Vijesti

Hodočašće u Sarajevo

MIR VAMA /Hodočašće vjernika župa Okučana i G. Bogićevaca u Sarajevo na susret sa Svetim Ocem Papom/

“Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenje čovjeka i zloga…” riječi su pape Franje koje su čuli i vjernici Požeške biskupije, njih preko 1500 koji su u 29 autobusa došli u “Jeruzalem zapada” na susret sa sv. Ocem papom.
Hodočanici župa Okučana i Gornjih Bogićevaca, predvođeni gornjobogićevljanskim župnikom fra Ivom Brezovićem krenuli su u petak 5. lipnja u 21 sat do Batrine. Kod crkve sv. Antuna Padovanskog svi autobusi s hodočasnicima iz Požeške biskupije su se okupili, gdje je izvršen svojevrsni carinski pregled kako se na granicama nebi dugo zadržavali.
Zbog toga je u cik zore, pod pranjom policije, “naš” autobus među prvima došao na parkiralište stadiona NK “Sarajeva” na Koševu. Tu se hodočanici slažu u procesiju ispred koje je crkveni barjak župe sv. Vida Mučenika iz Okučana i idemo prema našem odredištu. U stadion ulazimo, nakon detaljnog pregleda, s ulaznicama na naše polje T-5.
Sve je tiho, kao da sluti da će se nešto veliko i nesvakidanje dogoditi na ovome mjestu i u ovom gradu. Tako nešto se dogodilo prije 18 godina kada je, sada već sveti Ivan Pavao II. 12. i 13. travnja 1997. godine bio u posjetu Sarajevu. Tadašnji dolazak pape je dava novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Poručio je “Srušite zidove nerazumijevanja”!
I ovaj, papa Franjo dolazi “radi procesa pomirenja” u “zemlju ispaćenu ratnim stradanjima”. Njegov dolazak se poklapa s 100-om obljetnicom početka I. svjetskog rata, u kojem je nemili događaj, baš ovdje bio “okidač” za njega. Navršava se i 20-eta obljetnica od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji nije zaživio onako kako su to, stanovnici Bosne, željni mira očekivali.

Tek u 6 sati je počeo lagani predprogram. Volonteri su na svojim mjestima.
Veliki monitori uključeni koji će uveliko pomoći da i oni najudaljeniji od oltara mogu pratiti zbivanja, onako kako ih televizije budu emitirali. Osim hrvatskih i bosanskohercegovačkih TV reportažnih kola mogle su se vidjeti iz Italije, Njemačke, Eurovizije…
Koševskim stadionom dominira pape Franje slika s porukom MIR VAMA.
Kada je zrakoplov sa sv. ocem papom sletio u zračnu luku u 9 sati i kada se dragi gost pojavi na vratima, stadionom se prolomio pljesak i usklik oduševljenja. Nitko nije krio suze radosnice.
Pratili smo (putom već spomenutih monitora) svečanu kolonu koja se je uputiti prema zgradi Predsjedništva BiH, gdje je u 9.30 sati bila organizirana ceremonija dobrodošlice.
Nakon govora za bosanskohercegovačke vlasti Papa se je s pratnjom uputio ka stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu, gdje oduševljenju nije bilo kraja. Atletskom stazom je prošao, a mi iz Požeške biskupije imali smo čast biti samo nekoliko metara ili destaka metara udaljeni od Njega.
“Papa mi te volimo” orilo se iz skoro 70 tisuća grla olimpijskim stadionom.
U željno očekivanoj propovjedi sv. Otac je između ostalog kazao u duhu gesla njegovog pohoda “Mir vama”: “I u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima”, te se u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima.
Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovog grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!” … “Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac”, rekao je Papa.
U molitvi vjernika molilo se za Svetog Oca, kao i za Crkvu u Bosni i Hercegovini. “Gospodine, ostani s nama i daruj nama, svome narodu, rast u vjeri i nesebičnost u ljubavi prema bližnjima” bio je jedan od zaziva, a molilo se i za obitelji: “Gospodine, svojim blagim pogledom prati sve obitelji kako bi postale njihove male obiteljske Crkve u kojima se uči kako rasti i živjeti evanđeoski duh”.
Nakon misnog slavlja Papa je sa stadiona ispraćen radosnim usklicima i pljeskom. Grla i dlanove nitko nije štedio. Mi, hodočasnici iz Hrvatske smo poželjeli da mu što prije ovako kličemo u Zagrebu ili nekom drugom hrvatskom mjestu.
Sveti Otac je otišao na predviđeni sastanak i ručak s biskupima BiH i s Papinom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi u 13.15 sati.
Susret za mlade je predviđen u 16,20 sati u Katedrali Srca Isusova, Papa Franjo imat će susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.
Njegov govor u 17.30 sati predviđen je za ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru, govorit će i na susretu za mlade koji će se održati u Nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II s početkom u 18.30.
Završetak posjeta i ceremonija oproštaja Pape najavljeni su u Sarajevskoj zračnoj luci u 19.45 sati, a polazak Papinog aviona prema Rimu je u 20 sati. Poslije će se vidjeti da je zrakoplov krenuo s dragim gostom znatno kasnije, jer je volio ostati ovdje i izvan protokola.
Na rastanku je vidno radostan uskliknuo: “NEKA BOG BLAGOSLOVI SARAJEVO I BOSNU I HERCEGOVINU!”
I nas je blagoslovio svojim očinskim blagoslovom, koji ćemo ponijeti u svoje domove, svoju župu, radna mjesta i podjeliti ga svima onima koji ga žele.
Iz Sarajeva će se naš autobus i autobus s hodočasnicima iz Novske i Jasenovca prevođeni župnikom vlč. Milanom Vidaković i župnim vikarom vlč. Žarkom Turuk, te jasenovačkim župnikom Đurom Cvitić otići u mjesto Kiseljak na kiseljački izvor i bosansku pitu.
U Okučane se autobus vratio od prilike u isto vrijeme oko 21 sat, kada je sinoć i krenuo, a mi ćemo dugo misliti i Bogu zahvaljivati za SUSRET SA SV. OCEM PAPOM.

