Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 22) Vlč. Josip Jerković

Dragi prijatelji župe Dolina i čitatelji Suze dolinske!

Božja providnost preko našeg Biskupa poslala me u ove krajeve banjalučke biskupije da djelujem kao svećenik u župama Bos.Gradiška, Nova Topola i Dolina od 6. ožujka 2005. godine.

Za mene je to izazov i kao svećenika i kao čovjeka: dolazak u novu životnu sredinu, susret s novim ljudima i običajima u ovim specifičnim i teškim vremenima. Naime, svima je znano što se sve izdogađalo  na ovim prostorima u zadnjoj deceniji prošlog stoljeća, a vaša Dolina ostala je pusta i prazna, veliki propuh! I kao zadnji udarac dželata  smrt vašeg posljednjeg župnika Kazimira! Da li nas je moglo što gore i teže snaći? Pa ipak, pupoljak i dalje klija, a stari panj daje još malo znakove života!

Posljedica svega gore narečenog je da u župi Bosanska Gradiška, uključujući Dolinu i Novu Topolu, ove godine nije bilo ni jednoga krštenja, ni jednoga prvopričesnika ni krizmanika. Obavljeno je samo jedno vjenčanje i 15 sprovoda!

Na misnim slavljima se u Dolini okupi 4-5 vjernika, u Novoj Topoli  desetak a u Bosasnkoj Gradiški između 30 i 50 vjernika.

Ono što čini jedno mjesto jesu njegovi stanovnici, a toga gotovo da i nema. Tako i župe Doline gotovo da i nema. Tužna i gorka je to činjenica i vapaj do neba!  Je li i to Božja volja?

Kao duhovni pastir želio bih vam poručiti dvoje:

1.       u kojem god mjestu ove planete živjeli, živite kao dobri i čestiti ljudi i vjernici!

2.       ne zaboravite svojih korijena!

Zato vas potičem i pozivam: navratite i obiđite svoje rodno mjesto. Barem za

Veliku Gospu ili Dan mrtvih.

U župi Dolina živi još oko 30 župljana. Zadnje nedjelje u mjesecu imamo svetu misu u dolinskoj crkvi. I po njima ova župa još uvijek živi.

Zahvaljujem svima koji su pomogli oko uređenja groblja. To je dužnost svih koji imaju svoje pokojnike na tom groblju. Župa i župnik se uzdržava od župljana, a kako je župljana malo to je nemoguće. Zato pozivam da pomognete u održavanju i uređenju i groblja i crkve.

Svima želim čestit i blagoslovljen Božić i sretne sve dane 2006. god. i da se susretnemo: 30. travnja  2006.god. na  blagoslovu  polja i misi na groblju Gradina u 12,00 sati, 15. kolovoza .2006. god. na  Veliku Gospu, patron župe. Misa u crkvi također  u 12,00 sati, te  29. listopada  2006. godine, spomen na naše pokojne, misa na groblju

Gradina u 12,00 sati.

Na sve vas zazivam blagoslov Svemogućeg Boga: Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Josip Jerković, župnik

0