Vijesti

Proslava Velike Gospe u župi Dolina

Vjernici župe Dolina, kod Bosanske Gradiške, u izgnanstvu, proslavili su zaštitnicu i patron svoje župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Veliku Gospu.

            Svečano misno slavlje je predslavio vlč. Marijan Mišo Stojanović, župnik banjolučke župe Budžak, i upravitelj župe Šimići te vojni kapelan u Banjoj  Luci.

S obzirom na nepodnošljivu vrućinu i kilometarske kolone na graničnim prijelazima, okupio se lijep broj vjernika, njih preko stotinu.

            Vlč. Stojanović je nakon što je protumačio današnje Evanđelje, svoju homiliju zaključio riječima: „Blažena Djevica Marija je  svima nama uzor poniznosti. Današnji svijet u kojem živimo, itekako treba poniznost po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju“.

Misno slavlje je svojim sviranjem i pjesmom uveličao Rikard Riki Vučaj.

P. Tomislav Topić, župnik župe sv. Rok Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina, se zahvalio svima nazočnima koji su došli kao Marijini hodočanici u ovu, preko stotinu godina staru župu, iz Bos. Gradiške i različitih krajeva Hrvatske i europskih zemalja, Davorki Uzelac r. Vidić i Zdenki Budić koje su ostale živjeti u župi Dolina te Vesni i Veroniki Vidić koje žive u Sesvetama, na uređenju crkve, za ovu priliku,  te sve nazočne pozvao na zakusku i osvježavajuće piće u crkvenom dvorištu.

Kazao je kako župa Sv. Rok u Bosanskoj Gradišci sutra slavi svoj patron pa je pozvao na misno slavlje u 10,30 sati, a u nedjelju, 25. kolovoza na proslavu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Donju Dolinu na sv. Misu u grobljanskoj kapeli u 13 sati.

            Bila je to i prilika da nazočni odu na groblje „Gradina“ u Donjoj Dolini i obiđu počivališta svojih najmilijih da se pomole i upale lampione.

            U župi Dolina, koja je prije minulog rata brojila oko 1400 vjernika, sada je ostalo tek desetak katolika. Neki od njih su svojim domovima pozvali misnike na ručak i tako obnovili, stari običaj.

0