Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 25) Vlč. Pero Čolić

Dragi Dolinci, prijatelji župe Dolina i čitatelji Suze dolinske!

Evo me opet k vama. Prije devet godina otišao sam od Vas po dekretu Biskupskog Ordinarija Banjalučke biskupije, a evo opet po drugom dekretu našeg Ordinarija, dospio sam za župnika u Bos. Gradišci i upravitelja župa Dolina i Nova Topola. Župnik u Bosanskoj Gradiški  i upravitelj župe Dolina  bio sam u vremenu od 1997. do 1999. godine. Tada sam otišao u župu Š imići,  a u Bos. Gradišku je došao msgr. Kazimir Višaticki.

Po ponovnom dolasku u Bos. Gradišku, nakon izvjesnog vremena, Ordinarij me razriješio upravitelja župe Nova Topola i postavio drugog svećenika koji će upravljati tom župom. Hvala mu što me s tim malo rasteretio.

Došavši ovdje u Bos. Gradišku i Dolinu ljudi su me lijepo dočekali, ali i teško mi je bilo otići iz Š imića, jer sam tamo dosta dugo boravio.  I vjernicima župe Š imići je bilo teško zbog mog odlaska.

Mnogi me ovdje poznaju. Lijepo se uklapam ponovno. Kad sam došao i primio župe zamolio sam sve da zajedno surađujemo  i preporučio sam se u molitve. Neće biti lako, ali, uz pomoć Božju bit će nekako.

Zatečeno stanje: Crkva u Bos. Gradišci treba nužni popravak iznutra, a treba zalaganja i oko napretka žive crkve. Kuća je ogromna, pa nije bilo rješenje grijanja te sam izmijenio plamenik jer se grijalo na naftu, a sad se kuća grije na kruto gorivo.

Do mog dolaska  sv. Mise su  bile raspoređene tako kako bi župnik mogao ići u Novu Topolu i filijalu Čelinovac. Sada, kada je župu Novu Topolu i filijalu  preuzeo drugi svećenik, svete Mise se slave u Bos. Gradišci svaki dan ujutro u 7,30 sati  i svake nedjelje, kao i do sada, u 10,30 sati. Ovim su se stvorili uvjeti tako da se u buduće i u Dolini  mogu svake nedjelje u 09.00 sati slaviti sv. mise.. Pozivam sve vjernike iz Bosanske Gradiške i Doline da dolaze na zajedničko slavlje svete Mise.

Raspored svetih Misa:

– Bosanska Gradiška svake nedjelje u 10,30 sati

– Dolina svake nedjelje i zapovjedanog blagdana u 9,00 sati. Osim toga u Dolini na svetkovinu Velike Gospe, zadnja nedjelja u travnju, kolovozu i listopadu, Svetog Iliju,  u 13,00 sati.

– Mise na grobljima u Bosanskoj Gradišci:

– Groblje Brestovčina; Presveto Trojstvo, sv. Ana, Svi Sveti

– Groblje u Čatrnji; Spasovo, Mala Gospa i Dušni Dan

To bi bio opći raspored,  koji će se unijeti  u Katolički kalendar  «Suze dolinske» za 2009. godinu, pa Vas molim, kadgod  možete, dođite i sudjelujte, na misnom slavlju, kao svoji na svome.

Svima, koji budu ovo čitali, sretne Božićne i novogodišnje blagdane, uz iskren pozdrav i blagoslov Božji želi

Vlč. Pero Čolić,
župnik Bosanske Gradiške i upravitelj župe Dolina

0