Vijesti

Proslava blagdana Gospina Uznesenja na nebo u župi Dolina 2018

PRIPREME  ZA PROSLAVU

            U jednom od prethodnih članaka smo pisali kako su zahvaljujući zauzimanju p. Damira Š Šokića, a uz potporu bosanskogradiškog župnika vlč. Marko Stojčića u župnoj crkvi i oko crkve  izvršeni značajni građevinski  radovi, a sve u svrhu priprema za obilježavanje stote obljetnice  postojanja župe Dolina kao što je uklanjanje ostataka stare crkve sa zvonikom i sječa  borovi. Na taj način se stvorio veliki prostor u crkvenom dvorištu koji se namjerava oplemeniti. Sada se  nastoji da on bude na vrijeme  pokošen.

Vrata na sakristiji su u tijeku ratnih strahota odnesena, kao i vanjska. Ona, vanjska su napravljena  2009. godine, a ova u sakristiji su čekala do ove godine. To je učinjeno nedavno.

Osim što su ugrađena na ulazu u sakristiju, u njoj su urađena određeni poslovi na električnoj instalaciji, bojanju zidova i stropa, napravljen je i postavljen regal za misno ruho i druge potrebe.

            Ekipa dragovoljaca je pred blagdan Velike Gospe pokosila travu na groblju Gradina i oko crkve i župnog ureda. Svaki puta je sve teže okupiti ljude koji su voljni dati svoj doprinos ovoj akciji. Uvijek se ponavljaju ista imena: Anto Vonić, Mišo Barišić i Mijo Mića Ćorković iz Nove Gradiške, Ilija Jurišić iz Dubovc, Željko Vidić iz Smrtića, Mato Knežević Maća iz Gorica i Milorad – Mican Oršulić iz Okučana. Ovakve akcije iziskuju određene materijalne troškove.  Grupa Dolinaca i Mačkovljana  u Austriji su se organizirali i skupili određena novčana sredstva. Oni su: Milenko Matijašević, Jandro Kovačević, Zvonko Jole Knežević, Stipo Kovačević, Mirko Kalizan, Marinko Kalizan, Josip Budić, Zvonko Budić, Anđelko Budić  i Petar Pero Jurišić po 50 eu, Rade Ćorković 40 eu, Rade Valentić, Mile Kovačević, Dubravka Jurišić, Kata Jurišić, Ivo Ćorković i Stipo Jurišić po 30 eu, te Miroslav Matijašević, Goran Vonić, Dane Oršulić, Jula Vonić, Marko Kovačević, Dobrica Vonić, Dane Vonić i Anto Tunja Tutić  po 20 eu. Darovatelji iz Hrvatske su: Mijo Mića Ćorković, Marina Tomić i Mato i Drenka Knežević po 100 kn kao i Božica Gubić 50 kn. Hvala svima

RADOVI U SAKRISTIJI PRIJE POSTAVLJANJA REGALA

REGAL ĆE SLUŽITI ZA ČUVANJE MISNOG RUHA I ZA DRUGE POTREBE

OVAKO JE IZGLEDALO GROBLJE PRIJE DOLASKA DRAGOVOLJNE EKIPE

A OVAKO NAKON KOŠ ENJA

EKIPA DRAGOVOLJACA ISPRED GROBLJA

I ISPRED CRKVE NAKON ZAVRŠ ETKA POSLA

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE U DOLINI

Priprema za proslavu velikog kršćanskog blagdana Uznesenja Marijina na nebo za neke vjernike i iz župe Dolina je započela uoči blagdana u svetištu Gospe Kloštarske kod Slavonskog Kobaša. Večernju sv. Misu je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević i predvodio zavjetnu procesiju s upaljenim svijećama.

            Kako su u jeku godišnji odmori, a samim tim i povećane gužve na graničnim prijelazima, da bi se stiglo u rodnu župu Dolina valjalo je krenuti nekoliko sati ranije kako bi  na grobovima milih i dragih u Donjoj Dolini zapalili svijeće i pomolili se, a potom prije 13 sati bili u Gornjoj Dolini, kada će početi sv. Misa koju je služio vlč. Marko Stojčić  župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina u koncelebraciji s p. Ivanom Marijom Tomić, sinom ove župe koji je prije dvije godine imao svoju Mladu Misu.

            Okupio se, po običaju velik broj vjernika, iz različitih europskih država, ali uglavnom mlađe životne dobi jer oni stariji su umrli ili nisu u mogućnosti,  zbog zdravstvenih razloga i dugosatnog čekanja na graničnim prijelazima, doći u rodni kraj. Hodočasnicima se je pridružilo samo nekoliko stanovnika iz Donje i Gornje Doline koji su ostali tu živjeti i dva povratnika

Vlč. Marko se je zahvalio svima onima koji su došli proslaviti Veliku Gospu, zaštitnicu Doline, podsjetio ih kako se bliži velika obljetnica  od osnutka ove župe. Pozvao je sve one koji žele da upišu svoj dragovoljni prilog za uređenje crkve. Nakon uređenja kora i sakristije na redu je velika akcija gletovanje i ličenje crkve. Zahvalio se i svima onima koji na bilo koji način pružaju pomoć na uređenju groblja i prostora oko crkve. Na kraju je pozvao na sutrašnju proslavu sv. Roka u župnu crkvu Bos. Gradiška.

MISNO SLAVLJE JE PREDVODIO VLČ. MARKO STOJČIĆ U KONCELEBRACIJI S P. IVANOM MARIJA TOMIĆ

P IVAN ČITA EVANĐELJE

VLČ. MARKO JE NADAHNUTO PROPOVJEDAO

POGLED NA KOR…

… I S KORA NA MISARE …

I OLTAR I MISNIKE

MISNO SLAVLJE JE SVIRANJEM UVELIČAO RIKI

POGLED NA PROSTOR ISPRED CRKVE PRIJE …

… I NAKON MISNOG SLAVLJA

NITKO NIJE OBRAĆAO POZORNOST NA PLOČICU KOJU JE NAKON NEKOLIKO DANA NETKO UKLONIO JER MU JE SMETA

 Tekst i fotografije Mican

0