Vijesti

MUKA I SMRT ISUSA KRISTA

U tjeku korizme KUD “Tkanica” iz Okučana u suradnji s župnim uredom sv.Vid iz Okučana a pod pokroviteljstvom Općine Okučani uspješno su scenski prikazali “MUKU I  SMRT ISUSA KRISTA” i ove korizme u Cagama, Š tivici, Jasenovcu, Našicama, Novoj Gradišci, Slatini, Petrinji, a na Cvjetnu nedjelju u Okučanima. Tog dana je  “Isus” na magarcu u pratnji “apostola” došao ulicama Okučana pred župnu crkvu sv. Vida i na taj način simbolično “ušao  u Jeruzalem”

Podsjetimo se da je isti scenski prikaz “Muke i smrti Isusa Krista” i prošle korizme prikazan diljem Hrvatske od Vukovara do Knina, a prvi puta je izveden u Bosanskoj Dolini na Cvjetnu Nedjelju 1991. godine i na Veliki Petak iste godine u Bosanskoj Gradišci.

  Tekst iz Svetog Pisma Novog Zavjeta i Spjeva o Bogu-Čovjeku za scenu odabrao i pripremio  Milorad Oršulić Mican koji je ujedno scenograf i redatelj. Osim Micana osoba koja tumači lik Isusa Krista je takodjer Dolinac a to je Mato Knežević Maća, Pavle Gubić tumači lik Poncija Pilata, Luka Tomić Velikog Svećenika, Davor Vonić apostola Jakova, a tu su i drugi Dolinci: Marina i Zoran Tomić, Eddi i Richard Gubić,Kristina Š tavlić, Marijana i Valentina Oršulić, a iz Bos.Gradiške su Drago Pauković i Preko Ćorković. Ostali sudionici, a ukupno ih je preko četrdeset su iz različitih krajeva bivše države. Naime, u Okučane, nakon oslobodjenja 1.svibnja 1995. godine došli su prognanici iz 135 župa koji su svoj novi dom našli u tom mjestu.                                                        

    Svi oni koji bi željeli da se u svom kraju vide ovu predstavu neka se jave KUD “Tkanica” ili Župnom uredu sv.Vid u Okučanima i rado  ćemo se pozivu odazvati.

Scenski prikaz je gledao i sam biskup banjalučki dr.Franjo Komarica i brojni svećenici crkve u Hrvata.                 

 

0