Vijesti

BLAGOSLOV POLJA 2015

SV. MISA NA “GRADINI” U DONJOJ DOLINI  I UREĐENJE GROBLJA

Od pamtivijeka se u našem dolinskom kraju obavljao obred blagoslova polja. Za Donju Dolino to  je bilo na  blagdan svetoga Marka, u Novom Selu na Spasovo, a u Gornjoj Dolini između ta dva blagdana.
Lijep je to običaj, jer kako se u našem kraju oduvijek živjelo od zemlje i svoga rada, s puno pouzdanja u Božju providnost molilo se da Bog sačuva usijeve i podari rodnu godinu.
Uz Litanije svih svetih blagoslivljaju se jesenji i proljetni usjevi i slavi sveta misa.Od kuge, gladi, rata, munje, grada i zla vremena oslobodi nas Gospodine”.Tako se molilo prije, a i ove, zadnje nedjelje u mjesecu travnju na doljanskom groblju “Gradina”.
I ove godine je vlč. Pero Čolić, bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina zazvao obilje Božjeg blagoslova na usjeve, a potom je služena sv. Misa.
Ovoga puta se okupilo jedva tridesetak  vjernika, (a jučer nas je na uređenju groblja bilo  četrnaest)  koji su došli iz Zagreba, okolice Požege,  Okučana i Nove Gradiške te nekoliko vjernika koji su ostali živjeti u Dolini. Misno slavlje je pjesmom uveličala  č. sestra Vianeja, koja je pohvalila uređenost groblja.
Zahvaljujući “dragovoljačkoj ekipi”, i ovoga puta je groblje bilo  uređeno. Nju su sačinjavali: Pavle Musić, Ferdo Tomić, Anton Budić – Ćember, Anto M. Vonić, Milan Mišo  Barišić i Danijel Pavić iz Nove Gradiške, Pavle Budić, Stipo Knežević, Marko Vonić i Željko Augustin iz Š umetlice, Josip i Matej Oršulić i Ratkovice (kod Pleternice), Željko Vidić iz Smrtića i Milorad Oršulić Mican iz Okučana. Valja napomenuti da je u ovoj ekipi bilo osoba koji nemaju baš nikakve veze s Dolinom pa i oni koji su rođeni nakon rata izvan Doline.
Ovo prvo, ovogodišnje uređenje groblja se sastojalo ne samo od košenja trave i sakupljanja lampiona, odbačenih plastičnih i svilenih aranžmana i drugog otpada po groblju, nego i prerezivanja čempresa i njihove obrada, sječenje drveća i drugog raslinja izvan grobljanske ograde, naročito do Save i “rušenje” sječenje jednog velikog bora koji već godinama stoji osušen i prijeti da  uslijed jačeg vjetra padne  i tako ošteti mnoge spomenike. Po završetku, velikog posla na groblju, jedan dio ekipe je otišao   pokositi travu oko crkve u Gornjoj Dolini.
Novčanu potporu za održavanje groblja ove godine, do sada su dali: Pero Ćorković (iz Lađanske) 200 kn, Marko Knežević 150 kn, Pavle Knežević 200 kn Anto Tunja Barišić 100 kn, Andrija Vonić 20 eu, Ljuban Matković 200 kn, Petar Pero Jurišić 300 kn, Mto Tutić 200 kn, Stipo Matijašević iz Kutine 100 kn, Janja Valentić i Božica Ljubić po 50 kn. Najljepša im hvala i neka drugima budu poticaj.

PRIJE POČETKA SV. MISE OBAVLJEN JE BLAGOSLOV POLJA

PRIJE POČETKA SV. MISE OBAVLJEN JE BLAGOSLOV POLJA

P4261787

vjernici na misi

P4261758

vjernici na misi

P4261755

pogled na kapelicu

PREREZIVANJE I OBRADU ČEMPRESA OBAVLJALI SU STIPO I ANTON

PREREZIVANJE I OBRADU ČEMPRESA OBAVLJALI SU STIPO I ANTON

DOLINSKE MLADE SNAGE

DOLINSKE MLADE SNAGE

POGODITE Š TO STIPA IMA U RUCI

POGODITE Š TO STIPA IMA U RUCI

DRAGOVOLJAČKA EKIPA

DRAGOVOLJAČKA EKIPA

PO ZAVRŠ ETKU POSLOVA NA GROBLJU DIO EKIPE JE OTIŠ AO KOSITI OKO CRKVE U GORNJOJ DOLINI

PO ZAVRŠ ETKU POSLOVA NA GROBLJU DIO EKIPE JE OTIŠ AO KOSITI OKO CRKVE U GORNJOJ DOLINI

0