Vijesti

Vesna Kolic Klikic – ŽENSKE NARODNE NOŠ NJE ZAPADNE SLAVONIJE

Vesna Kolic Klikic:

ŽENSKE NARODNE NOŠ NJE ZAPADNE SLAVONIJE

Tijekom 2007. godine u Novoj Gradiški je iz tiska izašla vrlo vrijedna knjiga Vesne Koliæ Klikic pod naslovom «Ženske narodne nošnje Zapadne Slavonije, Požega Pakrac Novska Nova Gradiška».

 

Obiljem podataka prikupljenih terenskim istraživanjima i pronadjenim u strucnoj literaturi te potkrijepljenim starim i novijim fotografijama, autorica èitatelju pruža obilje detalja i informacija o tradicijskom odijevanju žena u razlicitim krajevima Zapadne Slavonije. Buduci da su bosanskogradiška i novogradiška Posavina susjedna podruèja, zanimljivo je procitati podatke o nacinu odijevanja žena u selima novogradiške Posavine: Dolini, Bodovaljcima , Sicicama, ali i u Davoru i Orubici. Ovi podaci su posebno važni za prouèavanje tradicijskog odijevanja Hrvata u bosanskogradiškoj Posavini.

 

U tom kontekstu je za bosansku Dolinu važno podsjetiti da se u ovoj knjizi na str. 182. nalazi fotografija ženske nošnje, koju je nosila Anka Vidic iz Novog Sela prilikom nastupa na Prvoj medjužupanijskoj smotri povratnickih folklornih skupina u Okucanima, 2002. godine. Autorica tom prilikom tu nošnju usporedjuje sa slicnom nošnjom iz istocnog dijela Novske.

 

Osim što knjiga plijeni pažnju svojim sadržajem, ona je lijepo i tehnicki opremljena: Enciklopedijskog je formata, šivanog uveza a tekst i fotografije su rasporedjeni na 351. stranicu vrlo kvalitetnog papira. Ljubitelji tradicijske kulture, ali i svi drugi zaljubljenici u svoj zavicaj, svakako bi na svojim policama trebali imati ovo vrijedno djelo.

 

p. Damir Š okic

 

0