Članak

Svećeničko ređenje fra. Ivana Marije Tomića u Zagrebu

Svećeničko ređenje  fra. Ivana Marije Tomića u Zagrebu

U ponedjeljak, 8. kolovoza na svetkovinu sv. oca Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu, bilo je svečano. Tijekom večernjeg euharistijskog slavlja koje je u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske dominikanske provincije p. Antom Gavrićem, priorom p. Slavkom Sliškovićem, fra Zdravkom Lazićem, gvardijanom franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu, braćom dominikancima i drugim svećenicima, predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, za svećenika je zaređen dominikanac Ivan Marija Tomić. Svečanosti su nazočili majka Marina, brat Emanuel, njegov župnik fra Ivo Brezović iz Gornjih Bogićevaca, rodbina iz Smrtića i Austrije te prijatelji iz Okučana.

Prije početka misnog slavlja prema starom običaju, braća dominikanci pred crkvom su dočekali braću franjevce. Po ulasku u crkvu, Provincijal je pozdravio okupljene, izrazivši radost i zahvalu Bogu za Jubilejsku godinu i svećeničko ređenje.

U propovijedi biskup se je obratio i fr. Ivanu rekavši: „započeo si svoj život po pravilima sv. Dominika. Slijedi učitelja u znanju, ali još više slijedi ga u djelovanju. Ne daj se zastrašiti vremenom, ni ljudima u naviještanju radosne Božje poruke. Ta ne čekaju se zgodna – vremena i prilike nego se u nezgodnim vremenima stvaraju sretne prilike za Božju riječ. Budi slobodan od svega i od svih da možeš biti potpuno Božji, a onda ćeš biti i potpuno ljudski. Hrani se poput sv. Dominika vazda Božjom riječju, evanđeljem našega Spasitelja Isusa Krista, kao bi njegovu i spasonosnu poruku, ne snagom sile, nego, sa svom v strpljivošću i blagoću mogao posredovati svijetu gladnom Boga. Danas te svijet treba i Crkva te treba, kao redovnika dominikanca, kao svećenika Isusova, da Isus po tvojem djelovanju i životu obasjava one koji su zaslijepljeni“.

Na kraju misnoga slavlja, proslava blagdana sv. Dominika i svećeničkog ređenja je nastavljena u blagavaonici Dominikanskog samostana gdje se je i zapjevalo.

BOGU HVALA – IMAMO SVEĆENIKA kliču raseljeni župljani župe Dolina i sav Božji puk.

Fr. Ivan Marija Tomić OP, rođen je 24. listopada 1984. godine u župi Dolina, općina Bosanskoj Gradiški od oca Luke i majke Marine. Opću gimnaziju je završio u Novoj Gradiški, te diplomirao na Pravnom Fakultetu u Zagrebu. Redu propovjednika pristupio je 2010. godine, a nakon završene godine novicijata u Dubrovniku položio je svoje prve zavjete. Svečane zavjete položio je u Zagrebu 17. kolovoza 2014. Red đakonata primio je 24. siječnja 2016. u crkvi Kraljice svete krunice u Zagrebu.

Fr. Ivan se bavi i pjesničkim stvaralaštvom. Početkom ove godine mu je predstavljena prva zbirka pjesama „U sjeni križa“.

MLADU MISA fr. Ivan Marija Tomić će služiti 11. rujna 2016. godine u Gornjim Bogićevcima. SVI STE POZVANI!

01 02

03 04 05

 

0