Vijesti

Uz 25 broj suze

Uz ovaj Božić iz tiska je izašao 25. broj našeg godišnjaka, koji je u svojim prvim brojevima započe život kao glasilo «SUZA DOLINSKA», župe Dolina.

Za ovaj osvrt može se činiti banalnom konstatacija da je «SUZA DOLINSKA» još živa, ali to je prevažna činjenica s obzirom na uvjete i način rada u kojem ona nastaje. Uredničko vijeće na čelu s Miloradom Oršulićem Micanom nije se umorilo niti ostalo bez ideja glede uređivanja svakog novog broja «SUZE DOLINSKE» što iziskuje svaku pohvalu, posebno ako se imaju na umu stalne rubrike, koje već godinama izvješćuju o istim događajima a koje uglavnom pišu jedne te iste osobe. Unatoč tome te rubrike nisu postale dosadne i uvijek zrače nekom novom snagom i svježinom.

Župljani župe Dolina su u najvećem broju preselili preko Save. Tako je Sava postala nit osnove preko koje se prepliću niti događanja s njene obje strane. To je vidljivo po sadržajima u tekstovima i u njihovim naslovima. Tako se npr. s jedne strane  opisuju i donose podaci o svetištima u Slavoniji, dok se s druge strane donose tekstovi o zbivanjima vezanim za Banjolučku biskupiju i rodnu župu Dolina. Uz sve to tu su i tekstovi koji se odnose na opći vjernički i kulturni život te nisu isključivo vezani za dolinski kraj. Svi ti tekstovi ukoričeni u jedan broj «SUZE DOLINSKE» doprinose očuvanju uspomena na rodni zavičaj iz kojih se rađa i potreba za konkretnom akcijom, koja dolazi u obliku druženja, proslave Velike Gospe u Dolini, održavanja groblja urednim itd. S druge strane, preko «SUZE DOLINSKE» ljudi se mogu na prikladan način upoznati sa kulturnim i povijesnim vrijednostima kraja u kojeg su doselili, što može biti od pomoću u boljem upoznavanju ambijenta u kojem se živi.

Prerano je donositi sud o ulozi, utjecaju i značenju «SUZE DOLINSKE» kao spomeniku i svjedoku jednog vremena. No, dosadašnje iskustvo pokazuje kako je to koristan i hvalevrijedan pothvat pa ga kao takvog vrijedi i podržavati.

Ono što bi u svakom slučaju dobro došlo za daljnji život «SUZE DOLINSKE» jesu novi suradnici, svježa pera i nove ideje kako bi «SUZA» i u buduće mogla zadržavati svoju svježinu, zanimljivost i mladost duha.

Sve u svemu ovaj značajni, 25. broj «SUZE» je trebalo primijetiti  i ljudima koji se trude oko izlaženja ovog Godišnjaka čestitati, uz želju da «SUZA DOLINSKA» poživi kroz još mnoga izdanja novih brojeva, a njezin sadržaj uvijek bude zanimljiv, kako je do sada i bio.

0