Vijesti

Dragi dolinci (broj 25)

Evo,  pred nama je i dvadeset peti jubilarni broj «suze». To je plod našeg  zajedničkog  dvanaestogodišnjeg rada. Tko je u lipnju one, 1996. godine mogao pomisliti da će i dvadeset peti broj ugledati svjetlost dana. Zahvaljujem se  Bogu i svima onima koji omogućuju da i dalje «suza živi».

I na  početku  ove kalendarske godine  na adresu  urednika  «Suze dolinske»  je stigla zahvala i  čestitka  od msgr. dr. Antuna Š kvorčevića, požeškog biskupa. Hvala mu a čestitku donosimo.

Na ekranima Federalne TV BiH i HTV pojavila se «Suza dolinska». O tome imamo zapis.

U subotu prije Velike Gospe,  u Okučanima je održan Susret Dolinaca. Toga dana je nogometno igralište u Okučanima preplavila mladost,  igrao se nogomet,  a nakon nogometnog turnira i sv. mise koja je služena u  okučanskoj župnoj crkvi sv. Vida u Domu kulture je upriličena večera uz druženje s tamburom. Budući da je ovakav vid druženja s radošću prihvaćen i iduće godine je zakazano također u subotu prije Velike Gospe ali u Š umetlici.

Sarajevski mjesečnik «Svjetlo riječi» je u kolovozu ove godine tiskao posebni broj, dar čitateljima pod imenom «Ubijeni i nestali Hrvati Bosne i Hercegovine 1991. 1995.». Kako je u toj tiskovini  navedeno da su na području Bosanke Gradiške samo dvije osobe stradale u tijeku minulog rata,  pismeno sam reagirao, pa dopis upućen u Sarajevo donosimo u cijelosti.

 Početkom listopada u Bosni i Hercegovini su održani Lokalni izbori 2008. Na žalost, zbog slabog odaziva naših birača, a nisu mogli glasovati  jer se nisu registrirali, stanje je nepromijenjeno. Na to je moguće, koliko toliko utjecati, kada bismo kao  državljani i  Bosne i Hercegovine izvadili osobne dokumente u nadležnim policijskim postajama i tako ne bismo ovisili o tome da li ćemo se registrirati ili ne, nego ćemo moći izravno glasovati na biračkim mjestima tamo gdje smo živjeli do našeg izgnanstva.

Na internetskoj stranici «opština Gradiška»  su brojne slike – razglednice tog  grada, na jednom mjestu njih 32 a ni na jednoj se ne vidi katolička crkva niti  džamija. Da li je to poruka da ova dva naroda nisu poželjna u tom  – svojem gradu?

U bosanskogradiškoj župnoj  crkvi sv. Roka je obilježena 4. tužna godišnjica mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog svetom misom zadušnicom koju je predmolio msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup.

Krajem kolovoza, u župi Bosanska Gradiška, došlo je do premještaja župnika. Nakon što je dosadašnji župnik vlč. Josip Jerković premješten u drugu župu Mrkonjić Grad, u Bosansku Gradišku dolazi novi stari župnik vlč. Pero Čolić koji ujedno opslužuje i župu Dolina.

Sada za  rubriku  «Iz starog kraja» piše župnik vlč. Pero.

Rubrika «Između brojeva» se ovoga puta proširila  a to nas veseli.  Uz Katolički kalendar za 2009. godinu  smo donijeli i pregled  nekih događaja u Banjalučkoj biskupiji.

Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2009. godine.

U r e d n i k

0