Vijesti

Dragi Dolinci (broj 29)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! Početkom siječnja 2012. godine na adresu Uredništva “Suze” stiglo je pismo od kardinala Vinka Puljića, a pod kraj siječnja od požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Š kvorčevića. Obojica oni, uz banjalučkog biskupa msgr. dr. Franju Komaricu daju nemjerljivu potporu našem godišnjaku. Te njihove drage riječi su poticaj, ali i obveza da “Suza” bude ono što joj i jest glavni cilj: neraskidiva veza između rodne grude i raseljenih njenih sinova i kćeri.

Ljubav prema rodnom kraju i čežnja za njim je zapisana u najsvetijoj knjizi Bibliji, na što mi u jednom pismu skreće pozornost školski kolega i prijatelj don Petar Đonlić: “Vidim da si silno aktivan i pun ljubavi prema Dolini a to me podsjeća na Izraelce Starog zavjeta kada su često puta morali u progonstvo ali sjećanje im je ostalo u pameti i duši. Ja se bavim poviješću svoje rodne župe pa je zanimljivo o tome čitati u Suzi Dolinskoj”.

Tako se veselim kada u pojedinim dolinskim kućama vidim “Suzu”, naročito kada je na dohvatu ruke, što znači da je prihvaćena, da se lista i čita. U 2012. godini su obilježene brojne obljetnice, a mi donosimo zapise tek za njih nekoliko: 40 godina svećeništva vlč. Milivoja Kneževića, 80 godina od izgradnje Hrvatskog doma u Bosanskoj Gradišci (koji je bio vlasništvo Hrvatskog pjevačkog društva “Posavac”. Na žalost, još nije pokrenut postupak kao bi se on vratio vlasniku, jer je nakon II. sv. rata nacionaliziran), 40 godina mature u Klasičnoj gimnaziji Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 20-ta obljetnica odvođenja dolinskog župnika vlč. Ratka Grgića za čije se posmrtne ostatke još uvijek ne zna te 55 godina od izgradnje Crpne stanice u Gornjoj Dolini kojoj smo posvetili naslovnicu ovoga broja “Suze”.

Čitatelji će zamjetiti kao smo uveli novu rubriku pod nazivom “Naši akademci”. Želja nam je da na jednom mjestu ostanu zapisana imena Dolinaca koji su stekli diplome na Višim i Visokim školama. Prvi je poslije Domovinskog rata na Bogoslovnom fakultetu diplomirao o. Damir Š Šokić 2000. godine. Sada je taj broj velik. Nisu nam svi “diplomci” dostavili svoje podatke pa ćemo ih objaviti u slijedećim brojevima.

Sveti Otac je proglasio Godina vjere koja je započela 11. listopada 2012. a trajat će do 24. studenog 2013. godine. On se nada kako će taj čin pridonijeti povratku Božje prisutnosti u svijetu i dati čovjeku pristup vjeri te mu omogućiti da vjeruje Bogu koji nas, u Isusu Kristu, voli do samog kraja. Š to se, nas vjernika tiče, ta bi Godina trebala biti poticaj da obnovimo svoju vjeru te je slavimo liturgijom, napose Euharistijom.

Susret Dolinaca: Da ili NE. Ako da gdje? Ako da i bilo gdje onda prva nedjelja prije Velike Gospe!

Mir i svako dobro, sretan i veseo Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2013. godine.

U r e d n i k

 

0