Vijesti

IN MEMORIAM – ZDENKO VONIĆ (1954. 2020.)

Uoči dana, kada se je Hrvatska spremala da obilježi tužnu obljetnicu pada Vukovara, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kratka vijest se je prolomila kao grom iz vedra neba: Umro je Zdenko!

Otrgnut je još jedan list s Dolinskog stabla. List, koji nije požutio do te mjere da je trebao otpasti. Kanula je još jedna suza dolinska!

Zdenko je rođen 23. kolovoza 1954. godine u Novom Selu od oca Mate i majke Terezije r. Oršulić. Bosonogo djetinjstvo je proveo u rodnom Novom Selu, kao i prva  četiri razreda Osnovne škole, preko puta, a ostala četiri razreda u susjednim Lamincima.

Trgovačku školu i stjecanje zvanja kvalificiranog trgovca stekao je u Banja Luci. Kao trgovac radio je u Bosanskoj Gradišci, zatim u Zemljoradničkoj zadruzi u Donjoj Dolini s Mirkom Ćorkovićem, a pod kraj devedesetih godina je otvorio Trgovinu mješovite robe u obiteljskoj kući u Novom Selu, prostoru za te svrhe izgrađen i tu radio dok ga ratni vihor u tome nije prekinuo.

Vizitka za trgovinu

U tom poslu mu je pomagala supruga Zdenka s kojom je zasnovao bračnu zajednicu 8. ožujka 1980. godine.

            Za vrijeme življenja u Novom Selu, Bog ih je obdario s dvojicom sinova Kristijanom rođenim 29. listopada 1981. godine i Dariom rođenim 14. kolovoza 1988. godine. Nakon sedam godina, u izgnanstvu, u Hrvatskoj, 22. studenog 1995. će im se roditi kćerka Tajana.

            Zdenko je sa svojom obitelji, suprugom i sinovima  prognan i 19. siječnja 1993. godine razmjenom: civili za civile kod Dragalića prešao je u Hrvatsku. Mjesecima su se  potucali od Nove Gradiške, gdje su ostali pola godine  pa do Rijeke, a potom se vraćaju ponovo u Novu Gradišku, točnije u Š umetlicu gdje su od Gradskog poglavarstva grada Nove Gradiške dobili na korištenje kuću u Š umetlici u kojoj ostaju tri mjeseca. U međuvremenu su uspjeli, posredstvom oca Mate, zamijeniti kuću, onu u Novom Selu za ovu u Slavonskom Kobašu.

ZDENKO U KRUGU OBITELJI I UNUČICE

Bile su to teške godine. Da bi se preživjelo radio je kao nadničar, a kada ni to nije bilo dostatno, morao je prodati kombi-vozilo s kojim je došao u Hrvatsku.  

            Godine su prolazile a svaki dan je donosio drugu nafaku. Radio je kao konobar u kafićima u Slavonskom Kobašu, na Javnim radovima pri općini Oriovac, odakle je i otišao u mirovinu, ali na žalost, nije ju dugo uživao. U teškoj bolesti ih je primio tek nekoliko.

            Iako, bez stalnog zaposlenja, u zamijenjenoj kući u koju je trebalo uložiti i truda i novaca, da bi se moglo pristojno živjeti, on i supruga, djecu su školovali. Sve troje njih su stekli akademske titule: Kristijan 2005. godine dobiva zvanje Inžinjer elektrotehnike smjer elektronika.

Dario 2012. godine dobiva zvanje Magistar engleskog jezika i književnosti te magistar edukacijske povijesti.

 Tajana je ove, 2020. godine dobila titulu magistra njemačkog jezika. Ta vijest ga je učinila sretnim i bar na trenutak olakšalo bolove.

Svi su članovi obitelji uposleni, a on, kada je trebao ubirati plodove svoga rada, napade ga teška bolest koja je bila jača od njegove volje za životom.

