Vijesti

GOSPA BRZE POMOĆI

GOSPA BRZE POMOĆI

ZAVJETOVALIŠ TE MLADIH

Svetište Mariji Majci Brze Pomoći u Slavonskom Brodu U istoimenoj župi, inače najstarijoj brodskoj župi, omiljeno je mjesto hodočašća mladeži, učenika, studenata i mladih obitelji, koji svakog 8. dana u mjesecu dolaze na ispovijed, osobni zavjet, pričest i misu. Pobožnost Gospe Brze Pomoći usmjerena je prvenstveno na duhovno podizanje obitelji i djece i obnovu razorenih obitelji ali joj se prigodnim molitvama obraćaju i svi oni koji trebaju bilo kakvu drugu brzu pomoć.

Župnik Mato Lešić ističe kako svetište Gospe Brze pomoći nije svetište radosti, nego boli, tuge i bolesti u kući. – U ovom svetištu nema poruka, zakona i pravila. U njega vjernici dođu kada imaju problema za čije rješavanje pomoć trebaju odmah. Zato se ono i zove svetište Gospe Brze Pomoći. Ta pobožnost je ljudima prirasla k srcu jer svi danas želimo brzu pomoć u rješavanju svojih problema. A Gospa je spremna takvu pomoć i dati kazuje župnik Lešić.

Župna crkva Gospe Brze Pomoći, ili Mala crkva, kako je još zovu u Brodu, sagrađena je 1754. godine, a podigla ju je brodska sirotinja koja u to vrijeme nije imala pravo ići u veliku franjevačku  crkvu rezerviranu samo za bogatu klasu mala je crkva stoga bila i skromno uređena, a takav je izgled zadržala i do danas.

Između dva svjetska rata u Brodu je teško bilo biti svećenik i tadašnji je đakovački biskup msgr. Stjepan Bauerlein u Slavoniju pozvao redovnice  uršulinke. One su u Brod došle 8. siječnja 1957. godine, kada su sa sobom donijele i sliku Blažene Djevice Marije pod naslovom «Gospa Brze Pomoći». Malo po malo, Gospa je privlačila mnoge duše u malu crkvu, a kada je u nju smješten i Gospin kip izrađen prema zamisli uršulinki, pred njim su se sve više počela okupljati djeca, mladež i odrasli i sakralni život u Brodu počeo je bujati. Iz godine u godinu u grad je dolazilo sve više hodočasnika iz cijele Slavonije, a tako je ostalo i do danas. U početku se Gospa štovala samo Devetnicom, od 30. prosinca do 8. siječnja, a onda i svakog 8. dana u mjesecu. Najbrojnije hodočašće je ono 8. rujna, na Malu Gospu, kada dnevno bude i do 5000 pričesnika.

U župi Gospe Brze Pomoći imaju čak 30.000 zavjetovanih svetih misa godišnje, što je, ističe župnik Lešić, više nego u Mariji Bistrici.

Odabrala i priredila:
Marijana Oršulić

 

0