Članak

Proslava Velike Gospe u Dolini 2022

Proslava Velike Gospe u Dolini 2022

U župi Dolina kod Bosanske Gradiške  svečano je proslavljen blagdan Uznesenja Blažene  Djevice Marije, zaštitnice te župe, koja je ove godine obilježila tridesetu godišnjicu početka progona vjernika te župe, ali i ostalih vjernika s područja Bosanske Gradiške, tj. svih oni koji su nesrpske nacionalnosti.

Nazočne vjernike je srdačno pozdravio vlč. Predrag Ivandić

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi, koja je prije dvije godine  obnovljena, u povodu stote obljetnice osnivanja župe, je predvodio vlč. Jakov Kajinić duhovnik u Malom sjemeništu (Klasičnoj gimnaziji)  „Petar Barbarić“ u Travniku i župnik župa Rostovo i Sebešić u srednjoj Bosni, u koncelebraciji s vlč. Predragom Ivandićem župnikom župe sv. Roka Bosanska Gradiška i upraviteljem župe Dolina.

               U svojoj homiliji vlč. Jakov je istaknuo  kako ova župa nije mogla imati boljega patrona – zaštitnika nego što je Velika Gospa, jer blažena Djevica Marija je velika baš zbog toga što je bila malena – ponizna službenica Gospodnja.

Oko oltara vlč. Jakov, vlč. Predrag i Bojan Brkić
Vlč. Jakov je nadahnuto propovjedao
Misno slavlje je uveličao Riki svirajući na sintizajzeru

U svojoj župnoj crkvi okupilo se stotinjak vjernika iz župe Dolina koju sačinjavaju tri sela i to Gornja Dolina, Donja Dolina i Novo Selo. Sada u tim selima živi  desetak vjernika, koji su ostali nakon rata u BiH, od 1204 koliko ih je živjelo prije početka rata u Bosni i Hercegovini.

Dolinci u svojoj crkvi

Prije sv. Mise, a neki i poslije nje su obišli groblje u Donjoj Dolini i na grobovima svojih mili i dragi zapalili svijeće i pomolili se, potom obišli svoje razrušene i u korov zarasle kuće, i sa suzama se prisjetili  proteklih vremena i vratili se, uz dugosatno čekanje na graničnim prijelazima, u svoja sadašnja obitavališta.

0