Vijesti

Narodna nošnja Hrvata izvan Republike Hrvatske

U povodu 36. međunarodne smotre folklora u Zagrebu koja je održana u srpnju 2002. godine održana je i izložba NARODNE NOŠ NJE HRVATA SJEVERNE BOSNE i revija NARODNE NOŠ NJE HRVATA U SVIJETU. Tom prigodom je  tiskana  knjiga prospekt u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu  i Koncerne direkcije Zagreb pod nazivom NARODNA NOŠ NJA HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE.

NASLOVNICA-KNJIGE(Djevojka-iz-okolice-Bosanskog-Samca)
Izložba i revija  narodnih nošnji dijelovi su projekta predstavljanja tradicijskog odjevanja Hrvata koji žive izvan granica Republike Hrvatske.Na izložbi “Narodne nošnje Hrvata sjeverne Bosne” eksponatima, fotografijama i filmom predstavljeno je tradicijsko odjevanje Hrvata u tom dijelu susjedne države. Prikazane su lokalne suvrstice nošnji okolice Bosanske Gradiške /Doline/, Dervente i Bosanskog Broda, Odžaka, Modriče, Bosanskog Š amca i Orašja koji su izrazito panonskog tipa, te nošnje iz okolice Brčkog i južnije rubne regije Usore na kojima, pored panonskih, prepoznajemo i niz dinarskih elemenata.
Pri otvorenju izložbe su nastupile ženske pjevačke skupine iz Usore i Bosanske Doline, te Zavičajni klub “Plehan”.
Na izložbi su predstavljeni eksponati iz zbirke Posudionice narodnih nošnjih pojedinih KUD-ova iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Vojvodine te privatnih zbirki don Zvonke Martića, patra Damira Š Šokića, Marka Janjiša, Ronalda Subosicha i Cecilije Filić.

Davor-KristinaSlika iz predstavljene knjige na kojoj su Davor Vonić i Kristina Oršulić

Autori izložbe su don Zvonko Martić i Josip Forjan te suradnici Zorica Vitez i Vido Bagur.
Knjiga ima 32 stranice na formatu A4. Tiskana je u 500 primjeraka a slike su uglavnom u boji.
Na str. 8 pod podnaslovom “NOŠ NJA OKOLICE BOSANSKE GRADIŠ KE” piše:
“Sela Donju i Gornju Dolinu, Novo Selo, Orubicu, Proševicu i Mačkovac naseljavali su Hrvati. Njihova nošnja razlikuje se od ostalih u sjevernoj Bosni, a vrlo je slična nošnjama zapadne Slavonije sa čijim su stanovnicima bili u rodbinskim vezama. Mlada snaša na sebi nosi podsuknje untorak i klinaču koja je  izrađena od uplavljenog pamuka i vezena plavim koncem. Gornja platnena suknja rubina podigne se potkaše na oba boka da se vez na klinači jasno vidi. Košulja rubina ukrašena je crnim vezom budžanjem. Kodžuh od janjećeg krzna kožušak ukrašen različitim motivima od raznobojne kože duži je i veći od kožuška iz okolice Orašja. Struk je opasan vunenim pojasom tkanicom, a spreda se nosi vunena pregača podignuta na oba kraja. Na rukama su narukvice rukavice ukrašene staklenim zrnjem. Glava je povezana crnom maramom šamijom.
Muška košulja i gaće izrađene su od istovjetnog platna i ukrašeni bijelim vezom. Košulja je nabrana oko vrata i seže ispod kukova. Nosi se preko širokih gaća. Preko košulje se oblači štofani prsluk. Struk se opasuje vunenim pojasom tkanicom, koja je u novije doba trobojnica. Muškarci nose šešire slavonskog tipa različite od drugih u bosanskoj Posavini. Na nogam,a imaju obične bijele vunene čarape i opanke.”
Preko cijele 11 stranice je donesena slika u boji  ispod koje piše “Nošnja iz Doline iz zbirke p. Damira Š Šokića”. (Na slici su, u narodnim nošnjama Davor Vonić i Kristina Š tavlić r. Oršulić).
Na kraju knjige autori i suradnice se između ostalog zahvaljuju i p. Damiru Š Šokić pri realizaciji projekta.

Valentina Oršulić

knjiga

Skenirana stranica iz knjige gdje se spominju dolinska sela

0