Vijesti

Obnova kapele u Novom Selu 2021

Kapela sv. Ane u Novom Selu, koja je izgrađena prije pola stoljeća, doživljava svoju prvu temeljitu obnovu. Nema boljeg načina, nego da se na ovaj način proslavi njezin pedeseti rođendan, koji je planiran u nedjelju 25. srpnja 2021. godine, kada se očekuje i dolazak banjalučkog biskupa msgr. dr. Franje Komarice, koji će predmoliti misno slavlje i blagosloviti kapelu.

Namjeravani su, u povodu njene dvadesete obljetnice poduzeti neki adapterski radovi, ali je došao rat. Prije svega, treba Bogu i dobrim ljudima zahvaliti što ona nije doživjela sudbinu mnogih vjerskih objekata u tijeku minulih teških vremena.I poslije je pokušavano, nešto učiniti kako bi se zaustavilo njeno daljnje propadanje, ali je na tome sve i završilo.

KAPELA SV. ANE JE DESETLJEĆIMA ČEKALA
NA TEMELJITU OBNOVU

Pokušavane su, u povodu sv. Ane služiti i sv. Mise, ali to se dogodilo tek nakon dvadeset pet godina od njenog zadnjeg služenja, dakle  2016. godine.  Tada je  preč. Pero Čolić bio župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina, a u to vrijeme je bio  teško bolestan. Mijenjao ga je u svećeničkoj službi Vlč. Marko Ljevak, a on je prijedlog o proslavi sv. Ane s radošću prihvatio. Toj proslavi je nazočio i naš, tadašnji đakon,  a nakon nekoliko mjeseci i mladomisnik p. Ivan Marija Tomić. Bilo je to o svetoj Ani 2016. godine. Poslije je misna slavlja nastavio slaviti vlč. Marko Stojčić i sadašnji upravitelj župe Dolina p. Tomisalav Topić. I tada se, malo ozbiljnije počelo razgovarati o njenoj obnovi, ali opet je sve na pokušajima ostalo.

Tek ove, 2021. godine, zahvaljujući Iliji Gogiću, ideja je zaživjela. Svakako, da u ovoj teškoj COVID KRIZI, ni ona, bar do sada, ne bi bila realizirana, da početkom travnja, ove godine, u svom, obnovljenom, obiteljskom domu u Novom Selu nije dulje vrijeme boravio Vlado Matković.

Naime, nakon što su, jesenas, završeni opsežni radovi na uređenju groblja Gradina u Donjoj Dolini, dio novčanih sredstava, pošto što su podmireni svi troškovi, je pretakao, pa je u dogovoru s p. Tomislavom Topiće, upraviteljem župe Dolina i još nekim osobama, odlučeno da se počne s obnovom kapele.

Ponovo je Ilija Gogić putom Facebook-a uputio javni poziv za novčanu pomoć pri obnovi kapele. Odaziv je, kao i za groblje, bio velik. Mnogi su prepoznali ovu akciju hvale vrijednom, pa su se odazvali.

Zbog toga se je moglo pristupiti pozamašnim radovima kojima je rukovodio Vlado i angažirao majstore i radnike koji su radili na njegovoj kući i pokazali se povjerljivim, drugim riječima –  profesionalnim.

 Prvo je dovezen materijal za krov po specifikaciji i to: 8 greda po 4 m i 3 od 5 m, 10 rogova po 5 m, 40 kom letava po 3 m, nosači letava  15 kom, 26 kaplaja i 4 početne, 30 kopči za kaplaje, 80 kopči za crijep, 30 kopči za usječeni crijep, folija ispod kaplaja 3×5 m, mreža protiv ptica 15 m dužni, šarafi, ekseri i drugi potrošni materijal.

Slijedilo je uklanjanje postojećeg krova. To je učinio  Goran Janković koji živi u Novom Selu.

KRENULO JE SA SKIDANJEM KROVA
TREBALO JE I ZVONIK DODATNO UČVRSTITI
A POTOM IZGRANJI NOVOG KROVA
SKIDANJE STARE LIMARIJE I POSTAVLJANJE NOVE

POTOM JE DOŠ AO NA RED CRIJEP
VLADO MATKOVIĆ GA JE DAROVAO ZA CIJELU KAPELICU
A DOBRI LJUDI SU GA POSTAVILI NA KROV KAPELE.