Zdenko je bio društveno, kulturno, a naročito športski aktivan, posebno u NK Jedinstvo iz Doline i Novog Sela. Tu svoju aktivnost je nastavio  i u novoj sredini, u Slavonskom Kobašu, naročito za vrijeme župnikovanja  pok. msgr. Mije Dukića i njegovog nasljednika vlč.  Mije Lasovića, ali je stajao na raspolaganju i sadašnjem župniku vlč. Goranu Kovačević.

Sa Zdenkom smo, u drugom broju našeg glasila/godišnjaku Suze dolinske (Godište I. srpanj/listopad 1996. broj 2,  za rubriku  Gdje su, kako žive i što rade  razgovarali.

U tom  razgovoru je između ostalog kazao: Nakon što smo u Gornjoj Dolini izgradili suvremenu automatsku telefonsku centralu i doveli u sva sela telefone, izgradili zgradu ambulante i novo nogometno igralište s rolanim tepihom, asfaltirali velik dio putova kroz Gornju Dolinu, Donju Dolinu i priveli kraju asfaltiranje ceste do Novog Sela, ostalo nam  je da još, osim asfaltiranja putova, dovršimo izgradnju nove crkve, tj. izgradnju zvonika, izgradimo na groblju Gradina u Donjoj Dolini mrtvačnicu, jer smo sve staze na njemu asfaltirali, proširimo Dom za mladež U svim tim akcijama je sudjelovao, pomagao i u mnogima bio na čelu.

ČLANOVI OBITELJI  VONIĆ TRI MJESECA PRIJE ZDENKINOG PRERANOG ODLAZKA  

Osim toga, dolaskom demokratskim promjena, očekivao se veći napredak u Dolini u smislu ulaganja inozemnog kapitala, koji su naši ljudi iz Doline i Novog Sela zaradili radeći u inozemstvu, obrtničke radionice, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i podizanju jedne suvremene tvornice gdje bi se naša mladež iz župe Dolina uposlila, da ne bi, kao njihovi roditelji morali ići  trbuhom za kruhom. 

            U planu je bila izgradnja jedne suvremene skele između Gornje  i Slavonske Doline kako bi što bolje i brže bili povezani s Novom Gradiškom, a s time i cijelom Hrvatskom.

            Te naše želje i namjere je prekinuo nametnuti rat u Hrvatskoj. Taj ratni vihor u susjednoj Hrvatskoj se prenio i u Bosnu I Hercegovinu pa i samu Dolinu. Počela su ubojstva i prognanstva

Da, tako je Zdenko govorio, vjerovao i nadao se. Razgovor je završio riječima: Moja želja i nada, a uz to i poruka svim Dolincima diljem svijeta je da ne izgube nadu u jedan pravedan mir i pravedan povratak u našu Dolinu, gdje nas čeka naša crkva – ljepotica, groblje, ambulanta, igralište, domovi i sve to izgrađeno žuljavim rukama ali i nepregledna polja: Pogorlo, Mestanje, Poljanska te rijeke i rječice:  Matura, Osorna, Osetna, sve to što su nam naši pradjedovi i djedovi ostavili. Nitko nema pravo da nam na ovakav, nepravedan način oduzme

POGREBNE OBREDE JE VODIO VLČ. SAŠ A PAVELJAK, A POKOPAN JE NA GROBLJU SVETIŠ TA GOSPE KLOŠ TARSKE U SLAVONSKOM KOBAŠ U

Do toga nije došlo, ali je s radošću odlazio u rodno Novo Selo, u dolinsku crkvu i na groblje Gradina u Donjoj Dolini.

Počiva pod krošnjama starodrevnih borova, na groblju u Slavonskom Kobašu, u Gospinom svetištu kojem je dao svoj veliki doprinos u izgradnji, ovakvog kakvog danas vidimo.

Hvala mu na svemu. Počivaj u miru Božjem do susreta u Vječnosti Gdje svaka suza nestaje i što ljudsko oko nije vidjelo, a uho osjetilo, što nam je Dobri Bog pripremio.

Dragi Zdenko, počivaj u zagrljaju Gospe Kloštarske i Njenog sina Isusa Krista koji je Uskrsnuće i život. (Iv 11,12)

Bila ti laka hrvatska gruda, koju si toliko ljubio.

                                                                                                   pripremio Mican

0