Vijesti

MISAO NAŠ EG ŽUPNIKA

Dragi Dolinci i dragi prijatelji ovoga kraja ! 

Tim riječima je, dvadeset puta zadnji dolinski župnik msgr. Kazimir Višaticki započinjao svoju rubriku u ovom glasilu odnosno godišnjaku. 

IZ STAROG KRAJA 

O Božiću 2002.g. pisao je: Stavio sam ovaj naslov, jer primjećujem da se ukorjenjujete u nove krajeve i prostore, no uvjeren sam da Vas zanima što se događa u starom kraju”. 

U 21. broju Suze” njegovo izvješće” iz starog kraja nećemo moći čitati, jer ga je strašna, mučenička smrt prekinula u tom poslu. 

Samo nekoliko dana prije ubojstva telefonski smo razgovarali u svezi uređenja ovog broja Suze”. Rekao mi je da se priprema da osim izvješća” napiše članak o proslavi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški, a u katoličkom kalendaru za 2005.g. napraviti raspored služenja sv. misa osim u Bosanskoj Gradiški i u Mačkovcu, Gornjoj i Donjoj Dolini, Novoj Topoli, Ćelinovcu, Čatrnji, Brestovčini, Trošeljima ..

No, usne dobrog ujaka Kazimira su zanijemile, plemenito srce prestalo kucati, a darežljive ruke klonule .

Tako je msgr. Kazimir, četvrti dolinski župnik koji je utkan u vijenac Kristovih mučenika; Nikola msgr.dr. Bilogrivić (1928-1929) osuđen na montiranom polotičkom procesu na smrt i strijeljan 1947.g. u Banja Luci; vlč. Marko Š alić (1963-1967) od posljedica podnesenog zlostavljanja umro u Frankfurtu 1993;g., vlč. Ratko Grgić (1978-1986) nasilno odveden 1992.g. i do danas se za njegovu sudbinu ne zna i evo, msgr. Kazimir koji je ubijen u Župnom uredu. 

Pokoj vječni daruj im Gospodine

0