Vijesti

Dragi Dolinci (broj 22)

Ovaj, dvadesetdrugi broj «Suze dolinske» izlazi u godini kada su obilježene brojne godišnjice obljetnice ili smo se bar trebali njih sjetiti.

Predzadnjeg dana, 30. svibnja 1920. godine je osnovana župa Dolina pa se je toga dana navršilo 85 godina od njenog osnivanja. Danas se, kao što znamo sv. Misa u dolinskoj crkvi služi samo jednom mjesečno. Zadnje nedjelje u mjesecu i na Veliku Gospu

Petu  godišnjicu Mlade mise, naš pater Damir Š Šokić je proslavio 30. srpnja. U ime svih Dolinaca tu obljetnicu mu čestitam i želim da nakon Zlatne mise proslavi i Dijamatsku.

O svetoj Ani smo bili u Lađanskoj  (dakle prije pojave ptičje gripe na tim prostorima) gdje smo promovirali knjigu «Moja Lađanska» autorice Jelene Lele Krstić rođ. Kovačević

(kćeri Dolinske) i  tako se pridružili proslavi 65-to godišnjice postojanja toga sela. Zapis  o tome  je pripremila gospođa Silvija Lučevnjak, profesorica

Početkom rujna je obilježena u Davoru tužna 10-to godišnjica  prognanstva nesrpskog puka iz Banjalučke biskupije. S te obljetnice prilog je pripremila novinarka i direktorica Hrvatskog radija Nova Gradiška gospođa Višnja Mikić.

Deset godina je prošlo i od potpisivanja Daytonskog sporazuma, koji je doduše  zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, donio je kakav takav  mir, ali najveću štetu nanio je Hrvatima u toj državi koji su najveće žrtve toga rata i Daytonskog mira. Ne samo da  taj Sporazum nije omogućio normalan povratak prognanim Hrvatima u Bosnu i neke dijelove Hercegovine, nego je omogućio fizičko nestajanje Hrvata.

Još jedna tužna obljetnica je obilježena, a to je prva godišnjica mučkog ubojstva msgr. Kazimira Višaticki bosanskogradiškog župnika. Ubojica je uhićen, osuđen ali  na žalost ni taj čin neće omogućiti veći povratak Hrvata, katolika na te prostore, dapače

Nakon pet mjeseci čekanja  župa Bosanska Gradiška je pred Uskrs  dobila župnika vlč. Josipa Jerkovića, a Mladi Uskrs smo dočekali  sa suzama u očima jer je  tu noć umro  sv. otac Papa Ivan Pavao II.  

Onima koji su se vratili u Donju i Gornju Dolinu  počeli su obnavljati kuće, nekima, kao što je Anto Lagundžija, nakon tri godine čekanja.

Dolince, Novoselce, Mačkovljane i druge vjernike koji su zadnje nedjelje u listopadu ove godine, u povodu blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, bili na groblju Gradina u Donjoj Dolini, ono ih je dočekalo pokošeno. To treba zahvaliti desetorici prognanika i jednom povratniku čija će imena biti nabrojana u članku napisanim tim povodom. Na groblju su se okupili mnogi ne samo prognanici koji su svoje utočište našli u  okolici Nove Gradiške i Okučana  nego i iz udaljenijih mjesta te i  iz Austrije i Njemačke.  Da se je tako veliko mnoštvo okupilo treba zahvaliti  hrvatskom radiju  Nova Gradiška i  radiju «Bljesak» Okučani

koji su u svojim programima  emitirali obavijesti o služenju sv. mise kao i tjedniku «Posavska Hrvatska» iz Slavonskog Broda pa koristim zgodu da im ovim putem uputim veliko  H v a l a. 

Cijenim prikladnim spomenuti da se  naših pokojnika sjetimo i  tijekom  cijele godine pa  tako izdvojimo  i određena novčana sredstva za održavanje groblja kako bi se bar nekoliko puta u tijeku godine pokosilo.

S ljetom je završilo vrijeme hodočašća a za neke i hodočašća.

Gospi od  Suza u Pleternicu iz Okučana, predzadnjeg dana kolovoza uputila se grupa hodočasnika koji su sutradan pješice stigli na željeni cilj. O tome imamo kraći zapis.

Dolinci su hodočastili Gospi kloštarskoj u Slavonski Kobaš uoči Velike Gospe,  a  Gospi dolinskoj na Veliku Gospu.

Zapis imamo i iz Presnača mjesta biskupijskog hodočašća u Banjalučkoj biskupiji  gdje je prvog dana listopada, na blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa ponovo posvećena crkva koja je, ratne 1995. godine do temelja srušena, a u župnom uredu uz crkvu, nakon ubojstva spaljen svećenik i časna sestra. Pater Damir Š Šokić je predvodio trodnevnicu u povodu blagdana i posvećenja crkve o čemu je i napisao prilog.

Pater Damir Š Šokić je u prošlom broju «Suze» spomenuo audio-snimak radio emisije «Selo veselo» koja je prije nekoliko godina pronađena a snimljena je u «Omladinskom» domu Gornja Dolina u jesen 1985. godine. Zahvaljujući velikom ljubitelju i sakupljaču dolinskog narodnog blaga patru  Damiru u ovom broju donosimo transkript emisije i tako omogućujemo  uvid širem čitateljstvu  o čemu se u Dolini prije dvadeset godina pričalo i što se je pjevalo.

Dugogodišnji rad na prikupljanju adresa i telefonskih brojeva naših izgnanika iz dolinskih sela je priveden kraju, pa tako, iako nepotpun, imamo na jednom mjestu, kao sastavni dio ovoga broja «Suze» popis svih  nas. Očekujemo da će nam se čitatelji javljati kako bi adresar bio što potpuniji i ažurniji.    

Nakon podosta godina u prilici smo da obnovimo rubriku «Plodovi uma i srca» zahvaljujući našoj čitateljici, bivšoj Novoselki gospođi Mariji Oršulić r. Knežević koja nam je iz Australije poslala zbirku neobjavljenih pjesama. Za ovaj broj smo odabrali dvije pjesme.

Mnoge teme i u ovom  broju naše «Suze» su teške i crne. To je naša stvarnost. Molimo Boga da u narednim brojevima budu lakše, svjetlije i veselije.  

Na kraju, srdačno Vas pozdravljam sa zamolbom da ne dozvolimo da «Suza» zbog novčanih  i drugih priloga prestane izlaziti.  

Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2006. godine.

 U r e d n i k

0