Vijesti

Sv.Rok u B.Gradišci 2013

SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN ŽUPNOG ZAŠ TITNIKA SV. ROKA

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u obnovljenoj župnoj crkvi u Bos. Gradišci, na kojem je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika, dobrim dijelom i onih privremeno ili trajno iseljenih u susjednu Hrvatsku i druge europske zemlje, proslavlen je u petak, 16. kolovoza 2013. blagdan sv. Roka, nebeskog Zaštitnika te župe. Misno slavlje je predvodio biskup Franjo Komarica, a među koncelebrantima su bili i domaći župnik vlč. Pero Čolić, prelat Drago Balvanović, hrvatski misionar u Peruu i preč. Adolf Višaticki, župnik u Lištanima i livanjski dekan, obojica rodom iz te župe. Misnom su slavlju prisustvovali i gradiški pravoslavni paroh te gradiški imam, kao i načelnik gradiške Općine.
Biskup Franjo je nazočne vjernike u svojoj homiliji, između ostalo, podsjetio na aktualnu Godinu vjere, te na primjeru sv. Roka pokazao da življena vjera nužno uključuje ljubav prema Bogu i prema čovjeku, osobito onom koji je u potrebama duhovnim ili tjelesnim.
Zahvalio je osobito onim vjernicima koji su prisiljeni živjeti daleko od rodnog kraja što se nisu poveli za lošim primjerima u novoj sredini, nego nastoje svoju vjeri i javno pred drugima svjedočiti i konkretnim kršćanskim življenjem. Na kraju misnog slavlja biskup je izmolio zahvalne i blagoslovne molitve za dovršenje uređenja unutrašnjosti župne crkve i nabavku velika dva crkvena lustera, za što je svoj novčani prilog, između ostalih, dao i gradiški paroh o. Mirko.
Nakon misnog slavlja upriličena je uobičajena gozba ljubavi za sve misare u dvorani župne kuće. (tabb)

0