Vijesti

Msgr. MIJO DUKIĆ (1939. – 2014.)

U ponedjeljak, 14. srpnja 2014. godine oprostili smo se od msgr. Mije Dukića svećenika Požeške biskupije. Zahvaljujući njenu, od druge polovice 2004. godine “SUZU DOLINSKU”  Dolinci i drugi čitatelji  mogu  čitati i na internetskim stranicam. Novčano je  pomagao i njeno tiskanje, a u 18. broju (2001. god.) objavljen je članak msgr. Mije
u rubrici Gospina svetišta. Pisao je o Gospi kloštarskoj Kloštar kod Kobaša.
Msgr. Mijo Dukić je autor monografije  “Glina i okolica”,  “Kloštar u Kobašu” o svetištu Gospe Kloštarske, prikupio je podatke o ubijenim Hrvatima u tjeku II. svjetskog rata  i nakon njega za Novokapelački dekanat i objavio u “Tkalčiću”  te  napisao  sa svojim školskim kolegom svećenikom Antunom Devićem monografiju rodne župe “Župa Bučje”.

Na groblju rodne župe Bučje, kod Pleternice, sahranjeni su posmrtni ostaci msgr. Mije.
Pogrebni obred je predvodio msgr. dr. Antun Š kvorčević, potom je u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Bučju služena sv. Misa zadušnica uz koncelebraciju brojnih župnika požeške biskupije. Sahrani je nazočilo i desetak Novoselaca koji su poznavali pok. Miju.
Msgr. Mijo Dukić  je u rodnom Bučju živio do 15. godine, a potom je pošao na školovanje u Zagreb i Bonn (Njemačka). Kao kapelan službovao je u Darovaru i Kutini, župu u Glini vodio je 15 godina, a potom je 23 godine proveo kao župnik u Slavonskom Kobašu.
Od 2008. godine je umirovljen i živi u Svećeničkom staračkom domu u Požegi, ali neumorno radi na prikupljanju podataka o žrtvama komunističkog režima koji se je provodio nad Hrvatima u ovim krajevima,  u svoje rodno selo Bučje te bivše župe Slav. Kobaš i Glinu je često dolazio, ali i u  naša dolinska sela, naročito na groblje “Gradina” u Donjoj Dolini, sve do 12. srpnja, kada je prestalo kucati plemenito srce  svećenika Mije u 75. godini života i 47-moj godini svećeništva.
Hvala mu u ime svih Diolinaca, a Dobri Bog mu dao odmora i pokoj vječni na svojim  poljanama.

POGREBNI OBRED JE VODIO MSGR. DR. ANTUN Š KVORČEVIĆ, POŽEŠ KI BISKUP

POGREBNI OBRED JE VODIO MSGR. DR. ANTUN Š KVORČEVIĆ, POŽEŠ KI BISKUP

SAHRANI JE NAZOČIILO I  DESETAK NOVOSELACA

SAHRANI JE NAZOČIILO I DESETAK NOVOSELACA

POSLJEDNJI OPROŠ TAJ OD MSGR. MIJE

POSLJEDNJI OPROŠ TAJ OD MSGR. MIJE

0