Članak

OBILJEŽENA 10. OBLJETNICA

OBILJEŽENA 10. OBLJETNICA

Župljani župe Bosanska Gradiška i Dolina, uz brojne svećenike Banjolučke, Požeške biskupije i drugih biskupija, svake godine se 18. studenog okupe u crkvi sv. Roka u Bos. Gradiški, kako bi se molitvom i zajedništvom podsjetili na svog župnika – mučenika msgr. Kazimira Višatickog. Tako je bilo i ovoga tužnog osamnaestog dan studenog u Bosanskoj Gradiški gdje je obilježena 10. obljetnica mučkog ubojstva katoličkog svećenika msgr. Kazimira, kada se je i sav hrvatski narod sjećao pada grada heroja Vukovara. Misu zadušnicu predvodio je pomoćni banjalučki biskup msgr. dr. fra Marko Semren u zajedništvu s još 12 svećenika, među kojima su bila i braća pokojnog Kazimira vlč. Adolf i msgr. dr. Karlo.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik Bosanske Gradiške vlč. Pero Čolić, koji je podsjetio na mučeničku smrt msgr. Kazimira. Osudio je sve zločine bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost i rekao da se još ne zna za posmrtne ostatke kidnapiranog i ubijenog župnika iz Nove Topole vlč. Ratka Grgića, župljanina Marijana Vištice kao i drugih Bosanskogradišćana.

U propovijedi pomoćni biskup Semren je između ostalog kazao: Postavlja nam se pitanje što mogu prije nego umrem? Odgovor je: surađivati u rađanju Božjeg kraljevstva. Vjera uključuje ispovijedanje, priznavanje i svjedočenje. Ispovijedanje vjere i svjedočenje su nedjeljivi, kratko rečeno, riječi vjere i djela vjere ne mogu se rastavljati. Onaj koji vjeruje u Isusa Krista to priznaje riječima i svjedoči svojim djelima i svojim cijelim životom. Stoga imamo priznavaoce i svjedoke vjere. Svjedoci vjere često su bili progonjeni i mučeni, pa smo ih prozvali mučenicima. Braćo i sestre ne zaboravimo Isus nije samo onaj koji zahtijeva nego i onaj koji se daje. Nije odlučujuća naša snaga i naše djelo, nego njegova ljubav. On nas ljubi i stoga i pomaže da se možemo odlučiti za njega. On jedini može nam darovati život vječni – ta On je sam život vječni. Da bi se moglo u Krista vjerovati treba se Kristom hraniti i dati se od Njega asimilirati.

Mons. Kazimir hranio se Isusovom riječju i kruhom koji on daje, a to je kruh Njegova tijela. Zato se nije bojao nije napuštao ovu župu i povjerene mu vjernike. Ostao je u Bosanskoj Gradišci da svjedoči Isusovu ljubav do kraja, dajući tako i svoj život. A to je najveće svjedočanstvo: to je mučeništvo. Zato ga ne zaboravljamo, zato mu spomen čuvamo, zato se sastajemo na molitvu o obljetnici njegovog ulaska u puninu života u Bogu.

U sklopu opijela za pokojnog Kazimira vjernici su izmolili i časoslov naroda Božjeg sa Spomen sličice koja je tiskana (u 1000 primjeraka) za ovu prigodu. Nakon mise u dvorani Župno pastoralnog centra prikazan je i dokumentarni film o msgr. Kazimiru pod nazivom “ZNAM KOMU SAM POVJEROVAO” u režiji Milorada Oršulića Micana. Prije projekcije gosp. Oršulić se zahvalio suradnicima na dokumentarcu koji je sastavljen od pisanih dokumenata, izjava, slika i video priloga o životu, pastoralnom radu i mučeničkoj smrti msgr. Kazimira Višatickog. Tekstopisac za ovaj film je msgr. dr. Anto Orlovac, montažer tona i slike Dejan Ivakić, a stručni suradnici vlč. Pero Čolić i p. Damir Šokić OP. Ton je snimljen u studiu hrvatskog radio “Bljesak” Okučani a tekstove su čitali spikeri Leonora Gubić – Dokuzović i Mato Višić.

Kada bismo htjeli napisati nešto što je upečatljivo i po čemu pokojnog Kazimira pamte svi župljani i subraća svećenici, najjednostavnije je prenijeti riječi Milorada Oršulića Micana: Kazimir je bio svećenik, koji je ostao do zadnjeg dana u svojoj župi Dolina, dok se je ikako moglo u njoj živjeti, a kada se više nije moglo krenuo je i on za ostatkom svoga stada preko Save kod Davora, kako bi ga pokušao okupiti ili bar u tim teškim danima obilaziti i pružati im utjehu, učvršćivati u vjeri i davati im do znanja da ne gube nadu. Kada je to sve uradio, msgr. Kazimir se raspoređuje na svoju posljednju župničku službu u Bosansku Gradišku – svoju rodnu župu gdje je krvlju zapečatiti svoju ljubav i odanost prema Kristu, i tako potvrdio svoje mladomisničko geslo: „Znam komu sam povjerovao“.

