Vijesti

OBIČNI ORAH (Juglans regia)

 

OBIČNI ORAH

(Juglans regia)

 

Orahovo drvo cvjeta u svibnju prije no što se razviju listovi. U lipnju sakupljamo svježe listove, zelene orahe sredinom lipnja dok ih još možemo lako probušiti, zelene orahove ljuske malo prije dozrijevanja, prije no što postanu smeđe, a zrele plodove u rujnu.

Čaj od orahovih listova je dobro djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, dakle zatvora stolice i gubitka teka, te za čišćenje krvi. Uspješno ga koristimo i kod šećerne bolesti i žutice.

Uvarak od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo djelotvoran kako kod svih skrofuloznih i rahitičnih oboljenja, gnjiljenja kosti i koštanog apscesa tako i kod gnojnih nokata na prstima ruku i nogu. Perite zahvaćena mjesta kod tjemenica, krasta na glavi i svraba s uvarkom od orahovih listova, uspjeh će uskoro biti vidljiv!

Pranje, odnosno kupke s tim dodatkom pomaže kod bubuljica, gnojnih osipa, znojenja nogu i bijelog pranja. Protiv skorbuta, gnjilenja zubnog mesa, upale vrata i oboljenja ždrijela koristimo ispiranje s uvarkom od orahovih listova.

Jak uvarak od orahova lišća, stavljen u vodu za kupku, liječi ozebline. Također ga možemo koristiti kod jakog ispadanja kose, tako da njime marljivo masiramo vlasište. Odlično je sredstvo protiv ušiju. Svježim listovima uništavamo i druge nepoželjne insekte.

Od zelenih oraha (lako ih možemo probušiti), ubranih pred Ivanje, dakle oko sredine lipnja, pripremimo odličnu orahovu rakiju, koja pročišćuje želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i truljenje u crijevima. Pored toga je izvrsno sredstvo protiv zgrušavanja krvi.

 

NAČIN UPORABE

ČAJNI OPARAK: Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća oparimo s ¼ litre upravo proključale vode i pustimo da kratko odstoji.

DODATAK ZA KUPKE I PRANJE: 100 g listova za potpunu kupku, za pranje vrhom punu čajnu žličicu usitnjenih listova na ¼ litre vode. Za jak uvarak uzme se dvostruka količina listova.

ORAHOVA RAKIJA: Oko 20 zelenih oraha raščetvorimo i napunimo bocu sa širokim grlom. Prelijemo s jednom litrom ražene rakije, tako da ona prekriva orahe u visini 2-3 prsta. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana do 4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu. Nakon isteka tog vremena procijedimo i napunimo u bočice. Po potrebi uzimamo jednu punu kavenu žličicu. Odličan orahov liker dobijemo ako zelenim orasima dodamo još 2-3 klinčića, komadić cimetove kore, mali štapić vanilije i opranu, nešpricanu koru od polovice naranče. 500 g šećera prokuhamo u ¼ litre vode i ohlađeno dodamo u procijeđenu orahovu rakiju.

0