Vijesti

15. obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira

U nedjelju je u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradišci obilježena tužna, petnaesta  obljetnica mučeničke msgr. Kazimira Višatickog župnika i dekana bosanskogradiškog i prelata Njegove svetosti. Svetu Misu  je služio Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, u koncelebraciji s pomoćnim banjalučkim biskupom msgr. dr. Markom Sermenom  i brojnim svećenicima Banjalučke i Požeške  biskupije od kojih su dvojica pok. Kazimira braća preč. Adolf i msgr. dr. Karlo, nakon koje je kardinal blagoslovio Spomen sobu posvećenu mučeniku Kazimiru.

Misnom slavlju je nazočio velik broj  časnih sestara iz Nove Topole, Banja Luke i Okučana, vjernika iz samog grada, okolnih župa, Republike Hrvatske, a iz Banja Luke, župe Budžak,  vjernike  je dovezao jedan autobus.

Riječi dobrodošlice je uputio bosanskogradiški župnik p. Tomislav Topić:Draga braćo i sestre! Sve vas srdačno pozdravljam!

Poseban  pozdrav i zahvalnost upućujem našem metropolitu uzoritom Vinku kardinalu Puljiću, nekadašnjem župniku ove župe  od 1987. do 1990.godine, koji će predslaviti ovu sv. Misu.

Gospodine kardinale, hvala Vam na dolasku i spremnosti da večeras predvodite ovu svetu misu! Vaš dolazak je velika radost i ohrabrenje za sve nas. Raduje me nazočnost mons. Marka Sermena, pomoćnog biskupa banjolučkog, kao i vas, moje subraće svećenika, te časnih sestara.

Među nama su večeras preč. Adolf i mons. dr.  Karlo, braća pokojnog Kazimira i njegova rodbina. Posebno me raduje da su s nama otac Mirko Milisavić, pravoslavni svećenik. Njegova nazočnost je dragocjena za našu malu zajednicu u ovom gradu.

Zahvalan sam na dolasku predstavnicima državnih, entitetskih i gradskih vlasti. U ime gradonačelnika ovoga grada s nama je gospodin Slavko Mekinjić, referent za vjerska pitanja pri gradskoj upravi.

Tu je također i  generalni konzul RH u Banja Luci gospodin Zoran Piličić s pratnjom, predstavnici DGS, oružanih snaga i policije.

Ovoj tužnoj obljetnici nazoči i predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva Posavac , Ljiljana Došen, čije je djelovanje, nakon dugog zatišja, nedavno obnovljeno u ovom gradu.Tu su župljani Bosanske Gradiške i župljani Doline, u kojoj je  pok.  Kazimir godinama bio župnik, kao i vjernici iz okolnih župa.

Sve pozdravljam i zahvaljujem za nazočnost!

Okupili smo se večeras na molitveno sjećanje povodom petnaeste obljetnice mučeničke smrti mons. Kazimira. Činili smo tako i do sada svake godine na nadnevak njegove smrti. Pokojni Kazimir volio je svoje svećeništvo, volio je povjereni mu Božji narod i sve ljude, volio je Crkvu. Svojim svećeničkim idealima ostao je vjeran do smrti.

Nije nas večeras dovela mržnja prema nekomu već ljubav prema nevinoj žrtvi. Okupili smo se s osjećajima zahvalnosti za vjeru i mučeničku smrt, te žrtvu koju je podnio mons. Kazimir. Ovdje je završio svoj plodni svećenički život kao mučenik. Zato pozivam sve na molitvu za pokojnika.

Uzoriti započnite ovo misno slavlje!

Kardinal je u, drugom dijelu, svoje homiliji oslikao lik svećenika i mučenika Kazimira. Prisjetio se je 14. srpnja  1963. godine, kada je kao polaznik II. razreda gimnazije s još četvoricom kolega nazočio Kazimirovoj Mladoj misi u ovoj bosanskogradiškoj crkvi. Od tada je Kazimir za njega bio uzor reda i rada, njegova je riječ bila mjerodavna, a govorio je iz svog vjerničkog srca.

Istakao je kako je imao vrlog suradnika dok je bio župnik u Bosanskoj Gradišci, a Kazimir u župi Dolina. U svim župama u kojima je djelovao kao župnik, ostavio je svijetli trag,

Dužnost nam je Bogu zahvaliti što smo  imali tako uzornog svećenika, ali  boli činjenica što još nije otkriven, onaj koji je naručio njegovo mučko ubojstvo.

