Vijesti

Proslava Velike Gospe i Sv.Roka 2010

Gospa Kloštarska u Slavonskom Kobašu 

Već je postalo tradicionalno, da proslavu Velike Gospe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, započnem u marijanskom svetištu u Kloštru kod Slavonskog Kobaša u neposrednoj blizini ulijevanja rijeke Orljave u Savu.

Od kako je osnovana Požeška biskupija, svečanu sv. misu s početkom u 19, 00 sati predvodi msgr. dr. Antun Š kvorčević, požeški biskup, pa je tako bilo i ove subote. Nekoliko sati prije i za vrijeme misnog slavlja, desetci svećenika su ispovijedali one koji su strpljivo stajali u pokorničkim redovima.

  U predvečerje svetkovine Marijina uznesenja na nebo, kod Gospe Kloštarske, okupilo se više tisuća vjernika, dosta njih i rodom iz dolinskgo kraja.

 Podsjetimo se da su svoja imanja u Novom Selu zamijenili u Slavonskom Kobašu obitelji Zdenke Vonić, Franje Kovačevića i Anke – Cice Oršulić (koja će to imanje prodati i kupiti u Novoj Gradiški). Nedaleko od Slav. Kobaša u Lužanima su svoja imanja zamjenili Branislav Oršulić, Mijo Oršulić i Josip-Mladen Oršulić. Tako, na neki način Novoselci povezuju Gospu Kloštarsku i Gospu Dolinsku. 

Biskup Š kvorčević je pozvao na molitvu za

hrvatske obitelji i cijelu domovinu.

 Nakon misnog slavlja uslijedila je zavjetna procesija sa svijećama, iza Marijnog milosnog lika, kojeg su nosile djevojke u narodnim nošnjama, praćena marijanskim pjesmama.

 Svečanost uočnice Velike Gospe završit će izlaganjem Presvetog Otajstva pred kojim su hodočasnici mogli ostati u molitvenom bdijenju sve do pola noći.

Gospa Dolinska u Gornjoj Dolini

  Sutradan, na blagdan Velike Gospe, sinoć okrijepljeni sakramentom svete ispovijedi i pričesti, uputili smo se u rodni kraj, našu Dolinu.

Misa je predviđena u 13 sati pa je bilo vremena otići na groblje “Gradinu” u Donjoj Dolini, obići grobove dragih pokojnika, zapaliti svijeće, ukrasiti kojim cvijetom i pomoliti se.

Groblje je dočekalo svoje hodočasnike primjereno uređeno. Par dana prije tog blagdana, Pavle Musić, Pavle Budić, Pavle Oršulić, Mato Matan Ćorković, Mijo Barišić, Slavko – Slave Stipančević, Željko Š Šokić i Berislav Marjanović su pokosili travu po groblju i izvezli je te pokupili izgorjele lampione i drugi otpad. Tako je groblje uređeno i za proslavu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja koje će se održati na ovom groblju na sam blagdan, u nedjelju 29. kolovoza.

 Ispred crkve u Gornjoj Dolini na stotine vjernika. Došli su iz različitih krajeva Hrvatske i europski zemalja. Zgoda je to da se prije i poslije sv. mise vide, porazgovaraju …

Nekada su u u Gornju Dolinu iz slavonskih sela Mačkovca, Doline i Orubice vjernici hodočastili u procesijama uz put pjevajući. “Majko Božja Dolinska, moli se za nas…”

Sv. misu je služio vlč. Pero Čolić, bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina. Na početku misnog slavlja je pozdravio najprije Dolince koji žive u Dolini i čestitao im blgdan, a potom sve nazočne.

Nakon sv. mise je župnik upriličio zakusku od bureka (bosanska pita s mesom) i osvježavajue piće dovezeno iz Bosanske Gradiške.

 Sveti Rok u Bosanskoj Gradiški

 Jučer je u Gornjoj Dolini vlč. Pero Čolić pozvao nazočne da danas dođu u Bosansku Gradišku kako bismo zajednički proslavili sv. Roka patrona župe Bosanska Gradiška.

Sv. Roku su Dolinci hodočastilo od davnina. (Mama mi je pričala kako su

djevojke, u njeno vrijeme, cijeli dan kupile sijeno onomu tko je imao zaprežna kola i konje, da ih na sv. Roka iz Proševice blizu Donje Doline vozi u Bosansku Gradišku).

Sv. Misu je predvodio msgr. Drago Balvanović misionar iz Perua, u koncelebraciji s još 7 svećenika banjalučke biskupije.

Podsjetimo se da je msgr. Drago rođen u Bosanskoj Gradiški a prošle godine je u istoj ovoj crkvi proslavio zlatnu misu 50-tu godišnjicu misništva.

Misno slavlje je uveličao crkveni zbor župe Bezgrješnog začeća Bl. Dj. Marije iz Nove Gradiške.

Po završetku sv. Mise, župnik je pozvao sve nazočne u dvoranu Župno-pastoralnog vijeća na ručak

0