Vijesti

O MOLITVI

KAKO BI TREBALO MOLITI?

1. POBOŽNO MOLIMO kad mislimo na ono što molimo ..
2. PONIZNO MOLIMO kad znamo da nismo vrijedni onoga što molimo.
3. POUZDANO MOLIMO kada se čvrsto nadamo da će nas BOG uslišati.
AKO je ono što molimo NJEMU na slavu, a nama na spasenje…
4. POSTOJANO MOLIMO ako ne prestajemo moliti iako nam se čini
da nas BOG nije uslišao
5. BOGU ODANO MOLIMO KADA SE PREDAJEMO BOGU da nas usliša kako je NJEGOVA volja. Kad sam spreman činiti Ono što BOG voli, a ne tražiti od BOGA da ON ćini što ja hoću ili volim.

U Gospodnjoj molitvi (OČE NAŠ ) OVAKO I MOLIMO: – OČE NEBESKI, budi volja TVOJA kako na nebu tako i na zemlji…

MOLITVA je susret čovjeka s BOGOM. To je susret čitavog čovjeka s BOGOM. ZATO MOLITVA OSIM RAZUMA POZNAJE I VOLJU I EMOCIJE. MOLITVA je susret koji ispunjava, oslobađa, liječi, usmjerava, podiže, tješi, umiruje, razveseljava, kroti, i krijepi… MOLITVA je proces po kojem čovjek postaje SVET, tj. (cjelovit ugrađen u BOGA). MOLITVA je mogo više od izgovaranja naučenih riječi i formula. MOLITVA se uči i usavršava cijeli život…
(Usp.RHEMA BR. 49/2011, str. 120…)

MISLI: veća je razlika između BOGA i čovjeka, negoli između čovjeka ništa!
Nikad nije bilo da BOGA nije bilo, sve drugo dolazi i prolazi, i sve ovisi o BOŽJOJ volji..
BOG JE nužno BIĆE, jer sve o NJEMU OVISI. Čovjek nije nužno biće: može biti
i nebiti. O njemu ne ovisi ovaj svijet… Svijet je postojao prije mene i postojat će i
iza mene…
NAŠ A razumska i slobodna duša je BOŽJI dah u nama. To je komadić BOŽJEG srca u meni. I sve što je DRAGI BOG poduzeo, ide zatim, da to u meni
spasi i sačuva za vječnost…
Ono što to u nama ugrožava zove se GRIJEH…

10 PRAVILA ZA BORBU PROTIV napasnika

1. Nemoj zaboraviti da đavao postoji
2. Nemoj zaboraviti da je đavao napasnik
3. Nemoj zaboraviti da je đavao veoma lukav i domišljat
4. BDIJ: u očima i u srcu. I budi čvrst: u duhu i u životu
5. Čvrsto vjeruj u Kristovu pobjedu nad napasnikom
6. Imaj uvijek na pameti da te Krist čini dionikom svoje pobjede
7. Slušaj Riječ Božju!
8. Budi ponizan i svjestan svoje krhkosti
9. Uvijek moli, bez prestanka moli
10. Klanjaj se Gospodinu, Bogu svome, njega jedino časti i Njemu jedinome služi
(Ova je pravila izrekao Josip kard. Bozanić vodeći jedne Cvjetnice Križni put na Ksaveru).
(Iz Rhema, br. 9/2004), br. 9, str. 20)
*

MOLITVA BL. KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA ZA 7 DAROVA DUHA SVETOGA

Duše Sveti, tješitelju, dođi u srca naša sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj nam dar mudrosti da sa slašću razmatramo Božje istine i da nam BOG bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih bižanskih i ljudskih stvari.

Daj nam dar razuma da što dublje zaronimo duhom svojim u Otajstvo svete vjere koliko je to u ovom zemaljskom životu moguće.

Daj nam dar savjeta da se uklanjamo zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlimo što je većma na slavu Božju i za naše spasenje.

Daj nam dar jakosti da osobitom odlučnošću svladavamo sve napasti I ostale zapreke u duhovnom životu.

Daj nam dar znanja da pravo spoznamo što i kako treba da vjerujemo i da ne odemo stranputicom u duhovnom životu.

Daj nam dar pobožnosti da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujemo, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječemo!

Daj nam dar straha Božjega da se čuvamo grijeha bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu. Amen.

(Iz Rehma, br. 9/2004., str. 2.)

Kršćanin je pošten, ali ne bez ljubavi.
Osjećajan, ali ne razdražljiv.
Revan, ali ne zajedljiv. Otvoren, ali ne neoprezan.
Vjeran, ali ne krut. Osvjedočen, ali ne fantastičan.
Prijazan, ali ne glup. Nenasilan,a li ne bespomoćan.
Dosljedan, ali ne bezobziran. Prodoran, ali ne prezuzetan.
Duhovit, ali ne raspušten. Jednostavan, ali ne plitak.
Sav u Bogu, ali ne izvan svijeta.

