Vijesti

Pregled događanja u župama Dolina i Bosanska Gradiška u 2019. godini

27. srpnja 2019. god., sutradan, nakon blagdana sv. Ane u Novom Selu je skromno obilježen blagdan, zaštitnice Novoga Sela sv. Ane. Pred četrnaest vjernika, koji su ostali u Dolini i iz Hrvatske, sv. Misu je služio bosanskogradiški župnik  i upravitelj župe Dolina p. Tomislav Topić. To je treći puta da se nakon rata u Bosni i Hercegovini u ovoj kapelici obilježava sv. Ana.  Kapelica je u jako lošem stanju i vapi za temeljitom obnovom. Hvala Bogu i dobrim ljudima koji su je spasili od rušenja, pa tako skoro pola stoljeća (48 godina) stoji odolijevajući zubu vremena i drugim nevoljama.

Kapelica sv. Ane u Novom Selu

15. kolovoza 2019. god. U Gornjoj Dolini je obilježen blagdan Velike Gospe, zaštitnice i patrona župe Dolina. Misno slavlje je predmolio vlč. Ivica Božinović župnik i čuvar svetišta sv. Male Terezije u Presnačama, a uz njega i bosanskogradiškog župnika  i upravitelja župe Dolina p. Tomislav Topića oko oltara su se okupili i p. Ivan Marija Tomić sin ove župe i trajni đakon požeške biskupije   Tihomir  Paušić iz Gornjeg Varoša.

KIP ČUDOTVORNE GOSPE U GORNJOJ DOLINI

16. kolovoza 2019. god.  Blagdan sv. Roka je svečano proslavljen u Bos. Gradišci. Sv. Misu je služio vlč. Ivica Božinović uz domaćeg župnika p. Tomislava Topića

U nedjelju 1. rujna  2019. god. Na groblju Gradina u Donjoj Dolini je obilježen blagdan Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja. Okupilo se dvadesetak vjernika koji su prije misnog slavlja obišli grobove svojih milih i dragi zapalili lampione i pomoli se. Sv. Misu je služio p. Tomislav Topić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina.

Sv. Ivo, kako je uobičajen naziv za ovaj blagdan u Donjoj Dolini se je proslavljao do početka rata, a onda kako se je stanje stabiliziralo, vjernici su se sa svojim župnikom povremenu okupljali oko toga datuma na groblju, neovisno o blagdana Svih Svetih i Dušnog dana. Tako je bilo prošle a evo i ove godine zahvaljujući p. Tomislavu.

SV. MISU U GROBLJANSKOJ KAPELICI JE SLUŽIO P.TOMISLAV TOPIĆ
NEKU SU SV. MISU PRATILI IZ HLADOVINE ČEMPRESA
ILI ISPRED KAPELICE

Groblje je primjereno uređeno dočekalo svoje hodočasnike. Osim što je pokošena trava i pokupljeni lampioni, potkresani su i borovi koji su svojim granama  prijetile oštećenju spomenika ispod njih.

POGLED NA POKOŠ ENU TRAVU NA GROBLJU
I POTKRESANE BOROVE

No najveći građevinski zahvat na groblju u Donjoj Dolini je ugradba ulaznih vrata na kapelici koju je naručio i financirao sam župnik p. Tomislav. Dio novaca su vjernici dali na ime troškova za vrata, ali da bi se svi troškovi mogli podmiriti potrebito je još namiriti.

I NOVA VRATA NA KAPELICI

U tijeku ove godine svoj novčani prilog za održavanje groblja su dali: Katica /Stipe/ Musić,  Nova Gradiška 300 kn,   Jelena /Stipe/ Ćorković,  Izola, 50 eu, Adam /Matana/ Ćorković,  Ljupina, 100 eu, Anto /Ivo/  Oršulić,  Zenica, 300 kn, Mato Tutić, Nova       Gradiška 100 kn, Janja /Filipa/ Ćorković,  Krivaj kod  Požege 200 kn, Miroslav  Valentić , Zagreb 200 kn, Mijo Knežević, Izola, 100 kn,  Mijo  – Mića  Ćorković  Nova Gradiška 100 kn, Mišo Barišić, Nova Gradiška 100 kn, Jelena Shmit 20 KM, Zdenko Vonić 100kn. Ovdje nisu imena darovatelja koji su svoj novac predali župniku p. Tomislavu. Taj popis ćemo naknadno objaviti. Hvala svima!

Tekst i slike: Mican

0