Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 23) Vlč. Josip Jerković

Dragi Dolinci, prijatelji župe Dolina i čitatelji Suze dolinske!

Nalazimo se pri kraju još jedne godine, godine Gospodnje 2006., u vremenu došašća, vremenu iščekivanja i priprave za dragog i milog gosta samog Boga u liku malog djeteta Isusa – Božića.

Vrijeme je ovo i darivanja. Bog se daruje čovjeku, postaje jedan od nas da bi nas obožio, da bi nas učinio svojom braćom i sestrama, djecom Božjom. Ali i mi ljudi darujemo se međusobno. Tu su već tradicionalno dani darivanja: sv. Nikola, sv. Lucija, Božić, Nova Godina. Duh konzumizma i potrošnje dobrano je zahvatio i naš narod. Kupujemo i darujemo skupe darove, darove bez srca i duha, a za poklon osobe, za poklon sebe kao da smo izgubili sposobnost. A Božić je upravo to: pokon sebe, poklon osobe, Bog daruje sebe – nama. Zato se trudimo darovati što manje skupih darova, a što više poklona sebe! I mali smiješak, i srdačni pogled, i prijateljski stisak ruke, i poklonjeno vrijeme, i rame za plakanje, i rubac za suze jesu pokloni koji nas upravo uosobljuju i čine osobom – čovjekom. Darujmo sebe, a ne nešto!

Na isteku jednog vremena i početku novoga obično se prisjetimo što i kako je bilo, te planiramo i nadamo se što i kako će biti. Mi kršćani zapravo i živimo između dva Kristova dolaska, ali u sadašnjosti. U prvom dolasku Isus je na zemlji bio vidljiv i drugovao je s ljudima, a o drugom ili posljednjem pojavit će se kao Kralj i Sudac. A ovaj sadašnji, u kojem mi živimo jest skrovit. On je put kojim se od prvoga može doći k posljednjem. U prvom je Krist bio otkupljenje naše, u posljednjem će se pojaviti kao život naš, a u ovom sadašnjem je pokoj i utjeha naša.

Svakako bi se trebalo sjetiti nekih važnijih događanja tokom protekle crkvene godine na ovim područjima.

Božićni blagoslov obitelji (kuća) bio je na blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste, 27. prosinca 2005. Započeli smo sv. Misom u našoj crkvi u Dolini te nastavili obilazeći domove župljana. Nekada je blagoslov trajao danima, a sad se može završiti za dva sata; tri sela: Gornja Dolina, Donja Dolina i Novo Selo blagosloviti za dva sata! Naime, u župi ima oko dvadesetak domaćinstava. Za koju godinu bit će i manje! Tužno i žalosno!

Uskrsna misa u Dolina već tradicionalno bude treći dan Uskrsa, na uskrsni utorak. Tako je bilo i ovaj put. Na misi je bilo osam župljana. Dogovorili smo da ubuduće ova misa bude na sam dan Uskrsa u 12 sati. Možda će doći više župljana.

Blagoslov polja. Na zadnju nedjelju u travnju, (30. IV.) imali smo blagoslov polja i sv.misu na groblju Gradina. Za ovu prigodu došlo je nešto i raseljenih župljana.

Patron župe: Velika Gospa (15. kolovoza). Naš pobožni i vjerni puk veoma časti Blaženu Djevicu Mariju. Srce mnogih Dolinaca razasutih po svijetu zakucalo je jače za ovaj dan i dovelo ih u njhovu dragu Dolinu. Našu Nebesku Majku proslavili smo svetom misom u 12 sati u crkvi njoj posvećenoj koja je bila dupkom puna vjernika koji su  skladno i lijepo pjevali Gospine pjesme i gromoglasno molili Njoj u čast. Teško je ne upitati se: zašto se sve to moralo dogoditi? Je li i to volja Božja? A sigurno da jest! Tu svoju vjeru i dobrotu širite svijetom gdje vas je Bog razasuo! A ja kao prorok Jeremija pjevati tužaljke nad razorenim Jeruzalemom, nad opustošenom Dolinom!

Glavosijek sv. Ivana Krstitelja. Doljanci taj blagdan posebno časte, zato smo imali sv.misu na groblju u 12 sati, u nedjelju 27. kolovoza. Okupio se neznatan broj vjernika.

Pohod groblju. Blagdan Svih svetih poziva nas na razmišljanje o životu, o ostvarenom životu, i ovom i budućem. Zato kršćani tih dana posjećuju grobove svoji pokojnika. Budući da upravljam trima župama u kojima ima više grobalja nemoguće je na Svi svete da obiđem sva groblja. Zato smo odlučili da posljednja nedjelja u listopadu bude pohod groblju Gradina. Ove godine bilo je to 29. listopada. Imali smo sv.misu u 12 sati, a potom molitvu opijela. Bio je popriličan broj vjernika na groblju u pohodu svojim pokojnima. Dolazimo na grobove svojih pokojnika, donosimo cvijeće, palimo svijeće, molimo se za njih – nadamo se da će tako biti i nama kad umremo. Zahvaljujem svima koji su dali svoj prilog za uređenje groblja. O groblju se brine Roko Valentić i njegova ekipa. Hvala im! Sjetite ih se svojim novčanim prilogom! I to je poštivanje svojih pokojnika.

Godišnjica smrti župnika Kazimira. Dvije godine su prošle kako je nasilno stradao u župnoj kući u Bos.Gradišci vaš zadnji župnik dragi ujak Kazimir. Obilježili smo to u nedjelju 19. studenog sv. misom i komemoracijom te druženjem u župnoj dvorani. Sv.misu je predvodio naš biskup Franjo uz suslavlje deset svećenika među kojima i dvojica braće pokojnika, svećenici Adolf i Karlo, rodbina pokojnika, te brojne časne sestre i vjernici. Lik svećenika Kazimira orisao je u propovijedi preč.Pero-Ivan Grgić, kancelar Biskupije. Župnik Kazimir svojom dobrotom i pobožnošću mnogima je uprisutnjivao Kraljevstvo Božje.

Bio je to kratki pogled u prošlost. No, čovjek ima oči napred, da gleda u budućnost, da gleda u nebo! Pred nama je budućnost. Ispišimo je svijetlim slovima, ispišimo je životom, ispišimo je vječnošću. Neka vaš život, molitvu i rad zalijeva Božji blagoslov. Sjetite se i tijekom 2007. godine svoje Doline i pohodite ju, ona plače za vama!

Mir i dobro želi i moli za vas

Josip Jerković, župnik.

0