Vijesti

Uskrs 2013 u Dolini

Isusovi učenici teško su podnijeli Isusovu muku i smrt. Mnogi su bili neutješni i uplašeni, nisu razumijeli što se dogodilo. Neki su se iz  Jeruzalema vratili u svoja mjesta. Tako su se i dva Isusova učenika vraćala u Emaus kojima se je pridružio, nakon uskrsnuća, sam Isus.

Uspomena na taj događaj se godinama čuva i obilježava u Dolini. Prije rata u BiH u pravilu je na uskrsni utorak u Dolinu dolazio  Banjalučki msgr. dr. Franjo Komarica sa brojnim svećenicima, ali i poslioje rata kada su mu mogućnosti dozvoljavale. Dolina je toga dana bila u pravom smislu Emaus. Značajni događaji su  tog dana upisani u Kroniku župe Dolina. Tako npr. godine 1988., na uskrsni utorak, 5. travnja,  je blagoslovljen kamen temeljac  nove župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Dolini, a  1991. godine na treći dan Uskrsa, 2. travnja isti biskup je posvetio oltar u dolinskoj crkvi.

Taj oltar je preživio sve strahote rata, ubojstva i prognanstvo i ostao netaknut. Ovoga uskrsnog ponedjeljka, umjesto utorka, kako bi što više Dolinaca došlo iz Hrvatske, jer je u njoj taj dan i držani praznik, nazočilo sv. Misi, bosanskogradiški župnimk vlč. Pero Čolić  predmolio misno slavlje.

Oko oltara i župnika, okupilo se petnaestak vjernika. Misno slavlje je uveličao orguljaš  Rikard Vučaj poznatiji kao Riki iz Bos. Gradiške s časnim sestrama s. Vianejom i s. Donatom (inače rođenim sestrama vlč. Pere Čolića) koje su s nekoliko vjernika iz Gornje Doline i  nekoliko njih iz Hrvatske  radosnom pjesmom proslavili Gospodinovo uskrsnuće u patničkoj Dolini.
Župnik vlč. Pero je izrazio svoje zadovoljstvo kada je vidio  ovoliko vjernika u crkvi, ali izrazio žaljenje što nedjeljom, kada se služe sv. Mise bude samo dvije ili tri osobe.

Nakon sv. Mise upriličeno je druženje na prostoru između crkve i župnog dvora, koji vapi za obnovom, uz obojana jaja, kolače i različite napitke za što se je pobrinuo župnik i časne sestre.
Prvi dan Uskrsa je proslavljen u istoj crkvi  sv. misom u 9,00 sati, a slijedeće, nazovimo ga “većim” okupljanjem Dolinaca je u nedjelju poslije sv. Marka 28. travnja na groblju “Gradina” u 13 sati kada će biti obavljen i tradicionalni u blagoslov polja.

Na kraju ovoga razmišljanja mora se zaključiti da je rodna župa Dolina ipak zaslužila da se češće obiđe iako u njoj  od 1300 vjernika, danas živi tek dvadesetak.

0