Vijesti

PROSLAVA BLAGDANA SVIH SVETIH I SPOMENDANA MRTVIH U DONJOJ DOLINI 2019

Već uobičajeno, zadnje nedjelje u listopadu, u povodu blagdana Svih Svetih i spomendana mrtvih Dušnog dana, na groblju Gradina u Donjoj Dolini slavi se sv. Misa.

 Na taj način je omogućeno da Dolinci, Novoselci i Mačkovljani, mogu na spomenute  blagdana obići groblja diljem Hrvatske gdje su pokopani njihovi mili i dragi, koji su prognani iz rodnog kraja. Neka groblja, poput onoga u Novoj Gradišci je postalo druga Gradina.

Tako je bilo i ove godine. Na groblju se okupilo blizu stotinu osoba koji su došli iz različitih  krajeva Hrvatske: Zagreba, Karlovca, Nove Gradiške i drugih mjesta kao i iz Bosne: oni koji su ostali živjeti u Dolini, Bosanske Gradiške, Zenice

SV. MISU JE SLUŽIO P. TOMISLAV TOPIĆ, BOSANSKOGRADIŠ KI ŽUPNIK I UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA

Groblje je primjereno uređeno. Pokošena je trava po njemu, a ispred njega su djelatnici Vodoprivrede zalaganjem Miće Uzelca i prostor ispred njega istarupiran. Oni koji su došli su uredili  grobove, uresili ga raznobojnim cvijećem, zapalili svijeće i pomolili se. I dalje se zamjećuje izgradnja novih spomenika i obnavljanje starih, ali na žalost i novih grobova.

Sv. Misu je služio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina p. Tomislav Topić, nakon koje je molio opijela nad grobovima onih za koje je netko od nazočne rodbine izrazio želju.

SVETOJ MISI SU NAZOČILI VJERNICI IZ RAZLIČITIH KRAJEVA HRVATSKE I BiH

Zahvalio se onima koji su danas došli na groblje i nazočili sv. Misi, pohvalio je one koji su svojim zalaganjem doprinijeli da groblje ovako lijepo izgleda i naglasio kako i dalje treba uplaćivati za održavanje groblja ali i za uređenje župne crkve u kojoj će se do godine obilježiti stota obljetnica postojanja župe Dolina. Velik je to događaj!

Ostavili smo drago i sveto mjesto koje se zove Gradina. Još nekoliko dana i noći  će na grobovima gorjeti lampioni. Znak je to da Dolinci misle na svoje koji su ostali tu, snivajući vječni san. Zakazane su i nove akcije na groblju, a među važnijima je postavljanje male i velike željezne kapije na ulazu u groblje, koju će napraviti Adam Knežević iz Š umetlice. Na sam blagdane Svih Svetih i na Dan mrtvih Dušni dan sv. Mise i blagoslov grobova bit će na Katoličkim grobljima u prigradskim naseljima u Brestovčini i Čatrnji.

NAKON SVETE MISE BLAGOSLOV
SVI ONI KOJI SU IZRAZILI ŽELJU DA SE BLAGOSLOVE GROBOVI I IZMOLE OPIJELA ČEKALI SU ŽUPNIKA KOD GROBOVA SVOJIH DRAGIH POKOJNIKA

Svoj dragovoljni prilog za održavanje groblja, od zadnje objave na internetskoj stranici Suze dolinske, dali su: Marina /Luke/ Tomić iz Gornjih Bogićevaca 100 kn, Janja /Petra/ Valentić iz Prvče 100 kn, Zoran Knežević iz Cernika 150 kn, Katica Musić iz Nove Gradiške 200 kn, Anto Oršulić iz Zenice 300 kn, Ivo Kovačević Ćiro iz Zagreba 200 kn, Mato Knežević iz Nove Gradiške 20 km, Ljuban Matković iz Kovačevca 100 kn, Zlatko Vonić iz Nove Gradiške 50 eu, Goran Stojaković iz Kozinaaca 20 km i Ljuboslav Knežević iz Nove Gradiške.

            P. Tomislavu, bosanskogradiškom župniku su novčani prilog dali: Luka Čegrlj, Anto Kovačević, Antonija Matijašević, Zlatko Matković, Marijan Budić Nešo, Slavko Vidić, Luka Jurić, Blaženka Kapetanović, Anto Š Šokić i Miroslav Sarajlić po 20 km. Nikola Terzić 50 km, Milutin Matijašević 30 km, Pavle Oršulić 30 km, Davor Matković 100 kn, Milenko Vonić, Ilija Dakić 200 kn, Mile Knežević 100 kn, Ivo Stipančević 200 kn, Ilija Vidić 20 eu a Ljiljana Borjanović i Kata Kesić po 10 km. 

            Novac koji je predan župniku, uglavnom se koristi za košenje trave oko župne crkve u Gornjoj Dolini. Hvala svima            Tekst i foto: Mican

0