Vijesti

Susret Dolinaca 2010

USPJEŠ NO ODRŽANO JOŠ  JEDNO OKUPLJANJE DOLINACA

Stanovnici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina kod Bosanske Gradiške koju su sačinjavali vjernici sela Donja Dolina, Gornja Dolina i Novo Selo, a sada prognani diljem Hrvatske i dalje od nje, održali su još jedan Susret, ovoga puta u Novoj Gradiški, nakon Okučana i Š umetlice.

Susret Dolinaca je počeo u crkvi Kraljice sv. krunice u Novoj Gradiški župa Jug, koja je još uvijek u fazi gradnje. Voljeli bismo da do idućih Susreta Dolinaca u njoj ona bude dovršena. Susret je počeo sv. misom zahvalnicom u crkvi Kraljice sv. krunice u Novoj Gradiški – župa Jug. Uz domaćeg župnika vlč. Jozu Jurića, koji je u pozdravnoj riječi naglasio da ovu župu sačinjava 15% stanovnika iz župe Dolina ili su porijeklom iz te župe. Sv. misu je predvodio vlč. Milivoj Knežević, župnik iz Orubice, inače rodom iz župe Dolina.

Sv, misu je služio vlč. Milivoj Knežević u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Jozom Jurić Vlč. Milivoj je između ostalog kazao: “Neka i ovo misno slavlje i naše molitveno druženje i ono koje će uslijediti tijekom ovoga dana, otvori naša srca Bogu i za ono što Bog voli i od nas očekuje, a onda i da imamo ljubavi i milosrđa jedni za druge. Došli smo, unatoč svemu propaćenom, reći našem Bogu: Hvala Ti, Bože, na svemu što si nam dao, uzeo i ostavio!

Vlč. Milivoj je nadahnuto propovjedao pred prepunom crkvom naroda Božjeg Ubijali su nas, mučili i progonili. Istrgli su nas iz naših korijena, prognali iz naših stoljetnih domova i prostora. Sve smo to doživljavali jer smo katolici, pripadnici hrvatskog naroda. A nama Gospodin reče: Blago progonjenima zbog pravednosti i imena moga”.

Oni su bili najradosniji navijači tijekom cijelog turnira koji je trajao 6 sati. Uslijedio je potom nogometni turnir između ekipa iz dolinskog kraja: “Poplava” Donja Dolina, “Jedinstvo” Gornja Dolina. “Novo Selo” Novo Selo, gostiu iz Nove Gradiške: Caffe bar “Anita” – Goranova , “Geleri” Goranova i “Ratkovica” iz Ratkovice kod Pleternice i MNK “Sava-Strug” Stara Gradiška.

Pehare i statue će ponijeti najbolji u znak sjećanja na Susret Dolinaca 2010.

Kod zapisničkog stola su se mogle dobiti sve informacije

Nogometna ekipa “Poplava” Donja Dolina: Dario Ćorković, Mato Petrović, David Vidić, Miroslav Ćorković, Krešimir Ćorković, Mateas Kovačević, Felix Tutić, Kristijan Ćorković i Karlo Kovačević .

Nogometna ekipa “Jedinstvo” Gornja Dolina: Sebastijan Petriković, Velimir Knežević, Tomislav Vonić, Goran Vidić, Vedran Vonić, Branislav Budić, Matija Knežević, Vladimir Petrović, Mihael Vonić i Siniša Božić.

Nogometna ekipa “Novo Selo” Novo Selo: Kristijan Oršulić, Daren Knežević, Marijo Knežević, Danijel Knežević, Damir Matković Ćane, Mihael Vidić, Igor Kovačević, Dario Krejčik i Ivica Gogić.

Nogometna ekipa Caffe bar “Anita” Goranova ulica Nova Gradiška: Igor Saraf, Mato Matković, Robert Rajić, Darko Pejaković, Franjo Vlaović, Vinko Pejaković, Mato Starčević, Milan Vlaović, Domagoj Jakešević, Mladen Bedak, Vjekoslav Dukić, Andrija Vonić i Toma Oršulić.

