Vijesti

Proslava Sv.Roka u Bos.Gradišci 2005

I ove godine sv. Rok je okupio u svojoj crkvi brojne vjernike, one koji su ostali u Bosanskoj Gradiški u tijeku minulog rata (i okolnih mjesta) kao i one koji su morali izbjeći ratnim opasnostima pa su novi dom našli u hrvatskoj ili drugoj europskoj zemlji.

I jučer je bosanskogradiški župnik msgr. Kazimir u Dolini prigodom proslave Velike Gospe u Dolini, za danas najavio dolazak banjalučkog biskupa msgr. dr. Franju Komaricu. I to je jedan razlog više da je bosanskogradiška crkva bila puna.

Prva crkva u Bos. Gradiški je sagrađena u vremenu od 1869-1872.god, za upravljanja kapelanijom fra Marka Marića.

Bila je to poveća prostorija, koja je u normalnim prilikama mogla zadovoljiti protrebe vjernika. Imala je tri oltara. Godine 1878. crkva je oštećena, a nakon popravljanja bila je u uporabi sve do 1912. god., kada je sadašnja crkva sagrađena. Sredstva i građu je osigurao fra Ambroža Radmanović, uz potporu velikog dobročinitelja, sina rodne grude, preuzv. Fra Alojzija Mišića.

Crkva je djelo arhitekta Eberharda, pripadnika trapističkog reda, iz samostana Marija zvijezda” kod Banja Luke.

Fasada je obnovljena u vrijeme kada je tom župom upravljao sadašnji kardinal msgr. Vinko Puljić.

Crkva je posvećena sv. Roku jer je u vremenu od 1813-1818.g. Crna smrt” odnosno kuga  i u bosanskogradiškom kraju uzimala je svoj danak u ljudskim žrtvama.

Ovoga sv. Roka u toj crkvi, oko oltara uz svog biskupa su se okupili sinovi rodne grude msgr. Kazimir i njegov brat Adolf, te Drago Balvanović – misionar iz Perua.

Za vrijeme sv. mise pjevao je crkveni zbor iz Budžaka (Banja Luka) iz crkve  č. sestara Klanjateljica krvi Kristove – Nazaret.

Poslije sv. mise članovi župno-pastoralnog vijeća upriličili su ručak za uzvanike.

Završnu riječ je ima otac biskup koji je najavio skorašnji početak građevinskih radova na župnoj crkvi u Novoj Topoli naročito izmjena krovne konstrukcije i crijepa.

0