Članak

Davor Humani centar svijeta

 

Najnovija knjiga u dva dijela o progonu Hrvata i Muslimana iz banjalučkog kraja autora prof. Šimuna Penave početkom travnja 2004.g. izašla je iz tiska na 1111 (tisuću sto jedanaest) stranica.

 

Izdavač je Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a u biblioteci “Hrvatski demokratski pokret i Domovinski rat” knjigu je akademski oblikovao Zvonimir Penava, akademski slikar – grafičar.

 

Knjiga je javnosti prvi puta predstavljena baš u Davoru 23.travnja 2004.g., a u Okučanima 14.lipnja 2004.g.

 

U Davoru o knjizi govori Alojzije Jakirčević –  tadašnji načelnik općine Davor, dr. Mato Artuković- glavni urednik knjige, dr. Mirko Valentić- član uredničkog vijeća i prof. Šimun Penava – autor.

 

Pozdravni govor je održao gosp. Dragan Benić – sadašnji načelnik općine Davor, a umjesto banjalučkog biskupa dr. Franje Komarice (koji je zbog zauzetosti ispričao nedolazak) msgr. Dr. Anto Orlovac – vikar banjalučke biskupije je između ostalog kazao: “Davor se u tom vremenu pokazao toliko velik da nije mogao stati u jednu knjigu”.

 

Smatram da je ovom rečenicom oslikana sva širokogrudnost Davorčana u ovom zlokobnom vremenu.

 

Prva knjiga je podijeljena u dva dijela.

 

Osim pregovora prvi dio je podijeljen u 6 naslova i to:

 

1.      Nekoliko riječi o kretanju broja stanovništva Banje Luke i banjalučke regije.

 

2.      Kronologija ratnih događanja i protjerivanja 1991./92 – 1995.g.

 

3.      Značajna događanja i pritisci na Hrvate banjalučke biskupije tijekom 1995.g.

 

4.      Korespodencija između načelnika općine Davor i Srbac 1995.-1996.g.

 

5.      Zahvale davorčanima za humanost

 

6.      Pisani dokumenti i foto-dokumentacija o progonstvu

 

Sažetak

 

Bibliografija

 

Drugi dio knjige je popis prognanih stanovnika s banjalučkog područja koji su čamcima prevezeni u Davor u razdoblju od 14.08.1995.g. do 31.12.1995.g. prema popisu granične policije Ministarstva unutarnjih poslova RH – po datumima.

 

Prema toj evidenciji kod Da

vora je Savu prešlo za trideset dana, jer se nije prelazilo svaki dan, 20.836 protjeranih Hrvata i Muslimana.

 

Druga knjiga obuhvaća popis prognanih stanovnika s banjalučkog područja koji su čamcima prevezeni u Davor u razdoblju od 14.08.1995.g. do 31.12.1995.g. prema popisu granične policije Ministarstva unutarnjih poslova RH – po abecedi.

 

Zašto predstavljamo i preporučujemo ovu knjigu?

 

Zasigurno niti u jednoj knjizi nije više puta napisano ime sela; Donja Dolina, Gornja Dolina i Novo Selo, jer pored imena svake osobe piše mjesto rođenja i mjesto odakle dolazi.

 

Naime, pažljivim čitanjem imena osoba koje su prešle rijeku Savu kod Davora ustanovljeno je da su iz naših dolinskih sela 124 osobe evidentirane. (od ukupno 1204 stanovnika u dolinskim selima na početku rata, na dan 15.rujna 1995.g. ostalo ih je samo 34, a  ove 2004.g. taj je  broj prepolovljen).

 

Bilo bi lijepo kada bi svaka prognana obitelj u svojoj kući imala ovu knjigu kao znak sjećanja na vrijeme patnje, straha i neizvjesnosti.

 

Obje knjige se mogu nabaviti kod autora u Zagrebu, Ulica Granice 28, a informacije na mob:098/822-114.

0