Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 30) Vlč. Pero Čolić

Dragi Dolinci i Bosanskogradišćanci te čitatelji SUZE DOLINSKE!

Uz čestitke i dobre želje ušli smo u Novu 2013. godinu, a 6. siječnja smo proslavili godišnjicu biskupskog ređenja  našeg preuzvišenog biskupa msgr. dr. Franje Komarice i nadbiskupa msgr.  Vinka kardinala Puljića.
Obavljen je blagoslov obitelji  i ovom zgodom zahvaljujem svima na gostoprimstvu i darovima.
Crkvu u Bosanskoj Gradišci, nakon obnove prošle godine, ove godine smo uresili s dva bogata lustera.
U nedjelju 17. veljače naše čassne sestre Klanjateljice Krvi Kristove osnovale su MOLITVENU ZAJEDNICU KRVI KRISTOVE i na taj način  dali  svoj veliki doprinos obnovi vjere u našoj župi, ali i šire.
Na dan 24. veljače na adresu Župnog ureda stigli su naputci u prigodi odreknuća od službe rimskog biskupa pape Benedikta XVI.
U večernjim satima 13. ožujka 2013. godine IMAMO NOVOG PAPU FRANJU. Izabran je nakon petog  glasovanja. U toj prigodi zvona na našoj crkvi su zvonila 15 minuta.
Na uskrsni ponedjeljak bio je Emaus u Dolini i tako će biti i iduće 2014. godine. Kako je blagdan sv. Marka bio  na radni dan, blagoslov polja je obavljen u slijedeću nedjelju 28. travnja.
Festival Zlatna hrfa je ove godine doržana u Prijedoru u subotu 11. svibnja. I bosanskogradišćani su nastupili. Bilo je lijepo u novoj  crkvi sv. Josipa gdje se je okupila mladost naše Biskupije.
Na Spasovo smo obavili blagoslov polja u na groblju u Čatrnji, a na Presveto Trojstvo  u Brestovčini.
Dan nestanka 21-vu obljetnicu smrti vlč. Ratka Grgića smo obilježili   16. lipnja sv. Misom zadušnicom u Novoj Topoli, a 22. lipnja desetu obljetnicu pohoda  pape Ivana Pavla II.  Petrićevcu Banja Luci, kada je blaženim proglasio Ivana Merza.
Blagdan sv. Bonaventure  – Bone, zaštitnika Banjalučke biskupije smo proslavili  15. srpnja sv. Misom u katedrali njemu posvećenoj, a 11. kolovoza vlč. Žarko Vladislav Ošap je proslavio srebrni jubilej 25-tu obljetnicu misništava.
Naši patroni su dostojanstveno obilježeni.
Velika Gospa Uznesenje Blažene Djevice Marije je proslavljena u Dolini gdje  je svečano misno slavlje predvodio  banjalučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica uz koncelebraciju bosanskogradiškog  župnika i dvojice bogoslova iz Banja Luke te sinom župe Dolina fr. Ivanom Marija Tomić. Crkva je bila puna čak nisu svi ni stali unutra.
Sutradan je blagdan sv. Roka patron župe u Bosanskoj Gradišci. I ovdje je pruzvišeni biskup Franjo predvodio misno slavlje uz šest svećenike banjalučke biskupije. Osim mnogobrojnih vjernika  sv. Misi su nazočili: pravoslavni svećenik o. Mirko Milisavić, muslimanski-bošnjački imam efendija Zejnil Latifović, gradonačelnik grada Zoran Latinović, bogoslovi, čane sestre i Božji  narod iz župe i  okolnih župa, iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Iza  euharistijskog slavlja svi su pozvani na ručak u dvoranu Župno-pastoralnog centra. Neka sve prati zagovor sv. Roka.

U subotu, 7. rujna 2013. godine papa Franjo je uputio poziv da se u molitvi pridružimo kršćanima cijeloga svijeta molitvom i postom za zaustavljanje ratnih krvoprolića u Siriji i Bliskom istoku te za mir u čitavom svijetu.
U dane 20. i 21. rujna hodočastilo se na regionalno hočašće u Niš u Srbiju u povodu 1700-te obljetnice MILANSKOG EDIKTA. Iz naše župe išla su tri hodočasnika koja su se pridružila autobusu iz Banja Luke, a toliko je vjernika išlo iz Bosanske Gradiške u Mariju Bistricu na tradicionalno  hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije koje je održano 12. listopada ove godine.
U župi Odžak-Čaić kraj Livna održalo se 28. rujna  ministrantsko zborovanje, gdje je na službi preč. Alfred Višaticki, brat našeg pokojnog Kazimira. Iz naše župe je išlo 7 ministranata u dva auto. Bilo je lijepo i nezaboravno.
Za Svi svete i Dušni dan obišli smo groblja na pdoručju župa Bosanska Gradiška i Dolina. Na sv. Misi se je okupilo nešto više vjrnika nego prethodnih godina.
Uz dužno poštovanje smo 18. studenog 2013. godine obilježili devetu obljetnicu mučeništva msgr. Kazimira Višatickog sv. Misom zadušnicom s početkom u 17 sati, nakon koje je otac bikup Franjo Komarica, koji je predmolio misno slavlje s još 8 svećenika, ispred olatara molio opijela. Sv. Misi je nazočila rodbina pok. Kazimira kao i dvojica braće svećenika, časne sestre i neobično više vjernika.
Dođe nam Došašće dani priprave za Isusov rođendan BOŽIĆ. Spremit ćemo borove, jaslice u obodvije crkve i bit će zajednička ispovijed. Zbog božićne ispovijedi obićit ću stare, bolesne i nemoćne u Dolini i Bosanskoj Gradišci, a iza Božića ću obaviti blagoslov obitelji, kojih je na žalost sve manje na ovim prostorima. Stari umiru, a djece nema na krštenju. Do sada u ovoj godini nisam imao niti jedno krštenje, a pet osoba je pokopano.

Veseli me da se razmišlja o ograđivanju crkvene zemlje u Gornjoj Dolini kao i o obnovi stare crkve i zvonika te župnog dvora.

Na kraju Vas iskreno pozdravljam. Želim sretan  Božić i božićne blagdane i blagoslovljenu Novu 2014. godinu.

Vaš Pero Čolić,
župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina

0