Vijesti

Dovršeno čitanje BIBLIJE u Okučanima

U OKUČANIMA DOVRŠ ENO X.   JUBILARNO BIBLIJSKO BDJENJE -DANONOĆNO ČITANJE BIBLIJE – SVETOG PISMA

Samo nekoliko minuta iza 15 sati, na 1. Korizmenu nedjelju su sva zvona sa zvonika okučanske crkve sv. Vida Mučenika objavila dovršetak desetog biblijskog bdijenja danonoćnog čitanja Svetog Pisma Božje riječi upućene čovjeku, koja sadrži istine o Bogu i čovjeku te istine o Božjem djelu spasenja čovjeka.

Biblijsko bdijenje je u Okučanima započelo na Čistu srijedu u večernjim satima, nakon sv. Mise i obreda pepeljanja. Čitanje je započeo fra Mario Radman okučanski župnik koji je i dovršio čitanje, nakon koje je služena sv. Misa zahvalnica i blagoslov netom pročitane Biblije. Čitanje je trajalo 88 sati, četiri dana i četiri noći, a prekidalo se samo za vrijeme služenja sv. Mise i omiljene korizmene pobožnosti Križnog puta. U ovom biblijskom bdijenju je sudjelovalo  blizu stotinu čitača iz Okučana i najudaljenijih okučanskih sela, članovi Biblijske zajednice iz Nove Gradiške te čitači izsusjednih Gornjih Bogićevaca i Smrtića. Dojmljivo je bilo čitanje djevojke iz Austrije (kandidatica časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove) Manuele Czausar koja je čitala na njemačkom jeziku.

Kako smo u Godini  Božje riječi, pod ovom sv. Misom  su simbolično primljeni u službu župni lektori ove župe. Župni čitači ili lektori su navjestitelji Božje riječi koji u bogoslužju postaju izabrano oruđe po kojem Bog progovara svom narodu.

Tako su vjernici sv. Vida Mučenika sveto korizmeno vrijeme započeli na najsvetiji način.

Kao svjedočanstvo  na ovaj događaj napravit će se pano s imenima svih čitača i onih što su obnašali dužnost dežurnih, a bit će  postavljen u jednom dijelu okučanske crkve.                                                                      Mican

0