Vijesti

Ivan Merz i franjevci II

IVAN MERZ I FRANJEVCI  II.

Povezan s franjevcima-konventualcima

Pod naslovom Dr. Ivan Merz svetoduški apostol o. Ambroz Vlahov, poznati franjevac-konventualac, objavio je članak u Glasilu Postulature br. 1, 1974, str. 11, u kojemu opisuje kako je Merz posjećivao njihov novi samostan i crkvu na Svetom Duhu i mnogo učinio da se je organizirao i razvio rad u tadašnjim katoličkim društvima za mladež. Iz tog njegova članka donosimo nekoliko izvadaka:
Bilo je to doba odmah iza Prvog svjetskog rata, kada je Zagrebom, posebno na periferiji grada vladala životna nesigurnost; kada su se još u okolišnim šumama sakrivale raspršene dezertirane jedinice bivše vojske te ugrožavale živote. Tada je ovom krajnom periferijom tih godina prohodao jedan uzoran mladi čovjek Dr. Ivan Merz, i počeo svoj apostolski rad, koji se kasnije proširio diljem cijele naše domovine, tako da ga možemo slobodno nazivati apostolom Hrvatske, a posebno našeg Sv. Duha.
Godine 1922. na 4.X. na blagdan sv. oca Franje, otvorili su oci franjevci konventualci svoj samostan i počeli akciju oko sakupljanja djece i mladeži, kao i svih kategorija odraslih uz stogodišnju crkvu Sv. Duha Od tada skoro tjedno prolazio je ulicom Sv. Duha sve do u Mikulićeve i Kustošiju naš spomenuti apostol Dr. Merz, da organizira i drži predavanja sakupljenoj omladini i starijima Više je djelovao među nama svojim svetačkim držanjem i vladanjem nego li svojim zanimljivim i proročkim predavanjima. Sjećamo se prvih njegovih predavanja o Katoličkoj Akciji, u koju treba da svi pristupimo, a za koju se tek tada dočulo, pa predavanja o papinskim enciklikama zadnjih Papa, i to onda kada smo jedva smjeli šaptati o papi i njegovu imenu, o katoličkoj štampi koju treba čitati i nabavljati, o katoličkom pokretu velikog biskupa Mahniča, koji se tako jako bio razmahao među radničkom i đačkom omladinom Svu je tu akciju, uz mnoge druge u prvom redu probudio mladenački i svetački duh i život dr. Ivana Merza i profesorice Marice Stanković. To je bio onda Sv. Duh, a stvorio ga takova njegov apostol dr. Ivan Merz, za kojega molimo, da nam ga Crkva postavi na naše oltare, koji bi i današnjoj našoj hrvatskoj katoličkoj omladini mogao biti apostol i uzor.

Franjevac cenzor Merčevih spisa u procesu beatifikacije

O. Damjan Damjanović, bivši provincijal hrvatskih franjevaca Ćirilometodske provincije, kojemu je u gimnaziji Merz bio profesor, nakon što je pokrenut njegov postupak za beatifikaciju, bio je od crkvenog sudišta zamoljen da kao teolog prouči sve Merčeve spise i o njima dade svoj sud za postupak beatifikacije. O. Damjan taj je posao izvršio veoma rado i savjesno.

 

Himna Ivanu Merzu za njegovo proglašenje blaženim

Na Božić 25. prosinca 2002. u Sarajevu na Bistriku fra Ladislav Fišić napisao je u čast budućem novom blaženiku himnu koju ovdje donosimo u cijelosti:

BLAŽENOM IVANU MERZU

Ivane, o mužu vrli,
ti si Božji nama dar.
Zbog vrlina neumrlih,
uzdignut si na oltar.

Mladima si uzor sveti
u tjeskobi životnoj.
U zlu svakom što im prijeti
zagovor im pruži svoj.

Bog je svoje snage rijeku
Utočio u duh tvoj,
u vremena kratkom tijeku
da posvetiš život svoj.

Bosna ti je život dala
i svetosti prvi sjaj.
Hrvatskoj te darovala,
obje tvoj su zavičaj!

Vjeri, miru i slobodi
uči dušu roda svog.
Kristov Orlu, i nas vodi
k Suncu svoda nebeskog.

Još jedna pjesma u čast Ivanu Merzu

Veliki štovatelj Ivana Merza još od svojih sjemenišnih dana, fra Božidar Blažević,bivši okučanski župnik, napisao je još kao sjemeništarac jednu pjesmu u čast Ivanu Merzu. S približavanjem Ivanove beatifikacije fra Božidar je početkom 2003. napisao još jednu pjesmu himan u čast Ivanu koju je uglazbio Ivo Š eparović a aranžman napisao Ivan Mikulić. Pjesmu ovdje donosimo:

MILJENIČE BOŽJI
Himan Ivanu Merzu

Miljeniče Božji
Čuj nam teške boli
Ponosan pod križem
Puk tvoj danas moli.

Mladi, djeca naša,
Svi te slave danas;
Svi se tebi mole,
Moli i ti za nas.

Blaženi Ivane,
Mole te Hrvati
Vjera, mir i ljubav
Nek’ tvoj narod prati.

Diko roda svoga,
Bosne zemlje sine,
S neba moli za spas
Svoje domovine!

Molit ćemo smjerno,
Oca, Duha, Krista:
Da nam tvoja duša
Kao uzor blista.

Beatifikacija dr. Merza na Petrićevcu u Banjoj Luci

Pripremajući pohod Svetog Oca Bosni i Hercegovini vatikansko povjerenstvo za organiziranje Papinih putovanja pohodilo je Banju Luku 12. ožujka 2003. i obišlo je moguće lokacije za Papinu misu i svečanost beatifikacije Ivana Merza. Od četiri ponuđene lokacije izabran je franjevački kompleks samostan s (porušenom) crkvom i poljem na Petrićevcu kao najprikladnije mjesto za proglašenje blaženim prvog vjernika laika iz Bosne koji će biti uzdignut na čast oltara. Tako će i kod ovog posljednjeg svečanog čina uzdignuća Ivana Merza na oltar svojim bogoslužnim prostorom oci franjevci dati važan doprinos proslavi ovog Božjeg ugodnika i ponosa cijele Crkve u Hrvata.

o. Božidar Nagy, Di postulator

0