Vijesti

Proslava mučeništva Sv. Ivana Krstitelja na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini

Blagdan Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja ili u starom narodnu poznatiji kao sv. Ivan Glavosjek, zaštitnik i patron sela Donja Dolina, je misnim slavljem proslavljen u kapeli na groblju „Gradina“.

Unatoč gužvi na graničnim prijelazima, okupio se lijep broj, bivših vjernika dolinskih sela Donje Doline, Gornje Doline i Novog Sela, ali i njih nekoliko  koji su tu ostali živjeti i iz Bosanske Gradiške, oko petnaest.

Sv. Misu je predslavio p. Tomislav Topić,  župnik u župu Bosanska Gradiška i upravitelja župe Dolina, koji je na početku pozdravio sve nazočne i zahvalio se na dolasku.

p. Tomislav Topić

            Lijepo je da se rodni kraj ne zaboravlja, a naročito pokojni koji počivaju snom mira na ovom groblju, rekao je p. Tomislav, i na kraju misnog slavlja izmolio opijela i molitvu odrješenja za sve pokojne na ovom groblju.

            Na kraju je kazao kako će slijedeća sv. Misa služiti na ovom groblju u povodu Svih Svetih i Dušnog dana služiti u nedjelju 27. listopada ove godine.

Podsjetimo se: Na dan 9. listopada  1968. godine Župni ured Dolina, šalje  izvješće o dovršetku izgradnje kapele Biskupskom ordinarijatu Banja Luka i podnosi zamolbu za njen blagoslov.

Dana 11. listopada 1968. godine pod brojem 1139/98 Biskupski ordinarijat Banja Luka izdaje dozvolu za blagoslov  novosagrađene kapele na groblju i odobrava da joj zaštitnik bude sv. Ivan Krstitelj – Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja.

            Župni ured Dolina  šalje  9. studenog 1998. godine Biskupskopm ordinarijatu Izvješće o blagoslovu kapele.

                                                                                                           Tekst i fotografije: Mican

0