Vijesti

PRVO PROLJETNO UREĐENJE GROBLJA “GRADINA” U DONJOJ DOLINI

Prelijepo subotnje jutro najavljivalo je da će takav i dan biti. Naše  namjere da današnji dan provedemo u Donjoj Dolini na prvom proljetnom uređenju groblja “Gradina” su se ostvarile. U Kosovcu “Kod Klarića”, na domak Okučana bijaše  “zborno mjesto” za sve one koji su se dragovoljno željeli pridružiti “radnoj akciji”. Na okupu su se našli: Ivo Ćorković iz Rešetara, Slavko-Slave Stipančević, Pavle Musić, Karlo Kalizan, Mišo  Barišić, Pavle Oršulić i Anton Budić iz Nove Gradiške, Stipo Knežević iz Š umetlice, Adam Jurišić i Zoran Petrović iz Smrtića, Matko Knežević Maća s Gorica te Milorad Oršulić Mican iz Okučana. U Donjoj Dolini nas je čekao Vinko Kovačević, jedan od rijetkih povratnika koji u njoj živi.

Sa četiri automobila od kojih je jedan vukao auto-prikolicu u kojima smo dovezli trimere, vile, rovice  i druge alatke, došli smo na Gradinu koja je okružena sa dvije strane vodom i to sa sjevera Savom, a sa južne strane podzemnim prouzrokovanom visokim vodostajem rijeke Save, koja je ovoga proljeća nanijela dosta nevolja u svom gornjem toku.
Nakon oblačenja “radne uniforme” rasporedili smo se po  već dobro uhodanom raporedu tko će gdje što raditi. Tako se je znalo tko su predhodnica i koji su skupljali izgorjele lampione, izblijedele i oštećene plastične cvijetne arnažmane, “saksije” od uvelog jesenka donesenog u povodu Svih svetih. Za njima su išli oni koji su na svojim ramenima imali motorne kosilice poznatije kao trimeri. Ona, treća grupa je danas bila zadužena za saniranje deponije pored Save i  skidanje metlom nanesene trave na spomenike.
Proljetna trava je mekana pa su je trimerske strune lako “samlile”, no, ipak od 8 do 14 sati nam je valjalo “udarnički” raditi.
Ostavili smo naše groblje na Gradini i u njemu naše najdraže koji počivaju snom mira do Dana uskrsnuća,  za dolinske hodočasnike, koji će u nedjelju 28. travnja doći na sv. misu, koja se tradicionalno slavi nakon blagdana sv Marka u Donjoj Dolini kada će se obaviti i blagoslov polja. Hoće li se Gradina zastidjeti ponovo, kao što to zna dosta puta biti?

0