(Iz Rehma, br. 9/2004, str. 8)

Spasi me, KRISTE SPASITELJU, SNAGOM KRIŽA +
TI koji si spasio PETRA NA MORU, SMILUJ MI SE!

Znakom križa + oslobodi nas, BOŽE NAŠ , od vidljivih i nevidljivih neprijatelja naših!

Po svome svetom KRIŽU + spasi nas, KRISTE OTKUPITELJU, koji si umirući uništio našu smrt i uskrsnuvši obnovio naš život!

Tvome se svetom KRIŽU + KLANJAMO, GOSPODINE, Tvoju slavnu muku častimo, smiluj nam se, TI KOJI SI MUČEN ZA NAS !

KLANJAMO TI SE, KRISTE, i blagoslivljamo TE, jer si po svojem svetom KRIŽU + OTKUPIO SVIJET…!

**

ZORNA MOLITVA na 30. nedjelju u godini (A)

Svemogući vječni BOŽE, daj da rastemo u VJERI, NADI I LJUBAVI; U PONIZNOSTI I POSLUŠ NOSTI tvojoj svetoj volji; da hoćemo što zapovijedaš i postignemo što obećavaš. PO KRISTU GOSPODINU NAŠ EMU.

PSALAM 18: LJUBIM te, GOSPODINE, KRJEPOSTI MOJA!
GOSPODINE, hridino moja, utvrdo moja, spase moj;

BOŽE MOJ, pećino moja, kojoj se utječem, štite moj,
Snago spasenja moga, tvrđavo moja!

Zazvat će GOSPODINA, HVALE PREDOSTOJNA
I od dušmana bit ću izbavljen.

ŽIVIO GOSPODIN! BLAGOSLOVLJENA hridina moja!
Neka se uzvisi BOG, spasenje moje!

BOŽE, KRVLJU JAGANJCA TVOJEGA ISUSA KRISTA, SPASI ME od svega što mi smeta da budem bolji i vjerniji; što mi smeta biti Tvojim prijateljem, Tvojim djetetom. Izvuci me iz mreže mlakosti i mlitavosti; iz ropstva sebi i duhu svijeta. Potrgaj u meni sve veze koje me vežu uz zlo i oca laži i ubojicu od početka…”

***

BL. PAPA IVAN PAVAO II. je u apostolskom pismo Nadolaskom trećeg tisućljeća” orisao oznake crkve 21. stoljeća, a onda i nas kršćane, članova te CRKVE:

Papa na prvo mjesto stavlja SVETOST. Volja je BOŽJA da postanemo sveti, jer samo tako možemo u konjačnici postati sudionici života u NEBU… To su one svadbene haljine” ili krsne haljine oprane u krvi JAGANJCA BOŽJEGA”. .ISUS NAS POTIČE: – tražite kraljevstvo Božje i pravednost (svetost) njegovu, a sve drugo će vam se nadodati!

Na drugom mjestu je MOLITVA. ISUS: – MOLITE DOBIT ĆETE, TRAŽITE, NAĆI ĆETE, KUCAJTE, OTVORIT ĆE VAM SE!.. Sve duhovne i naravne darove ćemo dobiti po MOLITVI… ISUS je sama i trajna molitva. Nema sveca koji to nije činio..

Na trećem mjestu je EUHARISTIJA. Ona je SRCE CRKVE, ONA JE NEBO NA ZEMLJI. Sva nebeska CRKVA je nazočna slavlju sv. MISE… OZNAKA KATOLIKA BI TREBALA BITI REDOVITA I DOBRO PROSLAVLJENA sv. Misa, DJETINJE Š TOVANJE GOSPE I ČESTO I POBOŽNO MOLJENJE SV. KRUNICE. Do toga drugi i drugačiji kršćani mali ili ništa ne drže!

Na četvrto mjesto bl. PAPA stavlja sakramenat POMIRENJA. Naš dragi KRISTI GOSPODIN JE TAJ SAKRAMENAT USTANOVIO za nas. U njemu naša bijeda susreće BOŽJE MILOSRĐE…

Na peto mjesto bl. PAPA navodi MILOST. Njoj treba dati primat. ISUS: – bez mene ne možete učiniti ništa, a u snazi Njegova SVETOGA DUHA SVE možemo, pa i proći zemljom čineći dobro…

Na šestom mjestu je kako TREBA SLUŠ ATI, ČUTI EVANĐELJE, Treba GA čuti, razumjeti, zavoljeti i živjeti. A EVANĐELJE JE ISUS KRIST, NJEGOVE RIJEČI I NJEGOVA SVETA DJELA…

I konačno, na sedmo mjesto dolazi moći SVJEDOČITI ZA ISUSA KRISTA RASPETOGA I USKRSLOGA. BITI SVJEDOK svega što nam je u Ime Božje objavio i za nas učinio. To je u temelju svake evangelizacije, pa i NOVE o kojoj se danas govori i CRKVU poziva da to ćini, ne smao poganima”, VEĆ I MNOGIMA KRŠ TENIMA, A TAKVIH JE EUROPA I AMERIKA PUNA… A s njima smo i mi Hrvati bogati!