Podsjetimo se: Kazimir Višaticki rođen je 4. ožujka 1939. godine u Čatrnji kod Bosanske Gradiške, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963. Kao svećenik djelovao je u župama: Stara Rijeka, Prnjavor, Dolina, Drvar i Budžak, a za župnika u Bosanskoj Gradiški imenovan je 1999. godine. Rođen je vrlo brojnoj poljskoj obitelji Ivana Višatickog i Barbare rođene Ostrowska. Roditelji su život smatrali Božjim blagoslovom te su rodili ukupno 11-tero djece – devet sinova i dvije kćeri. Bog je njihovu ljubav nagradio tako što je čak četvoricu sinova pozvao u svećeničko zvanje. Za uzoran svećenički život sveti papa Ivan Pavao II. ubrojio ga je među svoje prelate s naslovom monsinjor 1997. godine. U Dolini je sagradio novu župnu crkvu u modernom stilu i dovršio župni ured. Bio je revan, smiren i otvoren svećenik. Volio je svoje svećeništvo, volio je subraću svećenike, volio je povjereni mu Božji narod, volio je Crkvu. Ubijen je u svojoj župnoj kući u Bos. Gradiški noću 17/18. studenog 2004. godine. Pokopan je u svećeničkoj grobnici na banjolučkom katoličkom groblju “Sveti Marko”.

Na spomen ploči koja je 2005. godine postavljena na župni ured u Bosanskoj Gradiški na kući u kojoj je ubijen msgr. Kazimir piše: “U ovoj je kući za Krista i njegovo Evanđelje 18. studenog 2004. godine krv svoju prolio msgr. Kazimir Višaticki , župnik i dekan bosanskogradiški, prelat njegove svetosti – Gospodine Isuse otvori Mu vrata Raja”.

Na Veliku Gospu, zaštitnice župe Dolina ove godine p. Damir Šokić je blagoslovio spomen ploču koja je ugrađena u zid dolinske crkve, a posvećena je dolinskim župnicima – mučenicima. Ploča je od bračkog kamena, na kojoj je zlatnim slovima uklesano: “DUHOVNIM PASTIRIMA DOLINSKE ŽUPE KOJI SVOJE POSLANJE ZAPEČATIŠE KRVLJU SVJEDOČKOM, a medjnjima i msgr. Kazimir Višaticki.

ISPOD SPOMEN PLOČE DANONOĆNO GORE SVIJEĆE

ISPOD SPOMEN PLOČE DANONOĆNO GORE SVIJEĆE

RODBINA POK. MSGR. KAZIMIRA

RODBINA POK. MSGR. KAZIMIRA

SLIKA SVEĆENIKA MUČENIKA PORED OLTARA U BOSANSKOGRADIŠKOJ CRKVI

SLIKA SVEĆENIKA MUČENIKA PORED OLTARA U BOSANSKOGRADIŠKOJ CRKVI

SV. MISU ZADUŠNICU JE  PREDVODIO I PROPOVJEDAO MSGR. DR. FRA MARKO SEMREN

SV. MISU ZADUŠNICU JE PREDVODIO I PROPOVJEDAO MSGR. DR. FRA MARKO SEMREN

SVI SU ONI DOŠLI OBILJEŽITI TUŽNU OBLJETNICU MUČENIČKE SMRTI

SVI SU ONI DOŠLI OBILJEŽITI TUŽNU OBLJETNICU MUČENIČKE SMRTI

UZ BISKUPA SU I DVOJICA  KAZIMIROVE BRAĆE SVEĆENICI VLČ. ADOLF I MSGR. DR. KARLO I BROJNI SVEĆENICI

UZ BISKUPA SU I DVOJICA KAZIMIROVE BRAĆE SVEĆENICI VLČ. ADOLF I MSGR. DR. KARLO I BROJNI SVEĆENICI

VJERNICI U BOSANSKOGRADIŠKOJ CRKVI

VJERNICI U BOSANSKOGRADIŠKOJ CRKVI

VLČ. ADOLF VIŠATICKI DAJE IZJAVU ZA HRVATSKI RAIO  BLJESAK.

VLČ. ADOLF VIŠATICKI DAJE IZJAVU ZA HRVATSKI RAIO BLJESAK.

ŽUPNIK VLČ. PERO ČOLIĆ OBRAĆA SE NAZOČNIMA

ŽUPNIK VLČ. PERO ČOLIĆ OBRAĆA SE NAZOČNIMA

0