Vijesti

5 god crkvenog barjaka

PET GODINA CRKVENOG BARJAKA  ŽUPE UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE DOLINA 

Župa Dolina kod Bosanske Gradiške, u svojoj povijesti, a osnovana je 1920. godine, imala je dva jednostavnija procesijska barjaka, no barjak s natpisom župe,  nije imala.

Kako se bližio dan dolaska sv. oca  Ivana Pavla II. u Banja Luku, sve više je rasla želja da Župa Dolina ima svoj  barjak, kako bi se vidjelo na  velikom skupu na Petrićevcu  da još netko,  osim župnika  vodi računa o njoj. Na sebe je preuzeo obvezu p. Damir Š Šokić, kako bi  se nešto po tom pitanju napravilo. Tada je bio u samostanu sv. Dominika u Splitu.

Posredovanjem s. Suzane Muzuković klarise iz Splita, barjak su  izvezle i skrojile sestre Milosrdnice iz Sinja. Sliku «Marijina Uznesenja», ulje na platnu, koja je našivena na barjak, naslikao je akademski slikar gosp. Ivan Grgat iz Zagreba.

Majka opatica,  sestra Suzana Muzuković (starješica samostana) je rodom iz Starog Petrovog Sela kod Nove Gradiške. U to vrijeme je župnik u toj župi bio vlč. Milivoj Knežević, koji  gaji dobre odnose s tim samostanom.

Barjak je načinjen sredinom lipnja 2003. godine, a na hodočašće u Banja Luku ga je nosio Milorad Oršulić  – Mican s grupom hodočanika iz župe Dolina, 22. lipnja 2003. godine u povodu sudjelovanja na misnom slavlju kojeg je predvodio papa Ivan Pavao II., tijekom kojeg je sluga Božji Ivan Merz proglašen blaženim.

            Crkveni barjak je u Dolini blagoslovio msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2003. godine u nazočnosti tadašnjeg upravitelja župe msgr. Kazimira Višaticki i brojnih vjernika.

U znak dubokog poštovanja prema s. Suzani i njenih susestrama,  koje obilježavaju veliki jubilej  700 godina klarisa u Hrvatskoj u Splitu, mi  im upućujemo iskrene čestitke i donosimo članak o toj obljetnici.

0