U PROCESIJI SE UŠ LO U CRKVU SV. ROKA
SVE NAZOČNE JE POZDRAVIO DOMAĆI ŽUPNIK P. TOMISLAV TOPIĆ
VINKO KARDINAL PULJIĆ JE NADAHNUTO PROPOVJEDAO
KARDINAL VINKO I BISKUP MARKO OKO OLTARA S BRAĆOM POK. KAZIMIRA I SUBRAĆOM SVEĆENICIMA
VJERNI PUK

Na kraju misnog slavlja, msgr. Ivica Božinović je ukratko predstavio Spomen sobu msgr. Kazimira Višatickog.

 Između ostalog, kazao je: Netko reče da svi umiru jednom, a veliki ljudi dva puta. Jednom kad odu s ovog svijeta, a drugi puta kada ih zaboravimo, odnosno kada se prestanemo spominjati njihova imena i djela.Zaborav je svojstven čovjeku. Prašina vremena sve debljim naslagama jednostavno prekrije puno toga u našem sjećanju i pretvori ga u zaborav.Istina, lakše je živjeti kad čovjek zaboravi neke ružne stvari koje su se dogodile njemu ili nekome od njemu dragih. No postoji i ono što ne smijemo zaboraviti.

Potom  je citirao riječi pape Franje izrečene u sarajevskoj katedrali nakon što je saslušao potresna svjedočenja dvojice svećenika i jedne časne sestre.Upravo u nakani da život i djelo pokojnog  mons. Kazimira otrgnemo zaboravu i u vremenu kada nas, ovdje nazočnih, više neće biti na ovoj zemlji, ovih dana je uređena Spomen soba , koju će za koji trenutak blagosloviti kardinal Vinko.

Riječ je o pomoćnoj sakristiji ove crkve u kojoj su postavljene fotografije koje govore o životu pok. mons. Kazimira. Tu je također njegov svećenički talar (monsinjorskas reverenda) i misna odjeća. Prostor nije velik  i u njemu nije bilo moguće puno toga postaviti. Ipak, iz onoga što ćete vidjeti, moći ćete pratiti njegov životni put od rođenja u Čatrnji, krštenja u ovoj crkvi, mjesto gdje je kao svećenik djelovao. (Tu je kršten, imao svoju prvu, Mladu misu, a na žalost i služio svoju posljednju misu).

Veliki trud oko uređenja spomenute sobe, uložio je župnik p. Tomislav Topić, Braća preč. Adolf i msgr. dr. Karlo, pronašli su fotografije  iz života njihove velike obitelji Višaticki iz koje su ponikla čak četvorice svećenika.Samu postavu osmislila je gospođa Ljiljana Perduv Misirlić iz Banja Luke uz svesrdnu pomoć gospodina Milorada Oršulić Micana, a ja sam svojim skromnim savjetima, kao voditelj Spomen sobe Presnačkih mučenika, pomagao.Neka nas i sve buduće posjetitelje ove Spomen sobe, žrtva mons. Kazimira učini malenim svjedocima križa Kristova kakav je i on bio!

Slijedio je blagoslov Spomen sobe, koju je obavi  kardinal Vinko, a nakon toga molitva odrješenje ispred Spomen ploče  koja se nalazi na zidu kuće gdje je mučki, prije  petnaest godina ubijen svećenik, koji bi sada, da se to nije dogodilo, imao osamdeset godina života i završni blagoslov svih nazočnih, koji su došli odati dužno poštovanje, skromnom ali velikom svećeniku.  

SPOMEN SOBA
BLAGOSLOV SPOMEN SOBE JE OBAVIO KARDINAL VINKO ..
U NAZOČNOSTI BISKUPA MARKA
MOLITVA ODRJEŠ ENJE ISPRED SPOMEN PLOČE
BISKUP FRANJO KOMARICA JE MOLIO U SPOMEN SOBI
ZBOG RANIJE PREUZETIH DUŽNOSTI BANJALUČKI BISKUP FRANJO NIJE MOGAO NAZOČITI SV. MISI, ALI JE DOŠ AO OBIĆI SPOMEN SOBU
VJERNICI SU SE U TIJEKU VEČERI IZMJENJIVALI U SPOMEN SOBI KOJA ĆE BITI OTVORENA U BUDUĆE ZA SVE KOJI SE ŽELE UPOZNATI S BOGATIM ŽIVOTOM I R
0