Vijesti

Dan Mrtvih na Groblju Gradina 2004

Sveto mjesto groblje Gradina u Donjoj Dolini, kao rijetko koje, u svojim njedrima, čuva i tijela dolinskih mučenika kako iz Drugog svjetskog, tako i nedavnog rata u Bosni i Hercegovini.

Tu čekaju uskrsnuće mrtvih, o kojima je u svojoj propovjedi govorio msgr. Kazimir župnik za vrijeme sv. mise u grobljanskoj kapelici koju je slavilo više od stotinu Dolinaca okupljenih da bi iskazali svoje poštovanje prema svojim pokojnima.

Msgr. Kazimir je u 9 sati služio sv. misu u Bosanskoj Gradiški, u podne u Donjoj Dolini, a već u 14 sati će biti u Novoj Topoli gdje će također služiti sv. misu i pokojnima dao odrješenje od grijeha.

No, uza sve obveze ujak Kazimir je blagoslovio sve one grobove za koje je rodbina iskazala želju da to učini.

 

Groblje Gradina i ovoga Dušnog dana nas je dočekalo pokošeno, za što se pobrinuo župnik Kazimir iako s novcima za taj posao uvijek ima poteškoća.

Idućeg dana, 3.studenog o. g., dragovoljci iz Donje Doline su strojevima i vrijednim rukama uredili i sam prilaz groblju.

Gredeljom je Mialko Perović za 30 cm skinuo naslage zemlje, šljunka i betona ispred groblja i na taj način je omogućeno parkiranje većeg broja automobila.

U isto vrijeme je Dragomir Stojaković motornom pilom isjekao sve raslinje na ulazu u groblje /s lijeve strane do ruševina trgovine/, a Anto Lagundžija i Luka Petrović (unuk Mare Petrović) su to uklonili s toga mjesta.

Sada na groblje Gradina” ništa ne zaklanja pogled.

Za vrijeme posljednje mise koju je msgr. Kazimir održao na groblju Gradina – Dušni Dan 2004

0