Nogometna ekipa “Geleri” Goranova ulica, Nova Gradiška: Ivan Š karica, Zoran Amić, Blaž Piškulić, Mario Amić, Anto Knežević, Igor Vonić, Davorin Borić, Andrej Krejčin, Ivan Amić, Josip Argentleri, Pavo Sivonjić, Mišo Džanija i Marko Kulundžić.

Nogometna ekipa “Ratkovica” iz Ratkovice: Matej Oršulić, Domagoj Dolovčak, Josip Mezak, Josip Đurić, Vladimir Bilobrk, Stipo Bilobrk, Luka Filipović.

MNK “Sava-Strug” Stara Gradiška: Mateo Mutnjaković, Dario Matokanović, Dario Figurić, Silvio Jankavić, Milan Matokanović, Hrvoje Bartolović i Vedran Matacun.

Na kraju turnira su najboljim ekipama dodijeljeni pehari: Za osvojeno 1. MJESTO NOGOMETNOG TURNIRA 2010. GODINE U SUSRETU DOLINACA U NOVOJ GRADIŠ KI ekipi “Novo Selo” iz Novog Sela, za 2. mjesto Caffe bar “Anita”-Goranova ulica iz Nove Gradiške i za 3. mjesto “Geleri” Goranova ulica također iz Nove Gradiške. Najboljim strijelcem je proglašen Luka Filipović iz Ratkovice, a golmanom Igor Saraf iz “Gelera”koji su dobili statue u znak sjećanja na ovo druženje.

Radost nakon pobjede i dodjele pehara Organizatori iz ulice Ivana Gorana Kovačića, a naročito obitelj Petrović: Janja, Mirko i Filip te obitelj Vidić Zdenka i Zdenko, gdje je i održan nogometni turnir i narodno veselje, pobrinuli su se da hrane i pića bude dostatno za brojne posjetitelje.

Bila je to zgoda da jedni druge upitaju: Gdje ste, što radite i kako živite te da se pretresu uspomene iz rodnog kraja, dok su drugi uz razgovor pratili nogometni turnir tijekom dana kroz ovu ulicu prošlo blizu tisuću. Došli su iz različitih krajeva Hrvatske: Rijeke, Zagreba, Požege, neki iz Bosanske Gradiške i rodne Doline, a najviše je onih koji trenutno žive u zapadnoeuropskim zemljama: Italije, Š vicarske, Austrije, Njemačke… Tamburaši nekadašnjeg KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Doline su zabavlja nazočne i tako omogućili da se na krilima glazbe vrate u dane kada se je živjelo u Dolini.

Tambure i harmonike u rukama Dolinaca koji su svirali u nekadašnjem KUD-u “Ivan Goran Kovačić” iz Doline Svoj veliki doprinos za uspješno okupljanje i održavanje Susreta Dolinaca dale su radiopostaje “Bljesak” iz Okučana, Hrvatski radio Nova Gradiška te Vedran (Berislava) Vonić iz Zagreba koji je tiskao i distribuirao plakate za ovu prigodu te novinar Franjo Samardžić. Slijedeći Susret Dolinaca, koji će se održati u nedjelju prije Velike Gospe 2011. godine nije određeno mjesto održavanja jer su se kandidirali tri domaćina: Nova Gradiška također župa jug, Medari i Ljupina, ali do izlaska iz tiska 27. broja godišnjaka župe Dolina bosanska “Suza dolinska” (o Božiću) bit će dogovoreno i mjesto. Ostvareni novčani prihod utrošit će se u uređenje (ličenje) župne crkve u Dolini bosanskoj, košenje i održavanje groblja “Gradina” u Donjoj Dolini i tiskanje godišnjaka “Suze dolinske”.

Tijekom dana mogli su se nabaviti zaostali brojevi godišnjaka “Suza dolinska” i monografija “Dolina bosanska u prošlosti i sadašnjosti” Ovogodišnji Susreti Dolinaca nastavit će se i na Veliku Gospu u Gornjoj Dolini, koja je zaštitnica Doline sv. misom u 13 sati. Misu že služiti vlč. Pero Čolić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina, a potom će uslijediti tradicionalnim narodnim veseljem ispred crkve.

Crkva u rodnom kraju nas s radošću očekuje

SLIKE SA SUSRETA U VEĆOJ REZOLUCIJI MOZETE POGLEDATI U GALERIJI SLIKA KLIKOM NA LINK OVDJE

0