Da bi ovakva Crkva postajala potrebno je najprije:
Prihvatiti oni ISUSOVU: obratite se i vjerujte EVANĐELJU!
A to se najprije treba događati među biskupima i nama svećenicima, a TADA U SVIMA ZVANJIMA I NA SVIM razinama. CRKVI a onda I našoj DOMOVINI DANAS TREBAJU ljudi puni vjere I DUHA SVETOGA”! DAO Bog da se to svima nama dogodi!

****
DIVNI RAZLOZI ZA ČESTU MOLITVU KRUNICE

Otac Gabriel Amorth, glavni vatikanski egzorcist, piše: Jednom je moj prijatelj, tijekom egzorcizma, čuo đavla kako govori: «Svaka Zdravo Marija je kao udarac po mojoj glavi. Kad bi kršćani znali kako je moćna krunica, to bi bio moj kraj.»
Tajna koja ovu molitvu čini toliko moćnom jest u tome što je to ujedno i molitva i meditacija. Upućena je Ocu, Blaženoj Djevici i Presvetom Trojstvu, a predstavlja meditaciju usmjerenu na Krista.

Na gornje razmišljanje, ja ću dodati: Molim vas, izgovarajte svaku riječ čisto i jasno. Nemojte iskrivljavati riječi. Nemojte izgovarati prije nego predmolitelj završi svoju rečenicu, odnosno prije nego završe oni koji odgovaraju, ako ste vi predmolitelj. Imajte na umu da oni tada razgovaraju sa Marijom našom Majkom, a nije uljudno govoriti dok netko drugi govori.

Kad se moli krunica zajednički, onda mole samo dvoji: predmolitelj i oni koji odgovaraju. Svaki govori Blaženoj Majci i pažljivo osluškuje njezin odgovor u svome srcu dok se usredotočuje na sliku pred sobom, u razmatranju otajstva koje se moli, na njegovo tumačenje i primjenu u svojim životima. Š irite ovu moćnu egzorcističku molitvu, krunicu, koja uključuje Oče naš, predivnu molitvu koja se moli pet puta tijekom moljenja svake pojedine desetice otajstava krunice, poduprtih moćnim mlitvama Naše Majke koja moli s nama, dok mi izgovaramo 53 Zdravo Marije.

Vječni Otac je, u viđenju jednog mojega prijatelja, objasnio našoj skupini što se događa dok mi molimo krunicu, rekavši:
«Dok vi molite Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada – Blažena Djevica odmah dolazi k vama da moli s vama. I, Ona ne dolazi sama. Ona dovodi anđele sa sobom. I to ne jednoga ili dvojicu, jer Ona je Kraljica anđela, pa cijeli korovi anđela dolaze s njom. A kako su Ona i Isus sjedinjeni u srcu i ne mogu biti odvojeni, ona dovodi i Isusa. A Isus ne može biti odvojen od Presvetoga Trojstva, te On dovodi sobom Oca i Svetoga Duha sa sobom. A tamo gdje je Presveto Trojstvo, tamo je sve stvorenje, pa ste vi okruženi takvom ljepotom i svjetlom, da to uopće ne možete u ovom životu zamisliti.
Vaša Majka dolazi kao Naša Gospa od Milosti, s ispruženim rukama. Zrake svjetla zrače iz njenih ruku, probadajući vaše tijelo, liječeći vas i ispunjavajući vas milostima. To je naša baština koja se izlila iz Isusova srca na križu, u trenutku kada je vojnik probo Njegovo Srce kopljem, u jedinu čistu posudu spremnu da primi takve milosti u tom trenutku, vašu Majku. Stoga, dok molite krunicu, ili samo odgovarate Sveta Marijo..- vi primate svoj dio ovih milosti.» On je tada također kazao: «Nitko tko ide k Mariji i moli krunicu, ne može biti napadnut od Sotone.»

Je li, onda, čudno što je svatko tko moli krunicu iz srca, tako blagoslovljen i zaštićen, te tako moćan u svojoj molitvi za druge?

Priredio: vlč. Milivoj Knežević

0