv. Pričest je bila 10. svibnja taj sakrament je primilo troje dječice.

Na dan 1. srpnja sam čestitao č. Sestrama, koje žive i rade u Bosanskoj Gradišci, njihov blagdan Predragocjenjene Krvi Kristove, zahvalio č. s. Ksaveriji za uređivanje crkve i na sakristanskoj službi. Taj posao je preuzela s. Vianeja.

Ove godine sv. Bonaventura zaštitnika banjalučke biskupije bio je u nedjelju 15. srpnja pa je središnje slavlje bili u banjalučkoj katedrali u večernjim satima. U župnoj crkvi sv. Roka u Bos. Gradišci je bila sv. Misa dok u Dolini te nedjelje nije bilo sv. Mise. Zahvaljujući našem biskupu Franji dobili smo rabljene klupe iz Njemačke za potrebe župne crkve. One su preuređene pa sada izgledaju kao nove.

Kako je u tjeku bila restauracija crkve, dogovaralo se i ugovorilo o izradi novog OLTARA, AMBONA i tri SEDESA od hrastovine. Na oltaru je ugrađen izliven reljef POSLJEDNJA VEČERA a na ambonu PAX (mir).

Dočekali smo proslavu i naših patrona:

VELIKA GOSPA u Dolini u 13 sati misno slavlje je predmolio fra Ilija Matanović nekadašnji župnik u Dolini. Nakon mise ostali smo s vjernicima uz osvježenje a onda je nas misnike pozvala jedna obitelj na ručak. Tom pozivu smo se rado odazvali.

Sv. Rok u Bosanskoj Gradišci, 16. kolovoza. Sv. Misa u pola jedanaest koju je predmolio naš Ordinarij mons. Franjo Komarica uz slavlje prelata Drage Balvanović i još drugih šest svećenika. Prisutan slavlju je bio i pravoslavni paroh o. Mirko, č. sestre i vjernici. Svi su pozvani na ručak u dvoranu nanšeg pastoralnog centra.

19. kolovoza 2012. došla nam je s. Ljubica u zamjenu za s.Ana-Mariju iz Hrvatske Kostajnice a rodom je iz Jajca. Ona će raditi s bivšim ovisnicima u Aleksandrovcu.

23., 24. i 25. kolovoza smo pozvani na predavanjima prof. dr. Tomislava Ivančić u prostorije banjalučke biskupije o problematici nove evangelizacije. Na predavanja su pozvani svećenici, vjeroučitelji i laici. Odaziv je bio dobar.

U subotu 22. rujna bio je susret ministranata cijele biskupije u katedrali od 10 -16 sati. Okupilo se oko 350 ministranata koji su prisustvovali sv. Misi, kvizu znanja i drugim vještinama.

Na dan, 7. listopada je bila posveta crkve u Vrbanjcima (moja rodna župa). Bilo je lijepo. Mogao sam vidjeti što i ja trebam pripremiti za tri tjedna kad je također bila posveta crkve sv. Roka u Bos. Gradišci. Hodočašće u Mariju Bistricu je bilo 13. listopada. Toga dana zajrdno su hodočastili vjernici, svećenici i biskupi Sarajevske nadbiskupije i Banjalučka biskupija.

Proslavili smo misijsku nedjelju. Prikupljena je lemojzina za misijske potrebe. Dogovoren je datum posvete crkve s biskupom Franjom koji će biti 27. listopada 2012. godine. Za posvetu obnovljene crkve sv. Roka u Bos. Gradiški smo se pripremali duhovnom trodnevnicom gdje je bila prigoda i za ispovjed. Nakon sv. Misa se je sastajalo i dogovaralo o nabavci hrane i pića, kako bi svi nazočni posveti bili ugošćeni. Domaćice su se pobrinule za kolače. Kod mise posvete svirao je i pjevao “Bend” iz Š urkovca kod Ljubije Rudnika. Proslavili smo dan “zahvalnosti” sv. Misom i na kraju pjesmom “Tebe Boga hvalimo”.

Osma obljetnica smrti msgr. Kazimira Vitašickog – primjera i uzora svećenika je obilježena na sam dan mučeništva sv. Misom koju je predslavio pomoćni biskup banjalučki msgr. dr. Marko Semren uz nazočnost više svećenika i č. sestara. Crkva je bila lijepo popunjena. Izmoljeno je opjelo pred oltarom i svi su pozvani na zakusku u dvoranu.

Evo brzo nam dođe i Došače – priprava za Isusov rođendan. Pripremat ćemo jelke i jaslice a bit će i zajednička ispovjed.

SretanBožić i blagoslovljenu Novu 2013.g. želi Vam Pero Čolić, upravitelj župe Dolina i župnik u Bosanskoj Gradišci.

0