Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 28) Vlč. Pero Čolić

Dragi Dolinci i Gradišćanci, gdjegod bili, ovdje i po svijetu!
Svakom je drago kad čuje nešto o svom kraju gdje se rodio, živio, a onda opet dođe i posjeti svoj kraj nakratko i nažalost ne često.
Proslavili smo lijepo Božić i novogodišnje blagdane, te obavili blagoslov kuća. Glede blagoslov kuća imam primjedbi: kao da se neki plaše svećenika pa izbjegavaju susret sa svojim svećenikom u svojoj kući, jer, boje se postavit će neka pitanja koja postavlja i svake godine, a ništa se ne mijenja. Nemojte se toga bojati, jer to se treba dogoditi radi bolje suradnje. Želio bih ubuduće da se domaćini susretnu sa svojim sžupnikom i s njim popričaju, a ne da to umjesto njih dijete učini.
U korizmi uskrsna ispovijed je jako slabo posjećena, iako bude više svećenika pa se može birati, kaga ćeš odabrati za ispovjednika. Za obrede Velikog Tjedna moglo bi se reči da su zanemareni od strane vjernika!
Na nedjelju Božanskog Milosrđa” 01. svibnja 2011. godine, Papa Ivan Pavao II. proglašen je BLAŽENIM. Sjetimo se da je bio nekoliko puta u Hrvatskoj i dva puta u Bosni i Hercegovini.
Vjeronauk se redovno održava. U biskupiji (Banja Luka) bio je susret mladih 7. svibnja 2011. god. Nakon toga je 14. svibnja održan festival duhovnih pjesama mladih crkvenih zborova ZLATNA HARFA” također u biskupiji. Bilo je prekrasno. Nastupilo je iz šesnaest župa predstavnika. Puna katedrala m l a d o s t i .
Papa Benedikt XVII. pohodio je Republiku Hrvatsku Zagreb. Sv. misa na hipodromu, a posebno na bdijenju bili su dirljivi trenutci.
Najavljivana obnova interijera crkve u Bosanskoj Gradišci (moleraj) ovih dana je završen i, hvala Bogu, isplaćen.
Ove godine imali smo redovno Prvu Pričest 03.07.2011.g. a za to je bilo pipravljeno četvero djece. Nedjelju iza toga slijedila je vanredna Krizma 10.07.2011.g., a za to ih je pripravljeno troje.
Umro je svećenik naše biskupije vlč. STIPO Š OŠ IĆ u Zagrebu, dugogodišnji misionar u Š vedskoj. Sahranjen je u Dugom Selu 19. srpnja 2011. god. Iz Banjalučke biskupije bilo nas je četiri svećenika, biskup Franjo je bio spriječen, a njegov govor je pročitao mons. dr. Miljenko Aničić, direktor Caritsa. Vlč. Stipo je na početku rata u BiH uhićen je i prolazi kroz zloglasne logore. O svemu tome piše u svojim knjigama “Do pakla i natrag” i “Banjolučkom Timoteju”.
Proslavili smo patron – kirvaj župe Dolina, Veliku Gospu, a uz to i naš svećenik TVRTKO TADIĆ je proslaivo 60 godina svećeništva DIJAMANTNI JUBILEJ. Sv. misu je predvodio naš biskup dr. Frnajo Komarica uz koncelebraciju slavljenika i župnika domaćina.
Sutra dan 16. kolovoza, proslavili smo patron župe Bosanska Gradiška, sv. Roka. Sv. misu je predvodio vlč. Žarko Vladislav Ošap duhovnik i odgojitelj u bogosloviji Sarajevo. Uz njega je koncelebriralo još osam svećenika. Nakon misnog slavlja upriličen je ručak za sve u dvorani našeg župnog-pastoralnog centra.
Planira se nastavak obnove naše crkve, a to je: promjena dotrajalog krova (letva i crijep biber) i postavljanje završnog poda u crkvi (pločice). Crijep i drugi građevinski materijal već se nalazi u crkvenom dvorištu. Ako Bog da, na proljeće ćemo početi s njegovom ugradbom.
Na dan 24. rujna, Drinske mučenice su proglađšene BLAŽENE u Sarajevu dvorana Zetra.
Sv. Terezija od djeteta Isusa (01. 10. 2011. god) proslavljena je u biskupijskom svetištu u Presnačama. Sv. Misu je predvodio vlč. Žarko Vladislav Ošap.
Hodočašće u Mariju Bistricu bilo je 8. listopada 2011. god. Sarajevske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.
Za Dan zahvalnosti (32. n .nedjelja kroz godinu, 6. studeni 2011. god.) bilo je lijepo i u našoj crkvi. U buduće treba malo više plodova zemlje aranžirati ispred oltarom.
Obilježena je sedma godišnjica smrti mons. Kazimira Višatickog sv. misom koju je predvodio banjalučki biskup mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju šest svećenika i dobro ispunjenom crkvom božijeg naroda. Po završetku mise i opjela svi su pozvani na zakusku.
Evo stiglo je i Došašće, dani priprave za Isusovo rođenje – Božić.
Dolincima, Gradišćancima, ma gdje bili, uredništvu Suze dolinske” i svim čitateljima želim SRETAN BOŽIĆ I RADOSNU NOVU 2012. GODINU!

Vaš vlč. Pero Čolić,
bosanskogradiški župnik

0