Vijesti

SUDSKI PROCES

 Tragedija se dogodila u noći sa srijede na četvrtak. Istraga je vrlo brzo ušla u trag počinitelju, već negdje oko 13.30 h u četvrtak uhićen je Bogdan Gigović iz Trebovljana.

Odveden je na saslušanje u policijsku stanicu u Bosanskoj Gradišci, a onda je doveden na mjesto zločina. Bez emocija i mirno je opisivao sve pojedinosti, kako je skinuo letvice na kapcima prozora podruma, kako je kroz podrum prošao u kuću, kako se sa Kazmirom sukobio, kako ga je željeznom šipkom udarao….

Istražitelji ga pitaju o motivu zločina, a on šuti.

Postoji video zapis priznanja počinjenog djela.

Kasnije se izjasnio kako će govoriti na sudu.

Na sudu pak kaže: «Meni je žao što se to dogodilo, ali ja ga nisam ubio, a sud neka nađe tko je to učinio».

Tužiteljstvo je relativno brzo počelo sa sudskim procesom. Tako je prvi dan suđenja bio već 1. travnja 2005., a nastavljeno je 6. travnja 2005.

Banjalučke «Nezavisne novine» donose u dva nastavka o suđenju. Dana 2. travnja 2005. donose članak, kojega prenosimo u cijelosti:

Počelo suđenje za ubojstvo svećenika Kazimira Višatickog iz Gradiške

Optuženi bio u stanju smanjene uračunljivosti  

Banja Luka Pred Vijećem trojice Okružnog suda Banja Luka jučer je započelo suđenje Bogdanu Gigoviću (34) iz Trebovljana, optuženom za ubojstvo župnika Kazimira Višatickog (65) iz Gradiške/Bosanske Gradiške u novembru prošle godine.

Gigovića optužnica tereti da je u noći 17. na 18. novembar u Župnom uredu rimokatoličke crkve svetog Roka u Gradišci, prilikom provaljivanja u objekt crkve fizički nasrnuo na svećenika Kazimira Višatickog, nanijevši mu metalnom šipkom više smrtonosnih povreda u predjelu glave. Nakon što je pretukao svećenika, Gigović je, kako se navodi u optužnici, uz pomoć sjekire provalio u župsku kancelariju odakle je odnio 200 kuna, 135 KM i 159 eura, te nekoliko upaljača i olovaka.

Nera Zivlak-Radulović, vještak psihijatar, istakla je da je Gigović počinio kazneno djelo u stanju bitno smanjene uračunjivosti.

«Gigović je bio u stanju prolazne duševne poremećenosti, odnosno bitno smanjene sposobnosti da shvati posljedice djela koje je počinio i da upravlja svojim postupcima» kazala je Zivlak-Radulovićeva.

Svjedok Ankica Kozminčuk (26), koja je zaposlena u «Karitasu» u Gradišci, istakla je da je Gigović u Župni ured dolazio dan uoči ubojstva tražeći svećenika.

«Navodno je tražio svećenik da mu prenese, kako je rekao, neke svoje želje», kazala je Kozminčukova ističući da je Gigović izgledao bijedno, kao prosjak.

Kozminčukova je istakla da je ujutro, nakon što je svećenik ubijen, normalno došla na posao, te da ju je pokojnikova majka obavijestila kako «sa svećenikom nešto nije u redu». Nakon ovoga Kozminčukova je, kako kaže, otrčala na ulicu i zatražila pomoć od prvog prolaznika, a nakon čega je obaviještena i policija.

Suđenje za ubojstvo svećenik  se nastavlja 6. aprila.

N.M.  

Proces je dakle nastavljen 6. travnja 2005., a  u «Nezavisne novine» u izdanju od 7. travnja donose slijedeće:  

Okružni sud u Banjoj Luci izrekao presudu  

Ubici i silovatelju 15 godina zatvora  

Banja Luka Vijeće trojice Okružnog suda u Banjoj Luci je jučer zbog krivičnih djela, ubojstva katoličkog svećenik Kazimira Višatickog, te silovanja i rodooskrvljenja Bogdanu Gigoviću (34) iz Trebovljana izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Obrazlažući presudu Duško Bojović, predsjednik Vijeća trojice, istakao je da je Gigović za ubojstvo katoličkog svećenik u Gradišci/Bosanskoj Gradišci dobio 13 godina zatvorske kazne.

«S obzirom da je Gigović još ranije, a zbog silovanja i rodooskvrnuća, pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine, Vijeće je optuženom izreklo jedinstvenu kaznu u trajanju od 15 godina, uz obavezno liječenje od zavisnosti od alkohola», kazao je Bojović.

On je dodao kao je Vijeće trojice kao otežavajuću okolnost prilikom izricanja presude uzelo to što je Gigović ranije činio krivična djela.

Olakšavajuća okolnost, kako kaže Bojović, jeste ta što je optuženi imao «težak životni put», odnosno što je kao dijete živio po prihvatilištima, i što je djelo učinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Bojović je istakao da je Gigović proglašen krivim što je u noći između 17. i 18. novembra prošle godine, u župnom uredu rimokatoličke crkve «Sveti Rok» u Gradišci, nakon provaljivanja u objekt, fizički nasrnuo na svećenik Kazimira Višatickog, nanijevši mu metalnom šipkom, više smrtonosnih povreda u predjelu glave.

Nakon što je svećenik pretukao na smrt, Gigović je, uz pomoć sjekire provalio u župsku kancelariju odakle je odnio 200 kuna, 135 KM i 159 eura, te nekoliko upaljača i olovaka.

Nakon počinjenog krivičnog djela optuženi je obišao nekoliko lokalnih kavana i otišao kući.

(N. Morača).

Ostaju mnoga neodgovorena pitanja je li djelovao sam tko su jataci; je li pravda zadovoljena? Hoće li se ikada saznati prava istina.

Činjenica je da župnika Kazimira više nema među nama.  

p.s. 24. kolovoza 1994. «netko» je iselio kompletno naselje Roma iz Klašnica…. neki «viši interesi»….  Kratko nakon toga bilo je strašno nevrijeme i tuča je teško pogodila Klašnice …. stariji je narod odmah pomislio: Ciganjska kletva?

Ove je godine slavljena sveta Misa zadušnica za župnika Kazimira 18. studenog 2005. u 17. 00 h u Bosanskoj Gradišci. Bio je to ove godine petak. Zanimljivo je da se dva dana ranije, u srijedu 16. studenog dogodila strašna tragedija u Bosanskoj Gradišci. Izgorio je Dom kulture, nastradale su tri žene, tri ljudska života su zauvijek izgubljena. Gradiška je još u žalosti.

Kazimir je bio svećenik, koji sigurno nije nikoga kleo, blagoslivljao je i prijatelje i protivnike, koliko se zna neprijatelja nije imao, ali narod kaže, da pravda stiže svakoga. Možda se cijela Bosanska Gradiška nad tom nesrećom treba zamisliti?!

0