Vijesti

16. obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira

U BOSANSKOJ GRADIŠ CI OBILJEŽENA 16. OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI  MSGR. KAZIMIRA VIŠ ATICKOG
Svetom Misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Roka u Bos. Gradišci je, 17. studenog 2020. godine je obilježena 16. obljetnica mučeničke smrti  župnika i dekana  mons. Kazimira Višatickog.

NA POČETKU MISNOG SLAVLJA  ŽUPNIK P. TOMISLAV JE POZDRAVIO NAZOČNE, A MISNO SLAVLJE JE PREDMOLIO MSGR. DR. FRANJO KOMARICA, BANJOLUČKI BISKUP

Koncelebrirano misno slavlje je predvodio banjolučki biskup msgr, dr. Franjo Komarica. Osim domaćeg župnika Tomislava Topića, s biskupom su koncelebrirala i rođena braća ubijenog župnika Kazimira: preč. Adolf Višaticki, upravitelj župe Sasina i prof. dr. Kralo Višaticki, duhovnik u bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, zatim župnik susjedne župe Nova Topola Anđelo Bartulica, preč. Žarko Vladislav Ošap, župnik i dekan banjolučki, vlč. Mato Rukavina   župe Stara Gradiška,  p. Zvonko Topić, fra Dujo Ljevar,  fra Domagoj Š imić, gvardijan samostana na Petrićevcu i biskupov tajnik vlč. Predrag Ivandić.

Na misi je, uz poštivanje svih pandemijskih propisa, sudjelovalo pedesetak  vjernika iz te i susjednih župa Nova Topola i Dolina, gdje je pokojni svećenik  Kazimir također župnikovao, vjernici iz  Hrvatske te redovnice iz samostanā Nova Topola, Novi Nazaret i Sasina. Nazočan je bio i generalni konzul RH u Banjoj Luci, Zoran Piličić te predsjednica obnovljenog HPD Posavac iz Bos. Gradiške Ljiljana Došen.

BISKUP FRANJO JE PROPOVJEDAO, A ZA VRIJEME  PRETVORBE UZ BISKUPA I KAZIMIROVU  BRAĆU, OKO OLTARA, OKUPILI SU SE I OSTALI SVEĆENICI

Na početku mise je sve nazočne pozdravio upravitelj župe o.Topić i zahvalio svima na dolasku i pijetetu, koji iz godine u godinu iskazuju nezaboravnom svećeničkom liku ubijenog župnika Kazimira.

ZBOG EPIDEMILOŠ KIH MJERA SV. MISI JE NAZOČIO ZNATNO MANJI BROJ VJERNIKA

Uvodeći u misno slavlje biskup Franjo je podsjetio nazočne na moralnu obvezu biskupijske i župnih zajednica sjećati se u molitvama svojih ubijenih župnika i drugih nevino stradalih župljana. U bosansko-gradiškom dekanatu su ubijena dvojica župnika: vlč. Ratko Grgić, župnik u Novoj Topoli tijekom rata u lipnju 1992. godine  kao prvi u nizu od osmorice ubijenih, čiji posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni i vjernički sahranjeni, a mons. Kazimir Višaticki,  kao posljednji u poraću, u studenom 2004.godine, vjerojatno kao prvi u ubijeni svećenik u Europi u ovom stoljeću i tisućljeću.

Pozvao je sve okupljene da se osim za župnika Kazimira pomole i za sve druge ubijene i nestale iz tri njihove župe.

U svojoj homiliji je biskup, najprije podsjetio na drevnu praksu Crkve s obzirom na  duhovnu korist vjernika,  u štovanju svih svetaca Crkve i u molitvi za duše pokojnika, odn. duše u čistilištu, što se čini, osobito tijekom mjeseca studenog, tj. pri kraju crkvene godine.

MOLITVA  KOD SPOMEN PLOČE  POSTAVLJENE U ZNAK POŠ TOVANJA MUČENIKU KAZIMIRU  NA ŽUPNOJ KUĆI  U KOJOJ JE MUČKI UBIJEN

Podsjetio je nazočne također i na svoje riječi iz pogrebne propovijedi koje je tada uputio pokojnom župniku, te svim svećenicima, redovnicama i župljanima: Dragi brate Kazimire, hvala ti za tvoj divni svećenički lik, za divni uzor apostolskog djelovanja i za tvoju spremnost da ostaneš u službi Božje istine, pravde, milosrđa, opraštanja i ljubavi i po cijenu prolijevanja vlastite krvi. Vjerujemo da tvoja krvava žrtva neće biti uzaludna, kao što neće biti uzaludne ni mučeničke smrti druge naše vjerne braće svećenika i naše sestre redovnice koji su dali svoje živote proteklih godina nesretnog rata.

GENERALNI KONZUL RH U BANJOJ LUCI ZORAN PILIČIĆ, BISKUP FRANJO KOMARICA, MSGR. KARLO I PREČ. ADOLF VIŠ ATICKI,  ZA VRIJEME MOLITVE  PRIJE OKRIJEPE

Po svršetku misnog slavlja biskup je, zajedno sa svećenicima i svim vjernicima došao  do spomen ploče na ulazu u župnu kuću, u kojoj je msgr. Kazimir mučki ubijen, izmolio opijelo za pokojnog župnika i molitve za sve pokojne župnike i župljane.

Nakon molitvenog slavlja, župnik je u ime Kazimirove braće sve nazočne pozvao u dvoranu župno-pastoralnog vijeća  na okrjepu.

pripremio: Mican

0