papa1

HODOČASNICI ŽUPA OKUČANI I G. BOGIĆEVCI S VOĐOM PUTA FRA IVOM

 U PROCESIJI SE DOŠ LO DO ULAZA NA STADION

U PROCESIJI SE DOŠ LO DO ULAZA NA STADION

s ulaznicom u ruci strpljivo se čekalo na detaljni pregled prije ulaska u stadion

s ulaznicom u ruci strpljivo se čekalo na detaljni pregled prije ulaska u stadion

 PRVI HODOČASNICI NA KOŠ EVSKOM STADIONU MEĐU NJIMA CRKVENI BARJAK ŽUPE SV. VIDA IZ OKUČANA

PRVI HODOČASNICI NA KOŠ EVSKOM STADIONU MEĐU NJIMA CRKVENI BARJAK ŽUPE SV. VIDA IZ OKUČANA

OKUČANSKI HODOČASNICI NEKI U NARODNOJ NOŠ NJI

OKUČANSKI HODOČASNICI NEKI U NARODNOJ NOŠ NJI

BRANKO Š UNJIĆ IZ SPLITA I MICAN IZ OKUČANA SRELI SU SE PRIJE MISNOG SLAVLJA - PRIJATELJI IZ GIMNAZIJALSKIH DANA

BRANKO Š UNJIĆ IZ SPLITA I MICAN IZ OKUČANA SRELI SU SE PRIJE MISNOG SLAVLJA – PRIJATELJI IZ GIMNAZIJALSKIH DANA

SVI BISKUPI IZ BiH, HRVATSKE I DRUGIH  SUSJEDNIH ZEMALJA SU NESTRPLJIVO 8 ISČEKIVALI PAPIN DOLAZAK

SVI BISKUPI IZ BiH, HRVATSKE I DRUGIH SUSJEDNIH ZEMALJA SU NESTRPLJIVO 8 ISČEKIVALI PAPIN DOLAZAK

 I DOŠ AO JE DRAGI GOST

I DOŠ AO JE DRAGI GOST

ODUŠ EVLJENI VJERNICI SU GLICALI  PAPA MI TE VOLIMO

ODUŠ EVLJENI VJERNICI SU GLICALI PAPA MI TE VOLIMO

PAPA JE PODJELIO SVOJ BLAGOSLOV  VJERNICIMA

PAPA JE PODJELIO SVOJ BLAGOSLOV VJERNICIMA

OKO 70 TISUĆA VJERNIKA POZORNO JE SLUŠ ALO OČINSKE RIJEČI PAPE FRANJE

OKO 70 TISUĆA VJERNIKA POZORNO JE SLUŠ ALO OČINSKE RIJEČI PAPE FRANJE

OKUČANSKKA VJERNICA  U IS ČEKIVANJU PAPINOG DOLASKA

OKUČANSKKA VJERNICA U IZČEKIVANJU PAPINOG DOLASKA

0