Po predračunu to je iznosilo 1.343 KM ili 700 €. Majstor je za ruke uzeo 200 €, pa  je tako, ukupno izmjena krova koštala 900 €. Sav crijep, 120 komada marke Cezar je donirao Vlado Matković.  Nešto mu je ostalo, nakon što je prekrivao kuću, a veći dio je kupio za svoje novce.

Ovdje osim majstoru Goran Sasntrač iz Kozinaca  i njegovom pomoćniku veliku zahvalnost dugujemo prvomu susjedu pored kapele gosp. Dragoljubu Kerezoviću (koji je zamijenio kuću s Draganom Oršulić) i njegovom tetku Neđi, Brani Puljiću, Zoranu, Nikolić

Uz ove poslove, usko su vezani i limarski radovi. Zamijenjen je limeni krov na zvoniku i postavljen svi oluci i odvodi. To je koštalo 250 €. S time je završen jedan velik posao.

Nije se dugo čekalo, tek nešto više od desetak dana, kada se je Vlado ponovo vratio iz Austrije u Novo Selo, nastavljeni su radovi.

I ovoga je puta Vlado angažirao istog majstora pa su prvo uklonili betonsku nadstrešnicu koja je bila nad ulazom u kapelicu veličine 3,45 × 2,30 m debela 12 cm.

Trenutno stanje

Za izgradnju nove nadstrešnice kupljena je 1 armaturna  mreža 6 × 6 m, 4 šipke  Ç¿ 10 mm, 10 m2 daske, 4 štafle, 250 kg cementa, 3 m3  šljunak, dva nosiva betonska stuba (dovezena iz Laktaša), ekseri i drugi potrošni materijal je koštao 672 KM ili 350 €, a majstor 350 KM.

Slijedeći, također jedan od većih poslova je pravljenje i ugradba ulaznih vrata i prozora na kapeli. Taj posao je povjeren majstoru  koji je napravio vrata na grobljanskoj kapeli. Mislilo se je od hrđe očistiti četiri prozora i vrata, ali je ona uzela toliko maha da bi trud bio uzaludan. Izrada i ugradba vrata i prozora košta 750 €. Taj posao će biti gotov do kraja svibnja ove godine.

Uz sve navedene troškove idu i oni tekući, hrana i piće za majstora i radnike.

            Svoj novčani doprinos ovoj akciji, do sada su dali: Milan i Ankica Vonić 100 €, Anto i Tera Kalizan 150 €, Vlado i Janja Matković 100 €, Ana i Alen Budić 50 €, Rada Kunz r. Matković 300 €, Ilija Gogić 50 €, Mirko i Ankica Kalizan 100 €, Mile Kalizan 50 €, Ivo /Florijana/ Oršulić 300 €, Terezija Oršulić Australija 450 au. dolara, Nevenka Oršulić Ratkovica 50 €, Dane i Danica Vonić 50 €, Dobrica i Ivanka Vonić 50 €, Miro i Sanja  Matijašvić 50 €, Milan i Blagica Vonić 150 €, Ljubo i Dobrila Belač 50 €, Ilija i Vesna Konjetić 200 €, Josip i Nada Budić 100 €, Ivica i Brigita Gogić 50 €,  Mile i Zdenka Knežević 50 €, Mile i Julka  Kovačević 100 €, Klaus i Nada Elsässer 100 €, Ljuboslav i Berislavka Dakić 30 €, Marina Matković 20 €, Mijo Mića Ćorković 100 KN i Manda Ćorković 100 KN iz Nove Gradiške.Ruža Kockler 100€, Sanja Ćorković 50€, Dragica Ćorković 50€, Ivanka Jurišić 350Kn.

            Ostaju još određeni poslovi kao što su betoniranje poda u kapeli i postavljanje keramičkih pločica, postavljanje stropa od regips ploča, ugradba zidnog oltarića  fasadiranje i bojanje zidova, uređenje okoliša . . .

            Uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi, vjerujemo da će kapela do planiranog roka zasjati u punom sjaju, Bogu i sv. Ani na čast, a nama na spasenje duša!

                                                                             Tekst: Mican i Ilija Gogić, Fotografije: Vlado Matković

0