Vijesti

Dragi Dolinci (broj 30)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Početkom godine smo na našu internetsku stranicu stavili obavijest o obnovi obiteljskih kuća i mogućem povratku kao i obrazac koje je trebalo popuniti i dostaviti na nadležnu adresu.
Uslijedili su potom sastanci na tu temu.
Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS i član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš i savjetnica ministra i predsjednica RO HDZ BiH Sjeverozapadna Bosna Marija Rapo razgovarali su, 24. siječnja 2013. godine s ravnateljem Caritasa Banjolučke biskupije mons. dr. Miljenkom Aničićem o zajedničkim projektima Ministarstva i Caritasa za pružanje potpore povratnicima i stvaranju preduvjeta za održivi povratak.
U Biskupskom Ordinarijatu u Banjoj Luci, domaći biskup mons. dr. Franjo Komarica susreo se  2. veljače 2013. godine, s više od 20 predstavnika većeg broja Udruga prognanih i izbjeglih Hrvata iz šireg banjolučkog područja koji su zainteresirani za povratak.
U dužem, plodnom razgovoru biskup ih je upoznao sa sadržajem većeg broja razgovora, koje je proteklih dana vodio u Sarajevu i Banjoj Luci s ministrom Damirom Ljubićem, predstavnicima međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava, a u Banjoj Luci s generalnom konzulicom Republike Hrvatske gospođom Dunjom Jevak i savjetnicom ministra Davora Čordaša gospođom Marijom Rapo.
Dokle se stiglo u tim nastojanjima i pregovorima, nije nam poznato, ali molimo Boga da ti razgovori urode plodom.
Od 1,  do 15. listopada  2013. godine u Bosni i Hercegovini je nakon  dvadeset i dvije godine obavljen popis pučanstva.

Prve procjene rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini  pokazuju kako u toj zemlji živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika no etnički sastav i dalje je nepoznanica, piše sarajevski “Dnevni avaz”
Prema tim izvorima u Federaciji BiH živi između 2,3 i 2,4 milijuna stanovnika, u srpskom entitetu  između 1,2 i 1,4 milijuna a u distriktu Brčko nešto manje od 100 tisuća ljudi.
Bude li tako to će značiti kako je u BiH za najmanje pola milijuna smanjen broj stanovnika u odnosu na 1991. godinu kada je uoči rata proveden popis. Prema službenim podacima u BiH je tada živjelo 4.377,000 ljudi. Od toga je Hrvata bilo 760 tisuća, osoba koje su se tada izjašnjavale kao Muslimani 1,9 milijuna, a Srba 1,366 milijuna.
Agencija za statistiku BiH službene bi informacije o rezultatima popisa trebala objaviti u siječnju naredne godine.
Katolički puk diljem svijeta ova godina će se pamtiti po odreknuću pape Benedikta XVI. i izboru novog, a na  E-adresu  urednika je stigao dopis pa sva “kretanje predmeta” objavljujemo.

Prisjetili smo se 22. lipnja  2003. godine, kada smo bili na susretu sa sv. Ocem Ivanom Pavlom II. na Petrićevcu kod Banja Luke. Tada smo bili s našim bivšim župnikom msgr. Kazimirom čiju smo 9. obljetnicu mučeničke smerti ove godine obilježili. U spomen na tog dragog ujaka, na zadnjoj stranici korica donosimo sliku vjernika iz župe doline u narodnim nošnjama s  njim.

Prvoga dana srpnja  ove godine je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Iako se je većina nas  na Državnom referendumu održanom 22. siječnja 2012. godine glasovala “za”, znali smo da ćemo u mnogočemu imati poteškoća, jer dosta toga što dolazi sa zapada zadire u ljudske vrenote i dušu.

Već 1. prosinca ove godine na referendumu smo morali braniti vrijednosti Hrvata- katolika  da je  BRAK JEDINO ZAJEDNICA ŽENE I MUŠ KARCA.

Pater Damir Š Šokić, ikao na ove prostore, kao i u rodnu Dolini godišnje tek nekoliko puta navrati, kada ugrabi vremena, rado ode  na groblje u Donju Dolinu i do crkve u Gornju dolinu. Ponekad služi i sv. Misu. Za vrijeme jednog takvog odlazka u rodni kraj  s nekolicinom vjernika pokrenuo je  inicijavu da se nešto uradi  oko crkve kao i oko župnog ureda.
Groblje i grobljanska kapelica se dosta dobro održavaju, ali žuni ured i stara crkva  kao i kapelica sv. Ane u Novom Selu služe “svijetu na sramotu a Bogu na grjehotu”.
Zbog toga je napravljen dugoročni plan radova:
Ove godine okrčiti oko stare crkve i župnog ureda, a popčetkom iduće dovesti nekoliko kamiona zemlje oko nove crkve i nivelirati je, a potom pristupiti ograđivanje cijelog crkvenog kompleksa pletenom žicom. Potom pročelje stare crkve “zatvoriti” što znači da treba  okrugli prozor postakliti i napraviti ulazna vrata.
S tim nebi na staroj crkvi bili poslovi okončani. Namjeravamo postojeći zvonik učvrstiti i promjeniti krovnu konstrukciju te nabaviti zvono. Kakvo? Ovisi o prilivu novčanih sredstava od dobrih ljudi iz dolinskih sela ali i drugih donatora.
Iako su teška vremena, ovim putom pozovamo da se odazovete na sve vrste akcije kako pružanju novčane špomoći tako i sudjelovanju u izvođenju radova.
Slijedeći korak je uređenje župnog ureda. Prvo bi trebalo kupiti i ugraditi stolariju, a potom opremati sobu po sobu. Kome? Nama! Oni koji često dolaze u rodni kraj o Božići, Uskrsu  i Velike Gospe, dobro znaju što bi značilo imati jednu prostoriju u kojoj bi se mogli okupiti.

Mir i svako dobro, sretan  i veseo  Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2014. godine.

potpis_Mican

0