Vijesti

SVETIŠ TE GOSPE OD SUZA

SVETIŠ TE GOSPE OD SUZA

Mjesto gdje čovjek nalazi svoj duhovni mir

  «Ovo je mjesto pomirenja, mjesto molitve, mjesto Euharistijskog slavlja, mjesto gdje čovjek nalazi svoj duhovni mir, ali i mjesto gdje svi oni koji se zagovore Nebeskoj Majci, Gospi od Suza, dobivaju od nje odgovor u svom srcu i u svojoj duši, tako da mnogi koji su se zagovorili i tražili pomoć ozdravljenja duše i tijela, to su i postigli.» Riječi su ovo pleterničkog župnika, preč. Antuna Ćorkovića kojima je opisao brijeg na kojemu se, kraj župne crkve sv. Nikole, svake godine krajem kolovoza okupljaju tisuće vjernika na devetnicu Gospi od Suza.

Svetkovinu u čast Gospi od Suza utemeljio je1955. godine msgr. Ljudevit Petrak, svećenik koji je u Pleternici proveo punih 50 godina. Neposredno prije umirovljenja u srpnju 1994. godine za «Požeški list» se prisjetio tog vremena: «Iz novina sam saznao za kip Gospe koji je proplakao u Siracusi a o tome mi je pričao i isusovac pater Stjepam Müler koji je tada bio misionar po župama. Godine 1954. u Bučju nakon razgovora s njim povukao sam se u crkvu i razmišljao. Klečeći pred oltarom odlučio sam da ću ja uvesti pobožnost prema toj Gospi koja plače u Siracusi i da ću svake godine držati devetnicu koja će počinjati 23. a završavati 31. kolovoza. Tako je i počelo 1955. godine. Bilo je nekoliko muškaraca i preko stotinu žena i to je bila prva procesija». Svjedočenjem vjernika glas o devetnici u Pleternici posvećenoj Gospi od Suza proširio se s vremenom izvan pleterničke župe, pa je na pleternički brijeg svake godine krajem kolovoza dolazilo sve  više ljudi. Prošle godine posljednjeg dana devetnice svetište Gospe od Suza pohodili su vjernici iz desetak župa Požeške, Đakovačke i Varaždinske biskupije, te Zagrebačke nadbiskupije.

Godine 1994. zajedno s vjernicima moliti se Gospi od Suza došao je prvi puta i zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. «Ovo je jedino svetište Gospi od Suza u Hrvatskoj a postalo je to jer se tadašnji župnik oduševio porukom poslanom prije 41 godine iz Siracuse. Bilo je to poslijeratno vrijeme kada je svijet ideološki bio podijeljen na dva bloka, Istok i Zapad. U jednom velikom dijelu svijeta Crkva je bila teško pogođena raznim ograničenjima u svom poslanju. Na Zapadu se istovremeno razvijao jedan mentalitet praktičnog bezboštva u kojem se Bog niječe, ali se uskraćuje pravo da se živi po njegovoj volji, po Božjim zapovijedima. I tada, Bog u svome milosrđu daje znakove čovjeku da se zamisli, da si ispita savjest i da se pokuša vratiti, promijeniti, obratiti se. To su ti znakovi koje Gospa daje, koje je dala i u Siracusi», rekao je tom prigodom kardinal Kuharić. Kardinal je središnje misno slavlje predvodio i 1995. i 1997. godine, a 1996. godine gost u Pleternici bio je kardinal Vinko Puljić. Otkako je uspostavljena Požeška biskupija s vjernicima je posljednjeg dana devetnice požeški biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević. Ove 2003. godine uz požeškogbiskupa sv. Misu je služio i Gulio Enaudi, papin nuncij, kome to bijaše jedna od oproštajnih misa u Hrvatskoj prije odlaska u zasluženu mirovinu.

Pleternička župa svakog kolovoza očekuje vjernike iz raznih krajeva Hrvatske. Sadašnji pleternički župnik Antun Ćorković kaže o ovom svetištu: «Mene je još kao malog dječaka radovala devetnica u Pleternici jer sam iz svog rodnog Brodskog Drenovca hodočastio Gospi od Suza. Kada sam dekretom uzoritog kardinala poslan u Pleternicu za župnika 1994. godine neposredno pred devetnicu, uznastojao sam dalje obogaćivati ono što je  započeo moj predčasnik. Radovale su me pogotovo devetnica u Jubilarnoj godini koja se održala pod geslom «Zdravo tijelo Isusovo od Djevice porođeno», a koja je ujedno bila i duhovna priprema, ne samo za našu pleterničku župu nego i šire, pred Euharistijski kongres naše mlade Požeške biskupije 24. rujna u Voćinu. Sveta Misa započet će u 19 sati. Posljednjeg dana Mise se služe u 10, 16 i 19 sati a vjernicima od 15 sati na raspolaganju je velik broj svećenika, zbog svete ispovijedi. Na sam dan Gospe od Suza 31. kolovoza, već u rano poslijepodne na Gospino brdo sa svih strana stižu duge procesije hodočasnika koji prepješače kilometre i kilometre kako bi se duhovno pripremili za susret s Majkom Nebeskom.

Iz Nove Kapele procesija kreće u 12 sati, a iz Starog Petrovog Sela čak u 8 sati ujutro. Svim hodočasnicima je obilježeno mjesto kraćeg odmora u Ratkovici kod obitelji Oršulić. Nakon osvježenja i okrijepe za tijelo domaćinima se zahvale pjesmom a preostalih 8 kilometara se brzo prepješači.

«Devetnica Gospi od Suza za župu je uvijek radostan trenutak, ali i trenutak obnove. Kako i za svaku obitelj, tako i za svakog pojedinca

SUZE GOSPE IZ SIRACUSE 

U svojoj knjizi «Pleternica vjekovima» iz 1979.  godine msgr. Ljudevit Petrak ovako je pisao o događaju koji ga je potaknuo da utemelji svetkovinu u čast Gospi od Suza: Dana 28. kolovoza 1953. godine proplakao je jedan reljef Srca Marijina nad bračnim krevetom u obitelji Antonia Giusto Iannusa u Siracusi. Suzenje reljefa se pojavilo u 8,38 sati a na obavijest da Gospa plače počeo se sakupljati okolni svijet. Taj je reljef suzio do 31. kolovoza do 11 sati. Pojavila se i policija i odnijela ga u svoju zgradu. Formirana je komisija od pravnika, liječnika, kemičara i drugih stručnjaka da pregledaju reljef i uhvate tekućinu koja teče iz njega . . . Na temelju uvida u sve podatke mjesni nadbiskup Siracuse i ostali biskupi su na svojoj biskupskoj konferenciji na čelu s nadbiskupom Ernestom Kard. Rufifini prihvatili 1953. godine da je to suzenje reljefa Srca Marijinog zaista čudesni događaj, da je to Božji zahvat. O tom događaju su izvijestili i Svetog Oca Pija XII, Papu Ivana XXIII i Pavla VI.

Vata koja je se dotakla čudesnog reljefa i koja je blagoslovljena 25. kolovoza 1958. godine, te posvećena slika (fotokopija originala) nalaze se u župnoj crkvi sv. Nikole u Pleternici na štovanje vjernicima.»


Vesna Milković i Kristina Š tavlić r. Oršulić

0