Vijesti

Dvadeseta obljetnica nasilnog odvođenja župnika Ratka Grgića

RatkoGragic   U subotu 16. lipnja 2012. navršilo se punih 20 godina od nasilnog odvođenja iz župne kuće u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške tadašnjeg župnika Ratka Grgića. Četvorica pripadnika srpskih paravojnih jedinica “Belih orlova” izveli su župnika iz župne kuće u prijepodnevnim satima – bez ikakvog povoda i naloga i naočigled zaprepaštenih redovnica iz samostana neposredno uz župnu crkvu Sv. Josipa, strpali ga u bijeli “golf”, te ga odveli u pravcu sela Laminci. Od tada se župniku gubi svaki trag.

Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi u Novoj Topoli predvodio je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica, zajedno s domaćim župnikom Antom Pelivanom i četvoricom susjednih župnika. Uz župljane je na misnom slavlju sudjelovalo i 15 redovnica, te brat i sestra ubijenog svećenika Ratka s članovima njihove obitelji iz Vareša.

Biskup Komarica je istaknuo kako je to već dvadeseti put da se kao Kristovi vjernici okupljaju na misnom slavlju u povodu nasilno odvedenog i bez ikakve optužbe i presude ubijenog župnika Grgića. “Ostaje, nažalost, i dalje tužna i duboko nehumana i necivilizirana činjenica da nama pokojnikovoj rodbini, suradnicima, crkvenim poglavarima i vjerujućem narodu, domaće nadležne vlasti, koje bi morale znati gdje su posmrtni ostaci nedužno likvidiranog svećenika Ratka, još uvijek nisu omogućile da našeg ubijenog brata pokopamo na dostojan način po crkvenim propisima, unatoč nebrojenim apelima i potraživanjima”, istaknuo je biskup Komarica.

Tumačeći svetopisamske tekstove, biskup je iznosio Isusov primjer i riječi, kao uzor i smjerokaz za sve njegove sljedbenike. “I svećenik Ratko poput Isusa, nedužan je smetao nekima koji su naredili njegovu likvidaciju i zadužili određene ljude da to učine. I jedni i drugi imaju na svojoj savjesti njegov nedužni život”, istaknuo je biskup. Pozvao je na molitvu, ne samo za ubijenog župnika Ratka nego i za drugoga ubijenog svećenika – novotopolskog upravitelja i gradiškog župnika prelata Kazimira Višatickog, kao i za njihove ubojice, kojima prijeti vječna propast.

Po završetku misnog slavlja vjernici su se u procesiji uputili do u ratu spaljene, a sada obnovljene župne kuće i pred spomen-pločom ubijenog župnika Ratka izmolili molitvu za ubijene svećenike.

U posljednjem ratu i poraću na području Banjolučke biskupije ubijeno je ili umrlo od posljedica teškog maltretiranja sedam župnika svećenika Banjolučke biskupije, jedan redovnik franjevac Bosne Srebrene i jedna sestra milosrdnica Družbe sv. Vinka Paulskog

0