Vijesti

Spomendan muceništva Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Dolini

Uoči spomendana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, kod starijeg naroda poznato kao Glavosjek  sv. Ivana Krstitelja, na 22. Nedjelju kroz godinu, na doljanskom groblju Gradina u Donjoj Dolini, okupilo se dvadesetak vjernika rodom iz župe Dolina.

            Ovaj spomendan se od pamtivijeka častio u Donjoj Dolini, na groblju, gdje je nekoć bila drvena kapela. Godine 1968. je tadašnji župnik, don Stjepan Guberac izgradio novu, koja i dan danas postoji, iako je u tijeku rata u BiH, kao i njeni vjernici doživjela, teške strahote, paljenje i druge vidove devastacija.

SVE JE SPREMNO ZA MISNO SLAVLJE NA GROBLJU U DONJOJ DOLINI
SV. MISU JE SLUŽIO VLČ. PREDRAG IVANDIĆ BOSANSKOGRADIŠ KI ŽUPNIK I UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA

Misno slavlje je predslavio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina, vlč. Predrag Ivandić, koji je nazočnim vjernicima govorio o liku sv. Ivana Krstitelja, koji je najavio dolazak Mesije Isusa  Krista. Kazao je da je vrlina sv. Ivana Krstitelja poniznost, koja nam je i danas nužna, ali i odlučnost, zbog koje je podnio mučeničku smrt.

            Sveci nam trebaju biti primjeri u životu, među inima i sv. Ivan Krstitelj čiji se nebeski rođendan 29. kolovoza proslavlja. U selu Donja Dolina, koje je sastavni dio župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina, prije rata u BiH je živjelo 440 katoličkih vjernika, a sada ih tamo živi samo 8!

            Župnik je najavio slijedeće misno slavlje na ovom mjestu, uoči Svih Svetih, u nedjelju 30. listopada, također u 13 sati, kada ćemo proslaviti i spomendan Dušnog dana i obaviti blagoslov grobova.

VJERNICI KOJI SU DOŠ LI PROSLAVITI SPOMENDAN MUČENIŠ TVA
SV. IVANA KRSTITELJA

Nakon misnog slavlja razgovaralo se o održavanju groblja, naročito košenja trave, ali i o drugim aktivnostima u samoj župi.

                                                                                           Tekst i slike: Milorad Oršulić Mican

0