Vijesti

40 GODINA KAPELICA SV. ANE U NOVOM SELU

Naseljeno mjesto Novo Selo u postojanju od devedeset godina, od kada se prvi puta spominje, pamti tri križa i kapelicu. Jedan je bio u donjem dijelu sela – na Jazmaku pored kuće Vlatka Lajka Oršulića, a drugi preko puta od kuće Mate (Ante) Vonić.

Treći je bio “u Matkovićima” preko puta kuće Mate Matkovića “pod jablanovima” jer su tu bila dva jablana. On je izgrađen pred sam početak II. svjetskog rata, a gradio ga je majstor po prezimenu Krpan dok mu je Kuzman Matković pomagao. Prizemlje tog “stalka” za križ je zidan od pečene cigle, a gornji dio od ćerpića i “umuljan” zemljom, okrečen, a na vrhu postavljen križ. Srušen je nakon II. svjetskog rata.

Ovaj kod Vonića nema pismenih tragova kada je izgrađen, ali prema pričanju najstarijeg mještanina Novoga Sela Kuzmana Matkovića (1924.) izgrađen je sa samim nastankom Novog Sela, a to je oko 1920. godine.

Za vrijeme II. svjetskog rata, vjerni puk toga sela se je okupljao oko obadva križa i svakodnevno molio da ratne strahote što prije prestanu, a oni koji su otišli u rat da se vrate kućama.

Odmah po završetku rata, iz susjednog, pravoslavnog sela su dvojica muškaraca, razbili “tučeni” križ koji je zamijenjen drvenim i tako je bilo do početka nedavnog rata u Bosni i Hercegovini. Tada su ga uniformirane osobe srušile i odgurale u obližnji šumarak. Zbog sigurnosti za osobni život, nitko se tom barbarskom činu nije se usudio suprotstaviti. Budući da je1992. godine počeo egzodus i mještana Novog Sela, ostaci križa su ostali zarasli u šipražje.

Tu su se o Spasovu i nekim drugim blagdanima pored njega služile sv. mise, a ujedno je obavljan i blagoslov polja. O jednom takvom blagoslovu imamo kraći zapis u u Knjizi crkvenih računa župe Dolina, za 1945. god. na str. 107. piše: . . . 9. lipnja (1945.) na Duhove bila je misa u Novom Selu kamo smo pošli u procesiji /od Gornje Doline) i putem obavili blagoslov polja. Pod sv. misom se sakupila lemojzina.”

Nemamo nikakvih pisanih tragova ni za križ na Jazmaku. Od Ive (Lajka) Oršulića saznajemo da je kapelica manjih dimenzija oko 1,5 X 2,5 m bila pored njegove kuće prema gornjem dijelu sela. Zbog ruševnog stanja u kojem se je nalazila, šezdesetih godina je premještena s druge strane kuće, prema Jazmaku.

Kada je imenovan za župnika vlč. Stjepan Guberac 1967. godine o Spasovu su se služile sv- mise na Jazmaku.

Godine 1991. banjalučki biskup msgr. Franjo Komarica s tadašnjim župnikom preč. Kazimirom Višaticki, o. Marinom Mandićem i (tada) dolinskim sjemeništarcem Damirom Š Šokić je pohodio kapelicu u Novom Selu gdje su ga dočekale obitelji Oršulić i Knežević.

Ova kapelica zvana križ na Jazmaku je uklonjen nakon što je 1971. godine izgrađena kapelica i posvećena sv. Ani.

Kapelica je izgrađena zalaganjem vlč. Stjepana Guberca, tadašnjeg dolinskog župnika na zemljištu koje je kupljeno od Florijana Oršulića. Gradio ju je Anto Tunja Stipančević iz Gornje Doline po nacrtu one iz Donje Doline. Njena duljina je 5,50 m s dodatkom 2 m betonske nadstrešnice, a širina je 3,45 m.

Do posvećenja kapelice sv. Ani u Novom Selu se slavilo Spasovo a od tada uz Spasovo i sv. Ana.

 Zadnji puta je u Novom Selu u kapelici sv. Ane slavljena sv. misa na Spasovo 1992. godine, a na sv. Anu te iste godine okupatorska vojska to nije dozvolila pa je sv. Ana proslavljena u župnoj crkvi Gornja Dolina. Msgr. Kazimir Višaticki je za tu zgodu odnio iz novoselske kapelice sliku sv. Ane u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gornju Dolinu.

Kapelica Sv.Ane Danas

0