Vijesti

Proslava Svih Svetih i Dušnog Dana u župi Dolina 2016

Kaže jedna stara narodna izreka: “Kada sunce sija i na groblju je veselije”.

Ona se je potvrdila u subotu i nedjelju pred blagdane Svi Sveti i Dušni dan u župi Dolina kod Bosanske Gradiške.

Tih  dana u Donjoj Dolini, na groblju  “Gradina” u Donjoj Dolini živjelo se za mrtve.

SV. MISU NA GROBLJU GRADINA JE SLUŽIO VEL. MARKO STOJČIĆ

SV. MISU NA GROBLJU GRADINA JE SLUŽIO VEL. MARKO STOJČIĆ

U subotu je dragovoljačka ekipa sastavljena  od Slavka Slave Stipančević i Miše Barišića iz Nove Gradiške, Josipa Barišića iz Trnave, Ilije Jurišića iz Dubovca, Adama Jurišića i Željka Vidić iz Smrtića te Mate Kneževića Maće iz Gorica i Milorada Oršulića Micana iz Okučana kosila travu trimerima i kosama na groblju kao i ispred groblja i na drugi način uređivala groblje, kao što je uklanjanje izgorjelih lampiona, dotrajalih plastičnih i inih cvijetnih aranžmana, skupljanju i palenju suhe trave …

Posebno je uređen prostor oko grobljanske kapelice i sama kapelica u kojoj će se, tradiconalno, zadnje nedjelje u listopadu služiti sv. Misa.

Ova radna akcija će ostati u dragom sjećanju svima koji su u njoj sudjelovali, jer će se “akcijašima” pridružiti i novoimenovani župnik župe sv. Roka u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina vlč. Marko Stojčić i Vedran Čegrlj iz Bos. Gradiške.

U tijeku dana su na groblje dolazili brojni Dolinci, Novoselci i Mačkovljani koji su stizali, iz različitih krajeva Hrvatske i europskih zemalja, urediti grobove svojih milih i dragih.

Po završetku planiranih poslova na groblju, članovi ekipe su otišli i u Gornju Dolinu gdje su pokosili travu oko župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se, iako ima samo nekoliko vjernika u toj župi sv. Misa služi svake nedjelje u 9,00 sati.

 Sutradan, od ranih prijepodnevnih sati doljansko groblje “Gradina”su preplavili brojni vjernici kako bi prije sv. Mise, koju je služio vlč. Marko Stojčić s početkom u 13,00 sati, položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima onih  osoba koje su, u danima prognanstva, ali i sada kada žive daleko od njihovog vječnog počivališta, nose u srcu.

Oko olatara, ispred kapelice okupilo se preko 150 vjernika. Molilo se za one koji su svoj vječni počinak našli na ovom starodrevnom groblji te za sve vjernike ove župe čiji su grobovi diljem Hrvatske i drugih zemalja, a takvih je na žalost preko tri stotine /Podaci iz godišnjaka “Suza dolinska”/.

U župnim obavijestima predvoditelj misnog slavlja vlč. Marko je nazočne upoznao kako će se narodnih dana služiti svete Mise na katoličkim grobljima u Brestovčini/Bos. Gradiška, Čatrnji, a  na groblju Bukvik i Batar će se moliti opijela, ako netko od rodbine pokojnika dođe. Naime, ta dva sela, kao i još neka katolička (na području općine Bosanska Gradiška) su sedamdesetih godina zbrisana s  “lica zemlje”. O tome se može više saznati u nedavno objavljenoj knjizi “Bukvik i Bater sela kojih više nema” autora Miroslava Sušila.

Župnik se je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se groblje uredi za ove svete dane i dao k znanju kako će  se  iduće godine nastaviti poslovi na uređenju župne crkve, ali i adaptaciji kapelice sv. Ane u Novom Selu.

Po završetku sv. Mise, župnik je molio  opijela i molitvu odrješenja nad grobovima koja je rodbina za to izrazila želju.

S dolaskom na groblje i sudjelovanje na sv. Misi,  nije završio posjet rodnom kraju, nego su mnogi otišli do svojih kuća iz kojih su protjerani, od kojih su mnoge u ruševnom stanju, a u nekima žive neki drugi, nepoznati ljudi

Svakako je važno napomenuti, kako i ovoga puta nije novčana potpora za održavanje  groblja u Donjoj Dolini  izostala. Svoj dragovoljni prilog su dali: Josip – Joško Terzić, Koper 20 eu, Branko Krpan, Dvor 50 kn, Jozo i Borica Petriković, Nova Gradiška 100 kn, Stipo Matijašević, Kutina 100 kn, Ljubiša Petrović, Njemačka 50 eu, Anto Š Šokić, Rijeka 100 kn,

Fabijan Matijašević, Rijeka 100 kn, Danica Jurišić, Nova Gradiška 100 kn, Matija Barišić, Š umetlica 20 eu, Budimir Dakić, Kovačevac 200 kn, Jasmin Tutić, Izola 50 eu, Ivo Kovačević, Zagreb 200 kn, Josip Ćorković, Bos. Gradiška 50 km, Rudi Dakić, Zagreb 200 eu, Mirko Oršulić, Kovačevac 100 kn, Pavle Ćorković, Okučani 150 kn, Goran Oršulić 20 eu, Adam Ćorković, Ljupina 200 kn, Ferdo (Vinka) Oršulić, Italija 20 eu, Anto Oršulić, Zenica 200 kn, Anđelka Matijašević, Gornji Bogićevci 100 kn, Marina Tomić, Gornji Bogićevci 50 kn, Franjo i Đurđica Jurišić, Borovnica 20 eu. Od srca im svima velika hvala.

VJERNICI ISPRED GROBLJANSKE KAPELICE

VJERNICI ISPRED GROBLJANSKE KAPELICE

POZORNO SE SLUŠ ALA SVAKA RIJEČ

POZORNO SE SLUŠ ALA SVAKA RIJEČ

OKO OLTARA SE OKUPILO PREKO 150 VIJERNIKA KOJI SU SUDJELOVALI U SLAVLJU SV. MISE

OKO OLTARA SE OKUPILO PREKO 150 VIJERNIKA KOJI SU SUDJELOVALI U SLAVLJU SV. MISE

NAKON MISNOG SLAVLJA ŽUPNIK JE MOLIO OPIJELA NAD  GROBOVIMA

NAKON MISNOG SLAVLJA ŽUPNIK JE MOLIO OPIJELA NAD GROBOVIMA

DRAGOVOLJAČKA EKIPA SA ŽUPNIKOM VLČ. MARKOM STOJČIĆ

DRAGOVOLJAČKA EKIPA SA ŽUPNIKOM VLČ. MARKOM STOJČIĆ

 DOK SU JEDNI KOSILI TRIMERIMA ...

DOK SU JEDNI KOSILI TRIMERIMA …

DRUGI SU KOSOM, KAO Š TO JE TO RADIO ŽUPNIK ...

DRUGI SU KOSOM, KAO Š TO JE TO RADIO ŽUPNIK …

A TREĆI SU TU TRAVU SKUPLJALI I STAVLJALI NA VATRU

A TREĆI SU TU TRAVU SKUPLJALI I STAVLJALI NA VATRU

0